Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2022

Ενθύμιον Πίτερ Μπρουκ (1925-2022) : Η εμβληματική παράσταση Marat/Sade σε κείμενο Πέτερ Βάις (1967) + ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

Peter Brook (Director) | Playbill "Κολυμπούμε ενάντια στην παλίρροια και επιτυγχάνουμε ό,τι μπορούμε στον επιλεγμένο πεδίο μας. Η μοίρα υπαγορεύει ότι η δική μου ήταν αυτή του θεάτρου και, μέσα σε αυτό, έχω την ευθύνη να είμαι τόσο θετικός και δημιουργικός όσο μπορώ. Το να δίνουμε  τη θέση της στην απελπισία είναι η απόλυτη παραίτηση. " 

Πίτερ Μπρουκ (1925-2022), ένας από τους κορυφαίους 

 θεατρικούς σκηνοθέτες, οραματιστές 

και διανοούμενους του 20ου αιώνα. 

"Έφυγε"  πλήρης ημερών  (97 χρονών!), στις 3 Ιουλίου.

*Τα πάντα για τον Peter Brook - MUBI

parallaxi.gr =>Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Ματίνα Καλτάκη= >Πίτερ Μπρουκ (1925 -2022), ο τελευταίος μεγάλος δάσκαλος ...

Ο Μπρουκ άφησε τη σφραγίδα του στο Ευρωπαϊκό θέατρο ως καινοτόμος ανανεωτής, αφήνοντας πίσω του αλησμόνητες παραστάσεις , όπως ο εμβληματικός "Μαρά/Σαδ"  , την οποία αναρτούμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

MaratSadeDVD.jpgMarat/Sade (film) - Wikipedia

Ιan Richardson as Jean-Paul Marat

 Patrick Magee as Marquis de Sade 

Glenda Jackson as Charlotte Corday 

Susan Williamson as Marat's mistress

 Clifford Rose as Asylum director

 Ρroduction: Royal Shakespeare Company 

Directed by: Peter Brook

 Based on the play by: Peter Weiss 

____________________________

To βιβλίο στην Ελλάδα 

«Η δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις

 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑ / WEISS PETER

«Ο Πέτερ Βάις, αντλώντας τα υλικά του από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, δημιουργεί ένα πολυδιάστατο έργο που δρα ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τα εργαλεία του πολιτικού θεάτρου με τον δικό του μοναδικό και ευρηματικό τρόπο. Στο έργο, η δολοφονία του Μαρά σκηνοθετείται από τον Σαντ και παρουσιάζεται στα λουτρά του ιδρύματος του Σαραντόν, από τρόφιμους του ψυχιατρείου.

Τα τρία πρόσωπα, ο Σαντ, ο Μαρά και η Κορντέ, μάχονται για την ελευθερία -μια έννοια που για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Τελικά, ποιος είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του λαού; Η επανάσταση και οι συνεχείς εκτελέσεις των εκμεταλλευτών του; Η δολοφονία των υποτιθέμενων απελευθερωτών του; Η ηρωική αυτοθυσία ή το συνεχές κυνήγι προσωπικών ηδονών;

Οι αντικρουόμενες θέσεις των προσώπων, με φόντο την επικείμενη δολοφονία, αποτυπώνουν σκηνικά έναν έντονο φιλοσοφικό διάλογο που ο απόηχός του φτάνει μέχρι σήμερα και μας θέτει μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που καλούμαστε κάθε φορά να παίρνουμε θέση: τα όρια της ελευθερίας και τη σχέση ατομικής και συλλογικής ευθύνης.»

Πηγή σημειώματος: culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η «Μυκονοποίηση» της Χαλκιδικής από τους αυτοδιοικητικούς

  Πώς οι αυτοδιοικητικοί «Μυκονοποίησαν» τη Χαλκιδική Δημήτρης Δραγώγιας Editorial τ...