Γκαμπριέλε Μύντερ (Gabriele Münter)
Berlin 1877 – Murnau 1962
Γράφει η Ανατολή Βροχαρίδο/aplotaria.gr
Γερμανίδα ζωγράφος, η οποία υπήρξε από τις εκπροσώπους του κινήματος της avant-garde, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Από μικρή ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και όταν μεγάλωσε παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή για Γυναίκες Καλλιτέχνιδες, καθώς δεν μπορούσε να γίνει δεκτή στη Γερμανική Ακαδημία Τέχνης επειδή ήταν γυναίκα.
Μετά το θάνατο τον γονέων της κληρονόμησε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο της επέτρεψε να ταξιδέψει με με την αδελφή της στην Αμερική. Η δυνατότητα που είχε να ταξιδεύει στην Αμερική και την Ευρώπη της έδωσε την κοινωνική διέξοδο, που άλλες γυναίκες της εποχής εκείνης δεν μπορούσαν να έχουν.
Στην ηλικία των 25 άρχισε να κάνει μαθήματα στην πρωτοποριακή Σχολή Τέχνης “Φάλαγγα” και άρχισε να συνδέεται με το διευθυντή της σχολής, τον Ρώσο ζωγράφο Βασίλι Καντίνσκι. Το καλοκαίρι του 1902 ο Καντίνσκι κάλεσε την Γκαμπριέλε να συμμετάσχει στα θερινά μαθήματα τέχνης, στις παρυφές των Άλπεων, στο Murnau.
Η Γκαμπριέλε ή Έλλα, όπως ήταν γνωστή, δέχτηκε και η σχέση τους από επαγγελματική έγινε περισσότερο προσωπική. Όπως ανέφερε η ίδια “όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω ήταν σαν να βουτούσα σε βαθιά νερά και δεν ήξερα πως να κολυμπάω… Ο Βασίλι με έμαθε να κολυμπάω… εννοώ πως με δίδαξε πώς να δουλεύω γρήγορα και με αυτοπεποίθηση, να πετυχαίνω αυτή τη γρήγορη και αυθόρμητη καταγραφή της ζωής… ¨.
Στα περισσότερα έργα της αποφεύγει την παραστατική απόδοση της πραγματικότητας και προτιμά την απλοποίηση των μορφών, την απλή έκφραση με το χρώμα και την αφαίρεση. Στόχος της, όπως λέει η ίδια στο ημερολόγιό της, δεν ήταν η αναπαραγωγή της φύσης αλλά η αιχμαλώτιση της ουσίας της.
Το 1909 αγόρασε ένα σπίτι στο Murnau, το επονομαζόμενο “Ρώσικο Σπίτι”, όπου όλοι οι καλλιτέχνες της avant-garde συνήθιζαν να συχνάζουν.
Για πολλά χρόνια η Γκαμπριέλε Μύντερ απέφευγε το “Ρώσικο Σπίτι”, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με πολλές αναμνήσεις. Ο αγαπημένος της Καντίνσκι με το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου έφυγε από τη Γερμανία για τη Ρωσία και η Γκαμπριέλε Μύντερ, η αιώνια αγαπημένη του, έμεινε να περιμένει μάταια την επιστροφή του. Ο Καντίνσκι δεν επέστρεψε ποτέ, δεν της έδωσε ποτέ εξηγήσεις και παντρεύτηκε μια Ρωσίδα αρκετά μικρότερή του στην ηλικία.
Η Γκαμπριέλε Μύντερ επέστρεψε στο “Ρώσικο Σπίτι” στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό της το 1962. Στο “Ρώσικο Σπίτι” είχε προφυλάξει από την καταστροφική μανία των Ναζί, οι οποίοι θεωρούσαν έργα ανάλογης τεχνικής ως “υποβαθμισμένη τέχνη”, όλα τα έργα του Καντίνσκι,
Στα 80 της χρόνια άφησε όλα τα έργα που είχε στην κατοχή της στο Lenbachhaus, το οποίο ανήκει στο Δήμο του Μονάχου.
Βιβλιογραφία
- Wedemann, C., Larass, P. & Klier, M. (2008). 50 Women Artists you should know. New York: Prestel.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ Γκαμπριέλε Μύντερ - (BLOG:aplotaria.gr/ Απλωταριά)
Gabriele Münter – Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου