Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022

Για την αποκρουστική πράσινη μάζα στον Θερμαϊκό κόλπο

 

https://www.voria.gr/images/thumbs_xlarge//2022-04/AjNkqjeLWVg0xQNN4T1H.jpg

Θεσσαλονίκη: Τι είναι η αποκρουστική πράσινη μάζα στον Θερμαϊκό κόλπο (φωτο+video)

Κάτια Γερακαρίτου

Τι ακριβώς είναι αυτό που αντικρίζουν οι περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο και το οποίο έχει δημιουργήσει αποκρουστική εικόνα στα νερά του Θερμαϊκού

Στο μικροσκόπιο της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται το αποκρουστικό «πράσινο χαλί» που έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στον Θερμαϊκό κόλπο και το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στο παραλιακό μέτωπο.

Μαρία Μουστάκα | Τμήμα ΒιολογίαςΗ καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα εξήγησε στη Voria.gr τι ακριβώς είναι αυτό που αντικρίζουν οι περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο και το οποίο έχει δημιουργήσει μια αποκρουστική εικόνα στα νερά του Θερμαϊκού.

Πρόκειται για ένα σύνολο από μακροφύκι μαζί με βλέννα από την ερυθρά παλίρροια, η οποία εντοπίζεται τουλάχιστον εδώ και μια με δύο εβδομάδες στον Θερμαϊκό. Παράλληλα, σε αυτό το μείγμα υπάρχουν και πολλά αντικείμενα – σκουπίδια. Όλα αυτά, συγκολλήθηκαν – λόγω της βλέννας - με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αυτή η πράσινη μάζα στην επιφάνεια της θάλασσας, που σήμερα βρισκόταν κυρίως στο τμήμα από το λιμάνι έως την Αριστοτέλους. Η βλέννα της ερυθράς παλίρροιας, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, είναι στον Θερμαϊκό σε μεγάλη έκταση αλλά όχι σε μεγάλη ένταση. «Δεν είναι έντονο το φαινόμενο. Μετά από αυτό το "χαλί" το νερό είναι κανονικό και διαυγές», σημείωσε η κ. Μουστάκα, σύμφωνα με την οποία η μάζα αυτή είναι χαρακτηριστικό της εύτροφης κατάστασης όχι μόνο του όρμου αλλά και του κεντρικού Θερμαϊκού. «Είναι εύτροφο το σύστημα. Η ερυθρά παλίρροια και η άνθιση του πλαγκτού έδωσαν τη βλέννα, η οποία οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Τα μακροφύκι είναι από τον ευτροφισμό και μεταφέρθηκαν με τον άνεμο και τον κυματισμό. Η εικόνα ναι μεν είναι άσχημη αλλά δεν πρόκειται για φυτοπλαγκτόν», εξήγησε.

Η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνει ότι η μάζα μπορεί και πρέπει να συλλεχθεί από το απορρυπαντικό σκάφος. «Όσο παραμένει, αυτό είναι υλικό που αποικοδομείται και μπορεί να τροφοδοτήσει ένα φαινόμενο με άσχημο φυτοπλαγκτόν ή έντονης ερυθράς παλίρροιας, η οποία υπήρχε αλλά ήταν σε επίπεδο που δεν ήταν έντονο. Εάν δεν απομακρυνθεί, θα δημιουργήσει και θα ενισχύσει ένα πρόβλημα που δεν θέλουμε», υπογράμμισε η κ. Μουστάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα Έρθει η Φωτιά /Fire Will Come (2019)

  Θα Έρθει η Φωτιά Fire Will Come ...