Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2023

Η «σχεδία» του ευ ζην και του ψηφιακού έρωτα--ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ # 108-

--ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ--
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 | # 108
 
Τι θα διαβάσουμε στο τεύχος Φεβρουαρίου της Σχεδίας: 1.«Το ευ ζην στο ματσάκι». Παρά τους διαδεδομένους μύθους, η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι οικονομικά προσιτή και να αποτελέσει μέσο καταπολέμησης της παχυσαρκίας, που πλήττει τα πλέον φτωχά νοικοκυριά. 2. «Τα πίξελ του έρωτα». Οι συνδρομητικές πλατφόρμες ατομικής πορνογραφίας όχι μόνο προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε εργαζόμενους στο σεξ αλλά και απενοχοποιούν την απόλαυση των χρηστών. 3. Στη συνέντευξή της με τίτλο «Ο τοκετός της μοίρας», η κοινωνική ανθρωπολόγος Ειρήνη Τουντασάκη ανασύρει το πέπλο της σιωπής γύρω από τις διαφυλετικές υιοθεσίες στον τόπο μας και εξηγεί πώς το πεπρωμένο αναπληρώνει τους βιογενετικούς δεσμούς. 4. Στους «γρίφους της ήβης», καταδεικνύουμε ότι η ψηφιακή γλώσσα των εφήβων δεν πρέπει να δημιουργεί ηθικό πανικό. Αυτό, όμως,  ουδόλως, σημαίνει και υποτίμηση της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣ

Πρωινοί Σελιδοδείκτες - Δράση για παιδιά

Οι «Πρωινοί Σελιδοδείκτες» είναι μια δράση που λαμβάνει χώρα στο «σχεδία home» για παιδιά 5-10 ετών και συνδυάζει τη φιλαναγνωσία με τη δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό σνακ με σοκολατένιες αυγοφέτες από βιολογικά αυγά και χυμό πορτοκάλι. Αυτόν τον μήνα, ξεφυλλίζουμε 
«Το βιβλίο με τα λάθη» και μαθαίνουμε πώς ένα λάθος μπορεί να απελευθερώσει την φαντασία μας κα να μας οδηγήσει σε απρόσμενες δημιουργίες.

Ημερομηνία: Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:00.
Τοποθεσία: «Σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα).
Κόστος συμμετοχής: 12€ (περιλαμβάνει τη δράση και το δεκατιανό).
Απαραίτητη η κράτηση: 2130231220 | culture@shedia.gr

Πρόσκληση σε δείπνο

Το «Δείπνο» είναι μια διαδραστική παράσταση, με οικοδεσπότες τους πωλητές της «σχεδίας». Μια ξεχωριστή συμμετοχική παράσταση, στην οποία πωλητές και θεατές γίνονται ένα, συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι για να μοιραστούν όχι μόνο ένα γεύμα, αλλά εμπειρίες, βιώματα, σκέψεις και όνειρα. Δημιουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Σοφία Μαυραγάνη.

Η performance πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ mind the fact το Μάιο του 2017 και φέτος παρουσιάζεται, με αφορμή τα δέκα χρόνια της «σχεδίας», με νέες ιστορίες.

«Σχεδία home», Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα.
Παραστάσεις: 21, 22, 23 & 24 Φεβρουαρίου, Ώρα έναρξης: 20:30
Δωρεάν συμμετοχή. Περιορισμένος αριθμός
παρευρισκομένων. Οι αναγνώστες της «σχεδίας» που
ενδιαφέρονται να κλείσουν θέση στο «Δείπνο» μπορούν
να επικοινωνούν στο 2130231220 ή στο culture@shedia.gr

Κοπή της Πίτας

Φέτος, τα κομμάτια της πίτας σας μπορούν να είναι ξεχωριστά. Στο σπίτι του περιοδικού δρόμου «σχεδία», το «σχεδία home», σε κάθε ένα κομμάτι θα βρείτε αλληλεγγύη και καλοσύνη. Γιατί το «σχεδία home» δημιουργήθηκε για να μιλάει και να αναδεικνύει λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου μας, για να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.

Το όμορφο και πλήρως προσβάσιμο «σχεδία home» σας περιμένει για έναν παραδοσιακό εορτασμό με ιδιαίτερη βαρύτητα. Και για να γίνει ο εορτασμός πραγματική γιορτή, μπορείτε να επιλέξετε από τα ειδικά μας πακέτα ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Ο chef μας θα ετοιμάσει για εσάς την πίτα με όσα κομμάτια θέλετε και με δυνατότητα επιλογής ακόμα και για vegan πίτα ή χωρίς ζάχαρη!  
 
Τοποθεσία: «Σχεδία home»
Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα
Κρατήσεις: 2103316849 | info@shediahome.gr

Πωλητής για μια ώρα

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που η «σχεδία» γιορτάζει τα  γενέθλιά της. Έτσι η ετήσια δράση «Πωλητής για μια ώρα» σηματοδοτεί φέτος την έναρξη του προγράμματος δράσεων μιας  πολύ σημαντικής επετείου: αυτής της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της «σχεδίας» μας.

Στην δράση «Πωλητής για μία ώρα» της «σχεδίας», φίλοι, αναγνώστες και υποστηρικτές του ελληνικού περιοδικού δρόμου κάνουν «δικά τους» κεντρικά «πόστα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας τον ίδιο τον άνθρωπο, τον πωλητή που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.

Το αποκορύφωμα της δράσης είναι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, όταν στις 12:00 θα πάρουν μία γεύση από τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο κάποιοι από τους πιο γνωστούς συμπολίτες μας, για να παραδώσουν τη σκυτάλη στις 13:00 στους αναγνώστες της «σχεδίας». Δίπλα τους θα βρίσκονται ένας πωλητής της «σχεδίας», καθώς και ένας εθελοντής μας.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις δράσεις τούτης της ξεχωριστής ημέρας ως  αναγνώστες ή εθελοντές ας καλέσουν στο τηλέφωνο 2130231220 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00), ενώ μπορούν να αποστείλουν και email στο culture@shedia.gr
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Κρατώντας ψηλά τη «σχεδία», δίπλα στον πωλητή/ρια θα στείλουμε όλοι μαζί το δικό μας μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΗΣ "ΣΧΕΔΙΑΣ"
19/01/2023

Αλί Εφτεχταρί Ρεζά

 

Γεννήθηκα το 1990 στην Τεχεράνη. Ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός του ιρανικού στρατού και είχε φτάσει ώς το βαθμό του στρατηγού. Είχε πολεμήσει και στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ, από το 1980 ώς το 1988. Λόγω των ψυχικών τραυμάτων που του είχε αφήσει ο πόλεμος, έπαιρνε ψυχιατρική αγωγή. Η μητέρα μου ασχολούνταν με το νοικοκυριό. Ο πατέρας μου, όταν ήμουν έξι χρόνων, απέκτησε και δεύτερη οικογένεια. Επιτρέπεται η πολυγαμία στο Ιράν, αλλά είναι σπάνια. Έχω συνολικά πέντε αδέρφια, δύο αδερφές από τη μητέρα μου και τρία ετεροθαλή. Υπήρχε, γενικά, μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο οικογένειες του πατέρα. Θυμάμαι που κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε στο χωριό του, στην επαρχία Καζβίν. Το σπίτι εκεί δεν είχε ούτε ρεύμα ούτε νερό. Από παιδάκι, μου άρεσε το ποδόσφαιρο. Έπαιζα, μάλιστα, επιθετικός στην ομάδα της γειτονιάς. Ονειρευόμουν να κάνω επαγγελματική καριέρα, δεν τα κατάφερα, όμως, λόγω των πολλών τραυματισμών που είχα. Δεν είχα, επιπλέον, και την απαιτούμενη δύναμη. Στο σχολείο ήμουν στους δυο καλύτερους μαθητές της τάξης και είχα έφεση στα μαθηματικά.

Μοιραία, βρέθηκα να σπουδάζω στατιστική στο Πανεπιστήμιο του Χαμαντάν, τα αρχαία Εκβάτανα. Η πόλη είναι ορεινή, κτισμένη σε μια δασωμένη πλαγιά του όρους Αλβάντ, σε υψόμετρο 1.850 μέτρων. Ύστερα από ενάμισι χρόνο, ωστόσο, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τις σπουδές. Είχαν ξεσπάσει αντικυβερνητικές φοιτητικές διαδηλώσεις και η αστυνομία εισέβαλλε στα πανεπιστήμια και συλλάμβανε κόσμο. Πολλοί συμφοιτητές μου φυλακίστηκαν, ενώ κακοποιήθηκαν κι ως κρατούμενοι. Σε άλλα πανεπιστήμια υπήρχαν και νεκροί. Έτσι, επέστρεψα στην Τεχεράνη, όπου έκανα μαθήματα υπολογιστών. Παράλληλα, έκανα και μια σειρά από δουλειές, από αποθηκάριος ώς αλουμινάς. Έμενα με τη μητέρα μου κι έπρεπε να τη συντηρώ, καθώς είχε χωρίσει πια από τον πατέρα μου. Αναγκάστηκα να φύγω από το Ιράν, λόγω της ανελευθερίας. Δεν ένιωθα μουσουλμάνος, ήθελα να μεταστραφώ στην αρχαία θρησκεία της Περσίας, τον ζωροαστρισμό, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Με περίμενε θανατική καταδίκη.

Ήταν 2017, όταν άρχισα το ταξίδι για την Ευρώπη. Πήγα με λεωφορείο ώς την Τουρκία και από εκεί συνέχισα με τα πόδια μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ένα μήνα μετά την άφιξή μου στην Αθήνα, συνελήφθην, γιατί δεν είχα χαρτιά. Κρατήθηκα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου και, ενώ ήμουν έγκλειστος, υπέβαλα αίτημα ασύλου. Μετά τη θετική απόφαση και την αναγνώρισή μου ως πρόσφυγας, βγήκα από εκεί. Είχα κάτσει περίπου τέσσερις μήνες. Είχα σκοπό να πάω στη Γερμανία και, μόλις έλαβα το διαβατήριό μου, έφυγα για τη Νυρεμβέργη, όπου και έμεινα οκτώ μήνες. Στη Γερμανία, όμως, έπαθα κατάθλιψη. Στην Ελλάδα ένιωθα περισσότερη ζεστασιά, και έτσι πήρα την απόφαση να γυρίσω εδώ. Έκανα μαθήματα ελληνικών στη «Μετάδραση» και στο Στέκι Μεταναστών, ενώ πήρα και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Το πρώτο διάστημα μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, έμενα στο υπνωτήριο των «Γιατρών του Κόσμου». Εκεί ήταν που έμαθα για τη «σχεδία».

Πρωτοφόρεσα το κόκκινο γιλέκο στις αρχές του 2019. Στο ξεκίνημα, ντρεπόμουν πολύ, αλλά, σταδιακά, αισθανόμουν όλο και καλύτερα. Ο κόσμος ήταν πολύ ευγενικός. Μπόρεσα με τα χρήματα που έβγαζα από το περιοδικό να νοικιάσω σπίτι μαζί με ένα φίλο μου και να καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες. Ανέβηκα και ψυχολογικά. Εδώ και τρεις μήνες, έχω υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκυλάκι, τη Σοφία που μου δίνει μεγάλη χαρά. Θα ήθελα, κάποια στιγμή, να έχω μια σταθερή δουλειά, να μπορώ κι εγώ να συνδράμω μετανάστες και να πάρω την ελληνική ιθαγένεια. Μου αρέσει πολύ και το γράψιμο. Μακάρι στο μέλλον να γράψω κάποια μικρά διηγήματα. Έχω αρχίσει, δε, να μελετάω στα ελληνικά φιλοσοφία και ψυχολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...