Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2023

Αποδεικνύονται τα άθλια έργα του Πρύτανη του ΑΠΘ , μετά την απόφαση - κόλαφο κατά του Νίκου Παπαϊωάννου για τις αλλαγές στο Αγρόκτημα του ιδρύματος και στα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη


Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρύτανη του ΑΠΘ: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα της  εκπαιδευτικής αναβάθμισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρύτανη του ΑΠΘ , Νίκο Φωτόπουλο, και το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»


«Η πρόσφατη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δικαιώνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απόφαση - κόλαφο κατά του Νίκου Παπαϊωάννου για τις αλλαγές στο Αγρόκτημα του ιδρύματος και στα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη

Την κατάργηση του επίμαχου άρθρου που αφορά στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής (Φοιτητικής) Λέσχης, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ ζητά με ανακοίνωσή της η οργάνωση μελών πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η παντελής έλλειψη μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την κατάργηση δημόσιων δομών με αναγνωρισμένο έργο δεκαετιών, μαρτυρά ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός ή διοικητικός- οργανωτικός λόγος για την επιχειρούμενη συγχώνευση».

Το θέμα ανέδειξε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Εφημερίδα των Συντακτών» και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση - κόλαφο του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα…

Πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 296 του ν. 4957/22 που αφορά στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής (Φοιτητικής) Λέσχης, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.

Αυτό αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ στην συνεδρίαση του στις 13/2/2023, μειοψηφούντος του Πρύτανη. Η τελευταία αιρετή διοίκηση του ΑΠΘ, έστω και οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, επιτέλους διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή συνεπάγεται σοβαρότατα διοικητικά, εκπαιδευτικά, ερευνητικά και άλλα προβλήματα  που συνδέονται και με το αυτοδιοίκητο το πανεπιστημίου.

Πλην του Πρύτανη που μειοψήφησε σε όλα τα σκέλη της απόφασης. Με πολλούς μήνες καθυστέρηση, δεδομένης της σκληρής κριτικής που έγινε από επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακούς δασκάλους, δεδομένης της προσφυγής που κατατέθηκε στο ΣτΕ για ασφαλιστικά μέτρα, το Πρυτανικό Συμβούλιο, μειοψηφούντος του Πρύτανη, συντάσσεται με το συμφέρον του ΑΠΘ. Απορίας άξιο είναι το γεγονός της τόσο καθυστερημένης αντίδρασης του Πρυτανικού Συμβουλίου στις πρόδηλα καταστροφικές επιλογές για το ΑΠΘ που εισήγαγε το άρθρο 296 του ν. 4957/22.

Η συγχώνευση των ΝΠΔΔ που επιχειρείται με το άρθρο 296 του ν. 4957/2022, είναι μια πτυχή της κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης που στοχεύει στην εγκατάσταση, μέσω του Συμβουλίου Διοίκησης, μιας ολιγοπρόσωπης δομής διοίκησης των ακαδημαϊκών υποθέσεων και στην ενίσχυση της εξουσίας ενός δημοκρατικά ανομιμοποίητου και πρακτικά ανέλεγκτου Πρύτανη, που με τους διορισμένους από αυτόν αντιπρυτάνεις θα επικαθορίζει ακόμη και την πορεία της έρευνας και θα επηρεάζει τη διδασκαλία. Η παντελής έλλειψη μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την κατάργηση δημόσιων δομών με αναγνωρισμένο έργο δεκαετιών, μαρτυρά ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός ή διοικητικός- οργανωτικός λόγος για την επιχειρούμενη συγχώνευση. Αντίθετα, η ένταξη των ΝΠΔΔ στην κεντρική δομή του πανεπιστημίου αποκόπτει τους επιστημονικά αρμόδιους από την διαχείριση πεδίων κρίσιμων για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, συρρικνώνει την ερευνητική δυναμική του ΑΠΘ σε αυτά και δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ιδιωτικοποίηση ακαδημαϊκών δράσεων και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, επιφέρει τεράστιο πλήγμα απαξίωσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας του ΑΠΘ που αν εφαρμοστεί δεν θα επιδέχεται μελλοντικών διορθωτικών παρεμβάσεων.

Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης επισήμανε εξαρχής ότι ο ν. 4957/2022 καταλύει τις κρισιμότερες πτυχές του ακαδημαϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα της οργάνωσης των πανεπιστημίων. Άσκησε επίσης κριτική στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για την προθυμία τους να μετατρέψουν το ΑΠΘ σε πανεπιστήμιο της επιτήρησης και της καταστολής που σιωπηλά συναινεί στην εμπορευματική απαξίωση βασικών υποδομών του, όπως το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση, και υπονομεύει το μέλλον του. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις παρεμβάσεις της στη διαδικασία ψήφισης του ν. 4957/2022, στηλίτευσε με τον πιο έντονο τρόπο τις πρακτικές υπονόμευσης της περιουσίας του ΑΠΘ. Η πρόσφατη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δικαιώνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Η ΟΜ Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ΑΠΘ ως μια ευκαιρία ανασύνταξης της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ απέναντι στην επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Θεσσαλονίκη 16-2-2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: