Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2023

ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

 

Γνωμοδότηση Ντογιάκου

H ΡΗΣΗ

Ο Αντώνης  Μανιτάκης,  αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα και τη στάση που τήρησε έναντι της Γνωμοδότησης Ντογιάκου:   

«Ήταν λίγο μαγκιά. Είναι δυνατόν πρώην πρωθυπουργός να λέει σε έναν εκπρόσωπο θεσμικό εν ισχύ , είτε συμφωνεί μαζί του είτε όχι, που ακόμα εκφράζει τους θεσμούς και την δικαιοσύνη, να του λέει "Έλα, αν θέλεις, πιάσε με";. Δείχνει πολιτικό ήθος; Δείχνει σεβασμό στους θεσμούς; Όσο και αν διαφωνεί με τον εισαγγελέα. Οφείλει να διαφωνήσει και να το πει. Αλλά στη ζωή μας υπάρχει και το ύφος, υπάρχει και ο τρόπος των ενεργειών μας. Υπάρχει και το αίσθημα του πολιτικού πολιτισμού. Αυτά είναι που λείπουν»*.

*Α. Μανιτάκης: “Ελέγχεται συνταγματικά η γνωμοδότηση ...

 gerontakos: Ιουλίου 2011

gerontakos: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟ-ΚΑΒΑΛΗΤΗ 


 Ο πολιτικός πολιτισμός ενός λεπτεπίλεπτου συνταγματολόγου 

Ο διαπρεπής νομικός και συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης δικαιούται να πιστεύει , να λέει και να γράφει ό,τι θέλει και φυσικά να προσυπογράφει ή να απορρίπτει  όποιο κείμενο του προτείνουν οι συνάδελφοί του. 

Ο κύριος  Μανιτάκης δε δικαιούται να δηλώνει ενοχλημένος από τη "μαγκιά" του Αλέξη Τσίπρα και να στηλιτεύει το ύφος της δήλωσής του , που κατά την άποψή του  δείχνει την έλλειψη... πολιτικού ήθους εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας πράττειως υπεύθυνος αρχηγός   ενός δημοκρατικού κόμματος το αυτονόητο: υπερασπίζεται κάθε λέξη , κάθε φράση του Συντάγματος , αντίθετα με τη Δεξιά που το έχει κάνει κουρελόχαρτο. Ο  υπερευαίσθητος  όμως συνταγματολόγος μας φαίνεται ότι δεν ενοχλείται καθόλου γι΄αυτό .

  • Οφείλουμε να δηλώσουμε από την αρχή ότι λυπόμαστε βαθύτατα  για την πολιτική στάση ενός  ανθρώπου που υπήρξε ενεργός παράγοντας στην δημόσια ζωή της χώρας επί δεκαετίες, ενταγμένος στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς , ενός επιστήμονα που έδωσε μάχες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας. Η θητεία του ως υπουργού  στην τριμερή κυβέρνηση Σαμαρά υπήρξε αρνητικός κομβικός σταθμός στο δημόσιο βίο του  , ενώ , μετά από την αποχώρηση από την κυβέρνηση και τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, επέλεξε την ιδιώτευση , κλείνοντας  πεισματικά τα μάτια στην αισχρή αντιπολιτευτική στάση του Μητσοτάκη απέναντι στην κυβέρνηση των εντίμων πρώην συντρόφων του , που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια.

  • Ο κύριος Μανιτάκης από τη στιγμή που πήρε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία  συχνά-πυκνά λύνει τη σιωπή του είτε για να επικρίνει ως "λαϊκιστική" την  αντιπολιτευτική  τακτική του ΣΥΡΙΖΑ  είτε για να συμφωνήσει  εν πολλοίς σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ενισχύουν την αναβίωση του παλαιού αυταρχικού κράτος της Δεξιάς. Πρόσφατα μάλιστα έσπευσε να συμφωνήσει με  την άτεγκτη επιβολή του κυβερνητικού δόγματος "Νόμος και Τάξη" παντού , από το δρόμο έως τα πανεπιστήμια, καλύπτοντας  έτσι  τις αλλεπάλληλες αστυνομικές αυθαιρεσίες και αγριότητες ,  την βάρβαρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν αναδείξει  τη χώρα σε αρνητική  πρωταθλήτρια  ως προς την περιφρόνηση του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη

  • Ο σοφός  συνταγματολόγος  , αυτός που  προχθές αρνήθηκε εμφατικά να βάλει την υπογραφή του σε ένα κείμενο που συνέταξαν και υπέγραψαν διακεκριμένοι συνάδελφοί του, καταγγέλλοντας τη ... δριμύτητα της διατύπωσής του κειμένου,  έχει προ πολλού καταπιεί τη γλώσσα του μπροστά στα τέρατα και σημεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεκάρα δεν έδωσε λ.χ. , όταν από τον Ιούλιο του 2019  συγκεντρώθηκαν πρωτοφανείς εξουσίες  στα χέρια  ενός μόνο ανδρός (ΚΥΠ,ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ) , ο οποίος από τότε συμπεριφέρεται ως ελέω Θεού μονάρχης.
 
  • Ο λεπτεπίλεπτος περί το ύφος αυτός κύριος  δεν έχει βρει  μέχρι σήμερα ούτε μία λέξη για να καταγγείλει το παρακράτος της διαφθοράς, των κολλητών και των ρουσφετιών  της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, την εγκληματική διαχείριση της Πανδημίας , τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την εκδικητική πολιτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο Σκάνδαλο  Novartis,  την καθυπόταξη της Δικαιοσύνης  , την τριτοκοσμική στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από τα Μίντια των  ολιγαρχών φίλων της . Κουβέντα δεν έχει πει για το γεγονός ότι   ότι  ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε  ως κοινός μαφιόζος αντιπάλους και φίλους, ανεχόταν  η χώρα του να είναι κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων στη χρήση και διάδοση κακόβουλων λογισμικών,ενώ  τώρα κάνει τα πάντα για να μην έρθει στο φως η αλήθεια. 

  • Ο Αντώνης Μανιτάκης με τη στάση του αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει πλέον διαλέξει νέο πολιτικό στρατόπεδο: υποστηρίζει , εμμέσως πλην σαφώς,  την παράταξη που "πολεμούσε" από τα νιάτα του, το κόμμα που είναι συνυπεύθυνο μαζί με το ΠΑΣΟΚ  για τη  χρεοκοπία της χώρας . Είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να βγει και να παραδεχτεί ανοιχτά ότι τον εκφράζει αυτό που διακηρύσσει με θράσος  ο Βορίδης  , ότι  η Δεξιά πρέπει να ανατρέψει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς , εμποδίζοντάς την με κάθε μέσο να πάρει ξανά την εξουσία . 
 
  •  Προς το παρόν ο "Νέστορας της νομικής επιστήμης"  αρκείται να "καταπίνει" αμάσητο τον Λουδοβίκειο Πρωθυπουργό μας  και να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα  όλα τα αμαρτήματα του κόσμου, οχυρωμένος πίσω από αστεία επιχειρήματα  περί "μαγκιάς" , "ύφους" ,  ήθους" και άλλων ηχηρών πομφολύγων. Λίγη ντροπή, τόση δα όσο ένας κόκκος άμμου, κύριε καθηγητά , ένα μικρό ερύθημα στις παρειές για τα λιβάνια  που κάψατε στην Αριστερά, δε θα έβλαπτε....
 
Gerontakos, 14/01/20223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Kurt Tucholsky: ο κριτικός που σατίρισε αμείλικτα τη ζωή στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και κατέφυγε στο εξωτερικό για να γλιτώσει τη μήνη των Ναζί

  Σούρουπο ή χάραμα; – Δημοκρατία της Βαϊμάρης, αντισημιτισμός, σάτιρα, του Κουρτ Τουχόλσκι b...