Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023

Το Brexit και η παρακμή της Βρετανίας


Το λάθος του Brexit είναι... ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Βίκυ Καπετανοπούλου

Η στιγμή της αφαίρεσης της σημαίας του Ην. Βασιλείου από τον εμβληματικό διάδρομο στις Βρυξέλλες.


Τρία χρόνια μετά την κοσμοϊστορική απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., οι συνέπειες αυτού του «διαζυγίου» παραμένουν αμιγώς αρνητικές, ενώ οι περισσότεροι θιασώτες του σήμερα... κρύβονται για να μην αναγκαστούν να παραδεχτούν πόσα ψέματα είπαν τότε για να επηρεάσουν τη λαϊκή ψήφο ● Ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, έσπασε τη σιωπή και εξήγησε πόσο καταστροφικό είναι το Brexit

«Το Brexit έχει γίνει η απαγορευμένη λέξη της βρετανικής πολιτικής. Ο [Συντηρητικός πρωθυπουργός] Ρίσι Σούνακ δεν το αναφέρει ποτέ. Πες το στον [ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ και θα κάνει σαν να μην ακούει. Το Brexit διαγράφτηκε, ακυρώθηκε, απαγορεύτηκε, απορρίφθηκε ως βαρετό. Οχι μόνο αυτό, αλλά η [εταιρεία δημοσκοπήσεων] YouGov καταγράφει ότι το 56% της κοινής γνώμης μετανιώνει πλέον που η χώρα το ψήφισε, με μόλις το 32% να τάσσεται ακόμα υπέρ. Το Brexit, ο μεγάλος αυτοτραυματισμός, έχει γίνει το Μεγάλο Λάθος»... Δεν μασάει τα λόγια του ο αρθρογράφος της Guardian, Σάιμον Τζένκινς, για το οδυνηρό διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Τρία χρόνια μετά η εθνι(κιστι)κή ανάταση στη χώρα έχει ξεθυμάνει, αφού οι δυσμενείς επιπτώσεις της βρετανικής εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν γίνει έντονα αισθητές στον απόηχο της πανδημίας, εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας και εφιαλτικής κρίσης ακρίβειας που έχει γονατίσει εκατομμύρια νοικοκυριά και έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οσο για την εκστρατεία παραπλάνησης, τα ξεδιάντροπα ψέματα και τις φρούδες ελπίδες για τις τεράστιες «ευκαιρίες» που δήθεν θα άνοιγε η «απελευθέρωση» από τα ευρωπαϊκά «δεσμά», όπως κατάφεραν να πουλήσουν επικοινωνιακά στον βρετανικό λαό ο ανέμελος Μπόρις Τζόνσον κι η παρέα του των σκληρών μπρεξιστών ως σύγχρονοι ψευδοπροφήτες;

«Η Βρετανία είναι η μόνη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που δεν μπόρεσε να επιστρέψει στις προ Covid επιδόσεις οικονομικής της ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι θεωρούν το Brexit ως βασική αιτία. Το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης αναφέρει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του Brexit υπήρξε διπλάσιος από αυτόν της Covid, μειώνοντας το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα κατά ένα πλήρες 4%», συνεχίζει το σφυροκόπημα ο Τζένκινς. «Δεν περνάει μέρα χωρίς αγρότες, ψαράδες, κατασκευαστές, πάροχοι φροντίδας, ακαδημαϊκοί ή καλλιτέχνες να μην παραπονιούνται για τα εμπόδια στο εμπόριο και το παραλυτικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Το Brexit έχει προσθέσει 6% στις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. H [ένωση επιχειρηματιών] Make UK υποστηρίζει ότι το 43% των εταιρειών θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως παρακμάζον μέρος για επενδύσεις».

Το δε λατρεμένο μεταξύ των Βρετανών Εθνικό Σύστημα Υγείας, το πασίγνωστο NHS, όχι απλά δεν μεταμορφώθηκε σε μια παγκοσμίως αξιοζήλευτη υγειονομική υπηρεσία από τον πακτωλό των οικονομικών συνεισφορών που πλήρωνε η Βρετανία στα ταμεία της Ε.Ε. κι οι οποίες μετά το Brexit θα διοχετεύονταν υποτίθεται εκεί, όπως έταζαν εθνολαϊκιστικά οι μπρεξιστές, αλλά πλέον παραπαίει περισσότερο από ποτέ, παραμένοντας τραγικά υποχρηματοδοτούμενο όσο και υποστελεχωμένο, ιδιαίτερα μετά τη μαζική αποχώρηση εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε. που προκάλεσε το Brexit.

Τι έχουν να πουν τώρα οι βασικοί υπεύθυνοι; «Το να ζητάμε από τους μπρεξιστές να απαριθμήσουν τις πολυδιαφημισμένες “ευκαιρίες” τους αφότου “πήραμε πίσω τον έλεγχο” [σ.σ. το κυρίαρχο σλόγκαν υπέρ του Brexit] είναι σαν να ζητάμε από τους ευαγγελικούς να προβλέψουν τη Δευτέρα Παρουσία: μια μέρα θα γίνει. Ισχυρίζονται ότι το φταίξιμο έγκειται στους αδύναμους υπουργούς και στο σαμποτάζ των δημόσιων υπηρεσιών. Ρωτήστε τους γιατί η μείωση της μετανάστευσης από την Ε.Ε. έχει οδηγήσει τη μετανάστευση από χώρες εκτός Ε.Ε. σε πρωτοφανή επίπεδα κι η απάντηση είναι ότι πρόκειται για κάτι “βραχυπρόθεσμο”. Το δε “παρανάλωμα των [ευρωπαϊκών] κανονισμών” που υποσχέθηκαν απέτυχε να αναφλεγεί, με απελπισμένους εμπόρους, επιστήμονες τροφίμων και οικολόγους να προειδοποιούν όλοι να μην επιτραπεί μια κατάρρευση στα στάνταρντ», καταγγέλλει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε μερικές δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πια ότι θα ψήφιζε υπέρ της επανένταξης της Βρετανίας στην Ε.Ε.!

Από το Brexit στο Bregret

Η συνειδητοποίηση της… Μεγάλης Κοροϊδίας, που δρομολόγησε πρακτικά το «Μεγάλο Λάθος» του Brexit, έχει οδηγήσει πλέον στο λεγόμενο Bregret, στη μεταστροφή δηλαδή της κοινής γνώμης η οποία μετανιώνει όψιμα για την επιλογή της στο μοιραίο δημοψήφισμα που προκήρυξε επιπόλαια ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2016, υπό την ψηφοθηρική πίεση του -εξαφανισμένου πλέον- ακροδεξιού λαοπλάνου Νάιτζελ Φάρατζ. Κι ο Κάμερον βέβαια την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από την πρωθυπουργία της Βρετανίας μετά τη σοκαριστική ήττα του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

«Ψήφισα Brexit αλλά το μετανιώνω» δήλωνε χθες στο AFP η 42χρονη δημοτική σύμβουλος Μαρία Ιβαρς από το Γκρέις, μια πόλη στο Εσεξ που είχε ψηφίσει συντριπτικά υπέρ της εξόδου. Οι πολιτικοί «δεν μας έδωσαν τα πλήρη δεδομένα, μας είπαν πράγματα που δεν ήταν αλήθεια», εξ ου και νιώθει εξαπατημένη, λέει, αναγνωρίζοντας ότι όσοι υπερασπίζονταν την ψήφο τους υπέρ του διαζυγίου τώρα αισθάνονται «αμήχανοι», αν όχι «ντροπιασμένοι». «Ναι, ψήφισα Brexit και εύχομαι να μην το είχα κάνει», ανέφερε άλλη κάτοικος που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της. «Δείτε τη χώρα. Είναι μια καταστροφή, δεν είναι;»…

Καταπέλτης για την έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ και την αποσιώπηση των αρνητικών συνεπειών της από τους κυβερνώντες Τόρις εμφανίστηκε ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, που βρίσκεται σαφώς αριστερότερα του μπλερικού Κιρ Στάρμερ και της λοιπής ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε πρόσφατη ομιλία του θέλησε να «σπάσει την ομερτά του Brexit», όπως είπε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας συγκεκριμένα τον «όρκο σιωπής για τον καταστροφικό του αντίκτυπο» που έχουν πάρει οι περισσότεροι μπρεξιστές πολιτικοί. «Η αναπόδραστη αλήθεια είναι ότι αυτή η αναίτια, ακραία σκληρή εκδοχή του Brexit έχει επιζήμιο αποτέλεσμα στην πρωτεύουσα και στη χώρα μας, σε μια εποχή που δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά. Δεν γίνεται, με πλήρη συνείδηση, να προσποιούμαστε ότι δεν βλάπτει τους ανθρώπους μας και τις επιχειρήσεις μας. Ως δήμαρχος αυτής της σπουδαίας πόλης, η επιλογή μου να μην πω τίποτα θα ήταν παράβαση καθήκοντος», τόνισε ο Χαν και επιχειρηματολόγησε παραθέτοντας τεκμήρια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση και την πιο αδύναμη ανάκαμψη στην G7. Στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος, συγκριτικά με 0,1% στην ευρωζώνη. Τι μας κάνει να εξαιρούμαστε; Το Brexit έχει ήδη μειώσει το ΑΕΠ μας κατά 5,5%. Εχει μειώσει τις επενδύσεις κατά 11% και έχει μειώσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών κατά 7%. Το σκληρό, ακραίο Brexit που έχουμε είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το εμπόριο. Η διόρθωσή του θα σήμαινε ότι η ύφεση θα ήταν λιγότερο επώδυνη και λιγότερο παρατεταμένη. […] Το London School of Economics διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί πληρώνουν επιπλέον 6 δισεκατομμύρια λίρες για να φάνε εξαιτίας του Brexit», κατήγγειλε ο δήμαρχος.

40 δισ. ζημιά

«Το εκτιμώμενο κόστος για το υπουργείο Οικονομικών σε χαμένα φορολογικά έσοδα λόγω Brexit είναι 40 δισεκατομμύρια λίρες. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Λονδρέζους να περιμένουν θεραπεία [στο NHS], με το νοσηλευτικό προσωπικό σε απεργία για πρώτη φορά στην ιστορία και γιατρούς, διασώστες, χειριστές κλήσεων έκτακτης ανάγκης, φυσιοθεραπευτές να συμπράττουν σύντομα, με ασθενείς να πεθαίνουν άδικα εξαιτίας πρωτόγνωρων καθυστερήσεων, απλά δεν μπορούμε να αποποιηθούμε 40 δισ. λίρες δυνητικών επενδύσεων στις υπηρεσίες υγείας μας», υπογράμμισε ο Χαν.

«Μετά από χρόνια άρνησης και αποφυγής, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια. Το Brexit δεν λειτουργεί. Αποδυνάμωσε την οικονομία μας, διέσπασε την ένωσή μας και χάλασε τη φήμη μας», τόνισε χωρίς περιστροφές, στηλιτεύοντας την «επιλεκτική αμνησία» των Τόρις που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και αποδίδουν βολικά την τρέχουσα κρίση στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στα απόνερα της πανδημίας.

Ο Χαν έσπασε δε το ταμπού ακόμα και μεταξύ των Εργατικών, ξεφεύγοντας από την επίσημη κομματική γραμμή και προτείνοντας ευθέως «μια θεμελιώδη επανεξέταση της υπάρχουσας συμφωνίας για το Brexit». «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, μια στροφή από αυτό το ακραίο, σκληρό Brexit που έχουμε τώρα σε μια εφαρμόσιμη, ηπιότερη εκδοχή που να υπηρετεί την οικονομία και τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει μια πραγματιστική συζήτηση για τα οφέλη μιας επανένταξης στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά», ξεκαθάρισε.

Η παρέμβαση προκάλεσε την ενόχληση του Στάρμερ, ο οποίος -αν και εν αναμονή πρωθυπουργός, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν θριαμβευτική επικράτηση των Εργατικών στις επόμενες εκλογές- δεν βρίσκει την πολιτική τόλμη να διατυπώσει ανάλογη πρόταση, ενθαρρυμένος κι από τα γκάλοπ που δείχνουν Bregret. Ενώ θα ήθελε να προωθήσει δηλαδή «μια πιο στενή εμπορική σχέση με την Ευρώπη», όπως δήλωσε τις προάλλες στο BBC, απορρίπτει την επιστροφή στην Ε.Ε. ή έστω στην ενιαία αγορά της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αυγερόπουλος & Χαρίτος ενώνουν τη φωνή τους για την Παλαιστίνη

Αυγερόπουλος και Χαρίτος για την Παλαιστίνη Χρήστος Αβραμίδης | Jacobin Greece info-war.gr Αυτή δεν ήταν μια ακόμα εκπομπή στο ελληνικό ραδι...