Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2023

8 αστυνομικά της τελευταίας στιγμής στα καλύτερα του 2022

 

Άλλα 8 αστυνομικά της τελευταίας στιγμής στα καλύτερα του 2022

επιλέγει ο Μάρκος  Κρητικός

oanagnostis.gr

Παραμονές του νέου έτους το  περιοδικό Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ είχε δημοσιεύσει μία επιλογή από τα καλύτερα αστυνομικά του 2022. Με αυτά τα οκτώ κλείνει ο κύκλος των καλυτέρων μυθιστορημάτων που εκδόθηκαν την χρονιά που πέρασε.

Ο πλήρης κατάλογος εδώ

 

 

Τόπος

σελ. 248

Τον Οκτώβριο του 1986, ο Διονύσης Έξαρχος, υπαστυνόμος στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, ενώ βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στο  χωριό Συράγγελο της Μάνης,  το πτώμα ενός ντόπιου που εντοπίζεται σε έναν ελαιώνα της περιοχής, θα αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Αν και φαινομενικά πρόκειται για αυτοκτονία, ο Έξαρχος δεν πείθεται και ζητά από την υπηρεσία του, να αναλάβει την υπόθεση. Η συναισθηματική εμπλοκή του στην ιστορία θα αλλάξει τα δεδομένα και ένα νέο έγκλημα θα αποκαλύψει  κίνητρα που έρχονται με σαρωτική δύναμη από το σκοτεινό παρελθόν των πρωταγωνιστών. Ένα πρωτότυπο, μη αστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με ελληνική ταυτότητα. Ο συγγραφέας με κινηματογραφική γραφή και υποδειγματική κλιμάκωση  του σασπένς στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, οδηγεί την υπόθεση σε μια ανατρεπτική λύση που ορίζει το πεπρωμένο μιας τραγικής ηρωίδας του. Πιο δυνατό στοιχείο του μυθιστορήματος, η πειστική ανατομία των παθογενειών της ελληνικής επαρχίας τη δεκαετία του ΄80, που τροφοδοτούσαν μεταξύ άλλων, η κατάχρηση εξουσίας και η διαφθορά των τοπικών αρχόντων. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Ξανθόπουλος δημιουργεί αίσθηση στο συγγραφικό του ντεμπούτο, με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς που μας πέρασε.

 

Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

σελ. 304

Μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στον προαστιακό σιδηρόδρομο συγκλονίζει το Παρίσι. Ο Αντόνιο Παντοβάνι, ο ικανότερος αστυνομικός διευθυντής και υπαρχηγός στη μονάδα Δίωξης Εγκλήματος, καλείται εσπευσμένα να εγκαταλείψει την εξιχνίαση μιας σειράς τελετουργικών φόνων τραβεστί και να αναλάβει την υπόθεση. Με τους παλιούς γνώριμους που έχουν απομείνει ζωντανοί στην ομάδα του και προσθήκες νέων, έχει προθεσμία πέντε ημερών «για να φέρει τους τρομοκράτες ζωντανούς ή νεκρούς στα πόδια του υπουργού». Θα ακολουθήσει ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα στους δρόμους του Παρισιού. Ένα σκληρό πολυ-φονικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται σ’ ένα τρομακτικό κόσμο γενικευμένης ηθικής κατάπτωσης και φανατισμού με ψυχικά διαταραγμένους αντιήρωες  που αμφισβητούν και ονειρεύονται να καταστρέψουν, κάθε έννοια κουλτούρας και εξουσίας. Στο άγριο αυτό μυθιστορηματικό τοπίο, ο Φρεντερίκ Φαζαρντί, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Παντοβάνι που μπορεί να γίνει απίστευτα κυνικός με όποιον προσβάλει τις  αξίες του αλλά παραμένει «επικίνδυνα ευσυγκίνητος» έναντι των κοινωνικά αδικημένων, στήνει μια μάχη ακραίων ιδεών και, με απόλυτη λιτότητα εκφραστικών μέσων «αλά Μανσέτ», ξέφρενο αφηγηματικό ρυθμό, και μαύρο χιούμορ ασκεί δριμεία πολιτική και κοινωνική κριτική, όπως επιτάσσουν οι συμβάσεις του νεοπολάρ. Το Full speed είναι η έκτη και τελευταία περιπέτεια της σειράς.

 

Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

Μεταίχμιο

σελ. 272

O Σκωτσέζος συγγραφέας Γουίλιαμ ΜακΊλβανι, θεωρείται ο πρωτεργάτης του tartan noir, του αστυνομικού υποείδους που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις της σκωτσέζικης λογοτεχνίας και επιρροές κυρίως από το αμερικανικό hard-boiled. Έγραψε τρία αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή της αστυνομίας στη Γλασκόβη, Τζακ Λέιντλο. Ένα τέταρτο που λειτουργεί ως prequel της τριλογίας βρέθηκε ημιτελές μετά το θάνατό του. Ο διάσημος συγγραφέας Ίαν Ράνκιν ανέλαβε την πρόκληση να ολοκληρώσει  το μυθιστόρημα του μέντορά του. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1972 στη Γλασκόβη. Ο διεφθαρμένος δικηγόρος Μπόμπι Κάρτερ, δεξί χέρι ενός από τα μεγάλα αφεντικά του υπόκοσμου της πόλης, βρίσκεται δολοφονημένος σ’ ένα σκοτεινό δρόμο, κοντά σε ένα κακόφημο μπαρ. Η αστυνομία αποδίδει το φόνο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και φοβάται την έξαρση της βίας μεταξύ των  συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος, και τις  απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη. Όμως ο καταθλιπτικός Λέιντλο, ο οποίος  δοκιμάζεται σε ένα δυστυχισμένο γάμο και κοιμάται σε ξενοδοχεία της πόλης με πρόσχημα το φόρτο της έρευνας, δεν πείθεται από τα στοιχεία και βασιζόμενος στη διαίσθησή του, στρέφει το ενδιαφέρον του στο στενό περιβάλλον του θύματος. Ένα ατμοσφαιρικό νουάρ με έξυπνη πλοκή και απρόσμενη εξέλιξη, λιτή αφήγηση που διαπνέεται από  συνεχή υποδόρια ειρωνεία και πειστική απόδοση της εξαχρείωσης και του φανατισμού του υπόκοσμου της Γλασκόβης. Εξαιρετική η μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου και ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες του Θανάση Μήνα για το μυθιστορηματικό σύμπαν του σπουδαίου αλλά άγνωστου στη χώρα μας, Γουίλιαμ ΜακΊλβανι.[..............................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Άλλα 8 αστυνομικά της τελευταίας στιγμής στα καλύτερα του 2022...

Δεν υπάρχουν σχόλια: