Τρίτη, Απριλίου 12, 2022

Ανάλυση Guardian για τη νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία – Τι έρχεται;

Ανάλυση Guardian για τη νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία – Τι έρχεται;

φωτ. αρχείου

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Προς το παρόν, δεν είναι καθόλου προφανής η απάντηση γι’ αυτό και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο Ντονμπάς, αφότου η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να καταλάβει το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τρέχουσα στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας φαίνεται να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους: Ολόκληρες τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που διεκδικούν οι αποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες, που και οι δύο αναγνωρίστηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ένα κομβόι μήκους οκτώ μιλίων, που εντοπίστηκε την Παρασκευή από δορυφορικές εικόνες, 50 μίλια ανατολικά του Χάρκοβο, πιθανώς κατευθύνεται προς το Izyum, φέρνοντας ξανά στο μυαλό μια από τις πρώτες εικόνες του πολέμου.

Η Tracey German, καθηγήτρια στο τμήμα αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των ταγμάτων στην ανατολική Ουκρανία «από 30 σε 40 τις τελευταίες ημέρες» – αλλά ένα μόνο μέτωπο «μπορεί να είναι εφικτό για να προσφέρει στον Πούτιν κάτι που μπορεί να επιδείξει ως νίκη».

Η πεποίθηση στη Δύση είναι ότι η Ρωσία μπορεί να «διπλασιάσει ή ίσως και να τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς, είναι δυνητικά μια αποφασιστική στροφή προς όφελος της Μόσχας. Ήδη η Ρωσία έχει εντείνει τις προκαταρκτικές επιχειρήσεις, βομβαρδίζοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού στις δυνάμεις στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο στο Ντνίπρο, τη μεγαλύτερη πόλη πίσω από τις αμυντικές γραμμές, καταστράφηκε από μια ρωσική επίθεση το Σαββατοκύριακο, όπως παραδέχτηκε ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ η πυραυλική επίθεση της Παρασκευής στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk, μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους, αποσκοπούσε επίσης στο να διαταράξει τους ελιγμούς της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα της Μόσχας είναι αν οι ήδη χτυπημένες δυνάμεις της μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο: 37 με 38 από τα τάγματά της είναι «αποτελεσματικά στη μάχη» και περιφέρονται γύρω από το Κίεβο, το Τσερνιχίφ και το Σούμι, σύμφωνα με εκτίμηση δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών τη Δευτέρα. Αυτό αφήνει τη Μόσχα με μια συνολική δύναμη μάχης περίπου 90 ταγμάτων. Σε πλήρη ισχύ κάθε τάγμα πρέπει να έχει περίπου 800 στρατιώτες.

Στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης, κόβοντας την πόλη στα δύο την Κυριακή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, με υψηλό κόστος για τους επιτιθέμενους και πολύ τρομακτικό για τους πολίτες.

«Δεκάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, τη Δευτέρα, σε ομιλία του στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο.

Για την Ουκρανία, το πρόβλημα σε αυτή τη φάση είναι οξύ, αν όχι πλέον υπαρξιακό. Το Κίεβο έχει δείξει ότι μπορεί να εξαπολύσει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων με δυτικά αντιαρματικά όπλα – αλλά οι δυνάμεις του έχουν επίσης εξαντληθεί και δεν έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους πολύ πίσω, αν όχι καθόλου, στο νότο και στην ανατολή.

Στόχος της Ουκρανίας σε πρώτη φάση θα είναι να προσπαθήσει να ανακόψει τη ρωσική προέλαση, να αποφύγει οι δυνάμεις της να περικυκλωθούν στο Ντονμπάς και αντ ‘αυτού να οδηγήσει τη Ρωσία σε κάτι σαν αδιέξοδο καθώς και οι δύο πλευρές εξαντλούνται όλο και περισσότερο μετά από περισσότερους από δύο μήνες πολέμου.

Αυτό, ωστόσο, θα άφηνε την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τη θάλασσα και τη Ρωσία με μια χερσαία γέφυρα από το Ντόνετσκ στην Κριμαία. Η Ουκρανία μπορεί να μην αποστρατικοποιηθεί όπως ζήτησε ο Πούτιν, αλλά η οικονομία της είναι κατεστραμμένη, καθώς συρρικνώθηκε κατά περίπου 45% φέτος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ωστόσο, έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα και καλύτερα όπλα από τη Δύση, καθώς ελπίζει να μετατρέψει το αδιέξοδο σε νίκη. Μέχρι στιγμής, όσα έχουν προσφερθεί –τουλάχιστον δημόσια– δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν τη στρατιωτική ισορροπία, όπως δώδεκα άρματα μάχης T-72 από την Τσεχική Δημοκρατία, drones Switchblade από τις ΗΠΑ ή 120 τεθωρακισμένα οχήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ερώτημα για τη Δύση, για την οποία ουσιαστικά η Ουκρανία διεξάγει έναν πόλεμο δι  αντιπροσώπων (proxy war), είναι αν θα αυξήσει τις προμήθειες οπλισμού ώστε το Κίεβο να αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από τη Χερσώνα κοντά στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στο νότο και να οδηγήσουν τους εισβολείς αλλού στο Ντονμπάς.

Η άρνηση να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής σχεδίασης από μέλη του ΝΑΤΟ του ανατολικού μπλοκ υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, έχουν αγωνία όχι μόνο για μια αντίδραση από ένα απρόβλεπτο Κρεμλίνου αλλά υπολογίζουν και την υπερβολική αλλαγή της ισορροπίας. Ένα σημείο καμπής θα μπορούσε να είναι αν επιτρέπεται στην Πολωνία να προμηθεύσει περίπου 100 ρωσικά άρματα μάχης T-72 που έχει στο οπλοστάσιό της.

Μπορεί να είναι δύσκολη η επίτευξη ισορροπίας. Θέλουν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας να «ματώσει» ο Πούτιν ή απλώς προσπαθούν να παράσχουν αρκετά όπλα με την ελπίδα να τον αναγκάσουν να επιστρέψει στις θέσεις που είχε πριν ξεσπάσουν οι μάχες στις 24 Φεβρουαρίου; Εάν η Ουκρανία βρισκόταν σε ισχυρότερη στρατιωτική θέση, το Κίεβο θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει τα εδάφη του Ντονμπάς που κατέχονται από το 2014, θεωρεί ο Guardian.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: