Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2023

Η "καλοσυνάτη" Τσασίντα κουράστηκε να πολεμά χωρίς επιτυχία τη... φτώχεια !

 https://kosmodromio.gr/wp-content/uploads/2023/01/jasida.jpg


Αντίο, καλοσυνάτη, Τζασίντα μας!

Ζωή Μαυρουδή*

«Θέλω να με θυμούνται ως κάποια που προσπάθησε να δείξει καλοσύνη». Η δήλωση ανήκει στην απερχόμενη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, που ανακοίνωσε την Πέμπτη αιφνιδιαστικά την παραίτησή της στα 42 της χρόνια.

Την προσπάθεια αυτή της Άρντερν για καλοσύνη, αλλά και για «ενσυναίσθηση», «συμπόνια», και (για όσους δεν το έχουν εμπεδώσει) καλοσύνη, καλοσύνη και καλοσύνη, επαινούσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία πέντε χρόνια της θητείας της, κυρίως μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε μουσουλμανικά τεμένη της πόλης Κράισττσερτς το 2019. Η νεαρότερη ηγέτιδα στον κόσμο όταν εξελέγη το 2017, αναδείχθηκε λίγο αργότερα σε παγκόσμια σταρ της προοδευτικής πολιτικής, με αφορμή τη στάση της στην πανδημία.

Η μακριά απέριττη κόμμωση, οι ευχάριστες ενδυματολογικές της επιλογές και, κυρίως, το σήμα κατατεθέν πλατύ της χαμόγελο ολοκλήρωναν το προφίλ της αουτσάιντερ, μιας αντι-Τραμπ της Δύσης, της «Αγίας Τζασίντα». Φαίνεται όμως πως οι Νεοζηλανδοί δεν λατρεύουν με συνέπεια τις αγίες τους. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Εργατικών και τα ποσοστά καταλληλότητας της απερχόμενης πλέον πρωθυπουργού έπεσαν δραματικά, μάλλον γιατί οι πολιτικές λιτότητας δεν απαλύνονται από πλατιά χαμόγελα.

Η ύφεση, που έφερε η πανδημία, είχε ήδη εξαναγκάσει την Άρντερν, παρά τις καλές τις προθέσεις, να φορέσει στους Νεοζηλανδούς τις περικοπές, όπως φοράει εκείνη τα κρεμαστά σκουλαρίκια. Η παιδική φτώχεια, που η αντιμετώπισή της αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Εργατικών στη σαρωτική νίκη του 2020, τετραπλασιάστηκε. Ο λαός της αναστενάζει υπό το βάρος της μεγαλύτερης εκτόξευσης του πληθωρισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το πλουσιότερο 10% κρατά το 53% του πλούτου της χώρας, χάρις εν μέρει στις φοροαπαλλαγές που του χάρισε η Άρντερν. Παρά δε τις υποσχέσεις για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η μέση αξία των ακινήτων στο Όκλαντ είναι εννιά φορές μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό (ίδια αναλογία με του Λονδίνου), ενώ τετραπλασιάστηκε και ο αριθμός των αστέγων.

Οι φτωχοί ενοικιαστές ίσως βέβαια ζήλευαν κρυφά όσους κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους στην ύπαιθρο, όταν η Άρντερν επέβαλλε το αυστηρότερο ίσως λοκντάουν δυτικής χώρας. Τα σύνορα έκλεισαν ερμητικά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβλήθηκε με κατεπείγουσες αποφάσεις. Διαδηλώσεις κατά των λοκντάουν καταστέλλονταν με βία στο προαύλιο του κοινοβουλίου. Η Άρντερν αναγκάστηκε έτσι να καταπιέσει το χαμόγελό της, όταν ανακοίνωσε νέο, τριήμερο, πανεθνικό λοκντάουν μετά τον εντοπισμό ενός μόνο νέου κρούσματος το 2021. Δυστυχώς, όμως, τους ενθουσιώδεις επαίνους από τα διεθνή μέσα για την αποφασιστικότητά της, διαδέχθηκε η αμηχανία, όταν πέρυσι τα νέα στελέχη του ιού εκτόξευσαν τη Νέα Ζηλανδία ανάμεσα στις πρώτες στον κόσμο σε θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να στιγματίζει το διεθνές ίματζ της Άρντεν για τους προοδευτικούς θαυμαστές της. Το BBC απολογείται τις τελευταίες ώρες, γιατί σε άρθρο του έθεσε το ερώτημα του αν η Άρντερν, που έγινε μητέρα το 2018, είναι μια ακόμα γυναίκα που δεν μπορεί «να τα έχει όλα». Θαυμαστές της στα σόσιαλ μίντια αναρωτιούνται αν η Άρντερν λύγισε στον κακοποιητικό λόγο που δέχτηκε για την πανδημία. Οι εξηγήσεις της ίδιας για την παραίτησή της («είμαι άνθρωπος», «δεν έχω άλλη βενζίνη στο ντεπόζιτο») έχουν αφήσει ευτυχώς το ντεπόζιτο αδειανό για να γεμίζει με τις γνωστές κοινοτυπίες, έναντι μιας παραδοχής ότι ασχέτως φύλου οι προοδευτικοί πολιτικοί σταρ μαρσάρουν με άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όταν το αμάξι σκαλώνει στην ανηφόρα.

Όσοι θρηνούν την αποχώρηση της Άρντερν, μπορούν βέβαια να παρηγορηθούν από το χορευτικό ταλέντο της άλλης νεαρότερης ηγέτιδας στην ιστορία της φιλελεύθερης δημοκρατίας πρωθυπουργού, της Φινλανδής Σάνα Μαρίν. Όπως και η Μαρίν που τον περασμένο Ιούνιο υπέβαλε αίτηση ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ, έτσι και η Άρντερν απέδειξε πως οι γυναίκες δεν υποτάσσονται στην ουδετερότητα εν καιρώ πολέμου, στέλνοντας οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και κατακεραυνώνοντας την Κίνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο. Μια γυναίκα μπορεί να μην τα έχει όλα, αλλά αν έχει εμπορικές σχέσεις με μισητούς γείτονες, απολαμβάνει τουλάχιστον την εκτίμηση των γερακιών συμμάχων με το να τους σκάει μερικά εκατομμύρια από τον φτωχοποιημένο της πληθυσμό.

Ίσως βέβαια στη χώρα μας, που η παραίτηση πρωθυπουργού ακόμα και για φαινομενικά μη σκανδαλώδεις λόγους μοιάζει τόσο εξωτική όσο τα δάση της Νέας Ζηλανδίας, χρειαζόμαστε μια τελευταία συμβουλή από την απερχόμενη Αγία. Στο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Γεννημένοι Ηγέτες» του Netflix, παραγωγή του πριγκιπικού ζεύγους Χάρι και Μέγκαν (δυο ακόμα αδικημένων φορέων της ελπίδας για μια προοδευτική Βρετανική Κοινοπολιτεία) η Άρντερν ρωτήθηκε: «Άν είχατε να συνοψίσετε τις ιδιότητες που διέπουν την πορεία σας προς αυτόν τον ηγετικό ρόλο, ποιες ιδιότητες σας έρχονται στο μυαλό;»

Εάν δεν μαντεύετε την απάντηση, μπορείτε απλώς να ανατρέξετε στην πρώτη παράγραφο.

*Ζωή Μαυρουδή

Η Ζωή Μαυρουδή έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ Ruins/Ερείπια: Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης." Ζει και εργάζεται στην Αθήνα μετά από μακρά παραμονή στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nils Wülker & Arne Jansen - Festival de jazz de Leverkusen 2024 - ARTE CONCERT...

Γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια και κάνουν μουσική μαζί για περίπου 15 χρόνια. Ο Nils Wülker και ο Arne Jansen επανεφευρίσκουν συνεχώς τον χώ...