Πέμπτη, Μαΐου 18, 2023

Διάνα Βουτυράκου : « Η αριστεία στη δική μου αντίληψη είναι κάτι το συλλογικό και αφορά τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική ευημερία, προϋποθέτει πρωτίστως τη συνέπεια λόγων-πράξεων και την κοινωνική υπευθυνότητα»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διάνα Βουτυράκου: «Η γενιά μου χρειάζεται σεβασμό και ευκαιρίες να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

Ντίνα Δασκαλοπούλου



Διάνα Βουτυράκου, επιστήμονας, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στη Δυτική Αττική:« Η αριστεία στη δική μου αντίληψη είναι κάτι το συλλογικό και αφορά τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική ευημερία, προϋποθέτει πρωτίστως τη συνέπεια λόγων-πράξεων και την κοινωνική υπευθυνότητα»

Την αποκάλεσαν «θηλυκό Πιερρακάκη», «χρυσό κορίτσι» κι άλλες τέτοιες μισογύνικες χαριτωμενιές. Ο Αρης Πορτοσάλτε διαμαρτυρήθηκε δημοσίως γιατί «δεν την εντόπισε το σκάουτινγκ της Νέας Δημοκρατίας» - μόνο που δεν συνυπολόγισε ότι η αντίληψή της περί «αριστείας» απέχει έτη φωτός από εκείνη της γαλάζιας βαρονίας.

Το 2008 ήταν 12 χρόνων - τότε της μπήκε η ιδέα να ασχοληθεί με τη ρομποτική. Μεγαλώνοντας κατάφερε όχι απλώς να πάρει το πτυχίο της από το ΕΜΠ κι ένα μάστερ στη βιοϊατρική, αλλά και να κατακτήσει το 2018 την πρωτιά στην Παγκόσµια Εκθεση Νεανικής Επιστήµης και Τεχνολογίας στην Κίνα και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα και η νεότερη που ορίστηκε ποτέ κριτής σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, προετοιμάζοντας τους μαθητές για εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το 2016 ίδρυσε και έκτοτε είναι η γενική διευθύντρια της Unique Minds, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει να καλύψει το κενό μεταξύ σχολείου και Πανεπιστημίου, φέρνοντας κοντά φοιτητές με μαθητές. Εχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο κι είναι διεθνής πρέσβειρα για την ενίσχυση νέων γυναικών στους κλάδους STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] της οργάνωσης G(irls)20, που από το 2009 πραγματοποιεί μία ετήσια σύνοδο κορυφής πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20.

Το 2020 προπονούσε μία ομάδα με την οποία δημιούργησε ένα ρομποτικό μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης,  με το οποίο και έλαβαν την πρώτη θέση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κορέα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσκάλεσαν την ομάδα στα γραφεία τους για να τη συγχαρούν. Εκείνη τη μέρα γνώρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και λίγο καιρό μετά της πρότεινε να συμμετάσχει στο think tank του Αλέξη Τσίπρα στην ομάδα της ψηφιακής μετάβασης.

Σήμερα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Δυτική Αττική. Επιστημόνισσα, νέα, γυναίκα, αριστερή και μάχιμη, η Διάνα Βουτυράκου ξαναδίνει στην κακοποιημένη λέξη «αριστεία» το πραγματικό της νόημα.

• Επί σχεδόν μια 4ετία η αγαπημένη λέξη της απερχόμενης κυβέρνησης είναι η «αριστεία». Τι λέει σε εσάς η έννοια και πώς αξιολογείτε τα έργα και τις ημέρες των «αρίστων»;

Η αριστεία στη δική μου αντίληψη είναι κάτι το συλλογικό και αφορά τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική ευημερία, κάτι που προϋποθέτει πρωτίστως τη συνέπεια λόγων-πράξεων και την κοινωνική υπευθυνότητα. Άριστος είναι ο/η ενεργός/ή πολίτης/ις και αυτό σχετίζεται με την παιδεία του/της και όχι με τα πτυχία ή την οικονομική του/της κατάσταση.

Το αφήγημα της αριστείας, όπως χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά το 2019, είχε στόχο να πείσει ανθρώπους απογοητευμένους με την πολιτική πως η πολιτική αλλαγή θα έρθει εφόσον ικανά άτομα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ευαγγελιζόταν δηλαδή μια διακυβέρνηση απαλλαγμένη από παθογένειες όπως η αναξιοκρατία ή ο νεποτισμός.

Τι είδαμε όμως στην πράξη; Ενίσχυση πελατειακού κράτους, εργασιακή επισφάλεια και κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η 8ωρη εργασία, αστυνομική αυθαιρεσία, συρρίκνωση του πραγματικού μισθού, υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου. Είδαμε υποτίμηση των δημόσιων αγαθών και όξυνση των ταξικών ανισοτήτων. Αν αυτή είναι λοιπόν η αριστεία τους, εμένα τότε δεν με εκφράζει. Προτιμώ να δίνω τον αγώνα μου για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και για διαρκή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

• Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και λοιδορείται από την κυβέρνηση. Τι λέει η δική σας εμπειρία και τι προτείνετε;

Εχοντας αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο γνωρίζω πως οι γνώσεις και τα εφόδια που έλαβα συναγωνίζονται Πανεπιστήμια (ιδιωτικά και δημόσια) του εξωτερικού, τα οποία θεωρούνται κορυφαία, ενώ το ακαδημαϊκό προσωπικό των Πανεπιστημίων μας έχει ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβέρνηση επιλέγει να γενικεύει μεμονωμένα περιστατικά που συναντώνται σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια ή τμήματα και να τα παρουσιάζει ως κανονικότητα, ώστε η κοινή γνώμη να θεωρεί τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση «μπάχαλο» και να εντείνεται έτσι η υποβάθμισή τους. Το κύριο πρόβλημα των δημοσίων Πανεπιστημίων είναι η υποχρηματοδότησή τους και πολλές φορές η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού στις σχολές που απαιτούν προηγμένα εργαστήρια. Παράλληλα, απαιτείται ενίσχυση της έρευνας στα δημόσια Πανεπιστήμια και η ταυτόχρονη ανάδειξη του έργου τους μέσω ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Τέλος, χρειάζεται να ενισχυθεί ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός προσανατολισμός των μαθητών, ώστε οι μαθητές να ακολουθούν τις σχολές που πραγματικά επιθυμούν για να γίνουν έτσι ενεργοί φοιτητές των πανεπιστημιακών οικοσυστημάτων.

• Νέα γυναίκα κι επιστημονικά σε πεδία που το στερεότυπο τα θέλει «ανδρικά». Τι χρειάζονται οι νέες γυναίκες για να στηριχθούν σε μια βαθιά πατριαρχική χώρα όπως η Ελλάδα;

Αρχικά στη χώρα μας συνηθίζουμε να ταυτίζουμε την ηλικία με την εμπειρία και τις ικανότητες κάποιου/ας. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατηρείται και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη νέα γενιά ως μη έτοιμη ακόμα να αναλάβει θέσεις ευθύνης. Αυτό δεν αφορά μόνο τους τεχνολογικούς τομείς αλλά αρκετές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Ταυτόχρονα, τα έμφυλα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας. Οπως κάθε σύνθετο πρόβλημα έτσι και αυτό απαιτεί σύνθετες λύσεις, που θεωρώ πως ξεκινάνε από την εκπαίδευσή μας. Χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικό μάθημα εκπαίδευσης φύλου, το οποίο θα καλλιεργεί τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπό μας και τη συλλογικότητα, καταπολεμώντας νόρμες που σχετίζονται με το φύλο. Στη συνέχεια χρειάζεται η ανανέωση του περιεχομένου μαθημάτων ώστε να συμπεριλαμβάνονται πρότυπα και των δύο φύλων. Για παράδειγμα, στα Μαθηματικά ή τη Φυσική γνωρίζουμε πληθώρα ανδρών που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτών των επιστημών, ενώ ταυτόχρονα δεν μαθαίνουμε όμως για καμία γυναίκα. Πολλές φορές είναι δύσκολο να φανταστούμε τον εαυτό μας σε μία θέση αν δεν ξέρουμε κάποιον/κάποια στην αντίστοιχη θέση πριν από εμάς. Εχει ευθύνη η πολιτεία, όπως και τα ΜΜΕ, στην ανάδειξη των προτύπων αυτών. Ταυτόχρονα, χρειάζεται κρατική υποστήριξη και δομές ώστε η επιθυμία για δημιουργία οικογένειας, για παράδειγμα, να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επαγγελματική εξέλιξη μιας γυναίκας. Τέλος, απαιτείται η άμεση εφαρμογή πολιτικών για τη γεφύρωση του χάσματος ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό χώρο και η εξίσωση των οικονομικών τους απολαβών.

• Η γενιά σας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις κάλπες. Ποιο είναι το στίγμα της;

Η γενιά μου είναι απογοητευμένη από τις υποσχέσεις που άκουσε και ακούει τόσα χρόνια. Είναι μια γενιά που μένει κατά κανόνα ακόμα στο παιδικό της δωμάτιο και ο μισθός που παίρνει δεν της επιτρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της ή να σκεφτεί να δημιουργήσει δική της οικογένεια. Είναι μια γενιά που χρειάζεται να δει την αλλαγή και που θέλει να ακούσει επιτέλους την αλήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. όπου οι νέοι της έχουν υποστεί τις περισσότερες υλικές και κοινωνικές στερήσεις. Η γενιά μου χρειάζεται σεβασμό και ευκαιρίες να διεκδικήσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ακόμα σημαντικότερο, χρειάζεται ελπίδα και προοπτική. Είμαι αισιόδοξη ότι αυτό είναι και το μήνυμα που θα δώσουμε στις κάλπες.

• Τι είναι αυτό που κινητοποιεί έναν νέο άνθρωπο ώστε να εμπλακεί με την πολιτική και μάλιστα στην πρώτη γραμμή;

Η πολιτική ορίζει τις ζωές μας και η αποστροφή ή η αποχή δεν μπορεί να είναι λύση. Είμαστε η γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια και που βγήκε στην αγορά εργασίας μέσα στην πανδημία. Αυτές οι αλλεπάλληλες κρίσεις, που είναι πρωτίστως ανθρωπιστικές, ευαισθητοποίησαν και ενεργοποίησαν μέρος της γενιάς μου να βγει μπροστά, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, προσωπικά, με κινητοποίησε ιδιαίτερα η διαρκής υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών μας αυτά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Νιώθω υποχρέωση απέναντι στη χώρα που μου έδωσε τα εφόδια και τις ευκαιρίες να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε οι νέοι μαζικά τον αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: