Παρασκευή, Απριλίου 01, 2022

χάρτης, 40 -Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022/Μόλις κυκλοφόρησε!

 χάρτης, 40

Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΡΤΗ»

Ο «Χάρτης», συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο διαδικτυακής κυκλοφορίας του, καθιερώνει ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς. Η διάκριση αυτή προέρχεται από τις επιλογές μιας ευρείας ομάδας τακτικών συνεργατών του περιοδικού οι οποίοι, χωρίς δεσμεύσεις ή προεπιλογές, χωρίς παρεμβάσεις, επιτροπές, υποψηφιότητες ή διαβουλεύσεις, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά) από αυτά που έχουν εκδοθεί το 2021. 
Οι διαδοχικοί κατάλογοι (Ευρύς, Βραχύς και Τελικός) προκύπτουν αποκλειστικά από τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε από τις αρχικές προτάσεις κάθε βιβλίο. Δεν μεσολαβούν επιτροπές ή διαβουλεύσεις, κανένας δεν γνωρίζει τι ψηφίζουν οι άλλοι, ενώ ούτε η συντακτική ομάδα εμπλέκεται στις επιλογές.

τα ΒΡΑΒΕΙΑ του ΧΑΡΤΗ 2021
 
ΠΟΙΗΣΗ:
Δήμητρα Κωτούλα: Θα ήσουν παντελώς ανυπεράσπιστος, εκδ. Πατάκη
 
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ:
Μαρία Μήτσορα: Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος, εκδ. Πατάκη
 
ΔΟΚΙΜΙΟ:
Χριστίνα Ντουνιά, Αργοναύτες και σύντροφοι, εκδ. Εστία
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου: Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! του William Faulkner, εκδ. Gutenberg
 
ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:
Θεοδώρα Κατσιφή: Γκούρι σημαίνει πέτρα, εκδ. Καλειδοσκόπιο
 
 
Οι χαρτογράφοι που πρότειναν τα βιβλία για βράβευση είναι οι εξής: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιώργος Βέης, Χάρης Βλαβιανός, Αθηνά Βογιατζόγλου, Ιάκωβος Βούρτσης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ανθούλα Δανιήλ, Αγαθή Δημητρούκα, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιάννης Ζέρβας, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Μάνος Κοντολέων, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Αλέξιος Μάινας, Άρης Μαλανδράκης, Παυλίνα Μάρβιν, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Σοφία Νικολαΐδου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Bασίλης Παπαγεωργίου, Σάββας Πατσαλίδης, Νίκος Πρατσίνης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Αριστοτέλης Σαΐνης, Νικήτας Σινιόσογλου, Λάμπρος Σκουζάκης, Ανδρέας Τσάκας, Μίλτος Φραγκόπουλος, Άντεια Φραντζή, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Δήμητρα Ι. Χριστοδούλου.

 
Στις στήλες των τακτικών Χαρτογράφων: Χάρης Βλαβιανός, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Τάκης Γραμμένος, Αγαθή Δημητρούκα, Γιάννης Δούκας, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Θέμης Λιβεριάδης, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Άρης Μαλανδράκης, Γιώργος Μουλουδάκης, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Χαρίκλεια Πανουτσοπούλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πάσχος, Σάκης Σερέφας, Νικήτας Σινιόσογλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μίλτος Φραγκόπουλος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Γιώργος Χουλιάρας.

    • Νέες στήλες: Αγαθή Δημητρούκα με ποιήματα-κραυγές («Πυξίδες»), Βίκτωρ Ιβάνοβιτς (Δοκίμια «...Εκ των υστέρων») και η Έλση Σαράτση (της «Λέσχης του Δίσκου»).
  
 

Μεταφράσεις: Ο Νίκος Πρατσίνης παρουσιάζει τον Πορτογάλο ποιητή Ζουζέ Αντόνιου Αλμέιντα· ο Δημήτρης Καλοκύρης αποσπάσματα από τρεις εκδοχές της Ηλέκτρας (του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και από τις Χοηφόρες του Αισχύλου)· και η Μαρουσώ Αθανασίου μια νέα ποιήτρια από την Κροατία. Η Ασπασία Λαμπρινίδου μεταφράζει τα «Επικά Μοτίβα» της Ουκρανικής καταγωγής Ρωσίδας ποιήτριας Άννας Αχμάτοβα· η Ελεάνα Ζιάκου ένα διπλό ποίημα του Αλβανού Ίλι Ντεμνέρι και η Βασιλική Χρηστάκου, ποιήματα του Χιλιανού Γκονσάλο Ρόχας.

Βιβλιοκρισίες από τον Γιώργο Ανδρειωμένο, την Ανθούλα Δανιήλ, τον Μήτσο Ζαρκάδα, τον Σταύρο Ζαφειρίου, τη Χρυσάνθη Ιακώβου, την Κλεοπάτρα Λυμπέρη, τη Βέρα Παύλου, τη Μαρία Σαββάκη και τον Νίκο Φιλντίση.

Πυξίδες: ο Γιώργος Βέης επανέρχεται στο Σουδάν • η Αγαθή Δημητρούκα, στη νέα σειρά με ποιήματα-κραυγές μεταφράζει τους στίχους που τραγούδησε το 2017 ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο θίασός του με αφορμή τα είκοσι πέντε χρόνια της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους • η Ιωάννα Λιούτσια συνδέει τον Καρυωτάκη με τον τιμώμενο Σικελιανό • Ο Ανδρέας Τσάκας παρουσιάζει ένα τηλεγράφημα του Μάρλον Μπράντο στην Μέριλιν Μονρόου • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου αναγκάζει τους Γιώργο Αποσκίτη, Γιάννη Ατζακά, Όλγα Παπακώστα και Μαρία Τσιμά να παραδεχτούν πως «η ζωή είναι αγρίως απίθανη».

Στίς Διερευνήσεις, ο Γιώργος Αραμπατζής κατεβάζει βρικόλακες και αμερικάνικα τέρατα, ενώ ο Νίκος Μαυρέλος αναφέρεται στον αινιγματικό επαναστάτη Πλωτίνο Ροδοκανάκη.

Στον Ζωολογικό Κήπο περιπλανιούνται ο Φίλιππος Δρακονταειδής (με γάτες), η Ρένα Λασπίτη (με σκύλους και πτηνά), ο Γιάννης Πάσχος με τις φαντασιακές «Ουρές» του και ο Θοδωρής Σαμαράς με τον Βουκεφάλα αυτοπροσώπως...
  
Στα Εικαστικά, ο Χάρης Καμπουρίδης γράφει για τον Χρόνη Μπότσογλου και η Γεωργία Συλλαίου αναζητά εμπνευσιογόνες εικόνες ζωγράφων.

• Στον Κινηματογράφο ο Λάμπρος Σκουζάκης απογειώνει την αλληλογραφία του με την Στεφάν Οντράν και ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει τα «Τσακισμένα λουλούδια» του Τζάρμους.

• Στα Κόμικς ο Άρης Μαλανδράκης ερευνά δύο τέχνες (κόμικς και κινηματογράφο) με κοινά στοιχεία

• Στη Μουσική, ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης συνεχίζει την εύθυμη στήλη «Όπερα για Αρχάριους» με την «Τόσκα» του Πουτσίνι.

• Στη Φωτογραφία, ο Σπυρίδων Καπρίνης γράφει για τον Κωνσταντίνο Μαρκογιάννη. Επίσης, φιλοξενούνται φωτογραφίες των Άρι Γεωργίου, Μαρίας Κοσσυφίδου, Αλέξιου Μάινα, Κωνσταντίνου Μαρκογιάννη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αλέξανδρου Τσάκου και Δημήτρη Τσουμπλέκα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bird Inspirations in Classical Music/Συνθέσεις στην Κλασική Μουσική εμπνευσμένες από πουλιά

00:00 Beethoven - "Pastoral Symphony", Movement II. (Wilhelm Mengelberg, 1940) 01:12 Mozart - "Pa-pa-pa" from The M...