Κυριακή, Μαρτίου 27, 2022

Υεμένη: Η παγκόσμια υποκρισία για τους πρόσφυγες πολέμου

https://cdn3.vectorstock.com/i/1000x1000/46/82/department-hypocrisy-vector-31564682.jpg

Στην Υεμένη δε γιορτάζουνε ποτέ - Η παγκόσμια υποκρισία για τους πρόσφυγες πολέμου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ

Στην Υεμένη δε γιορτάζουνε ποτέ - Η παγκόσμια υποκρισία για τους πρόσφυγες πολέμου

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για υποθέσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στο πως αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία σε σχέση με αυτούς από Υεμένη, Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

*trigger warning: To αρθρο περιέχει μερικές σκληρές εικόνες

Στην Υεμένη δε γιορτάζουνε ποτέ - Η παγκόσμια υποκρισία για τους πρόσφυγες πολέμου

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, επιβεβαίωσε στο πιο επίσημο επίπεδο, την υποκρισία της κοινής γνώμης και των πολιτικών όσον αφορά στους πρόσφυγες πολέμου.

«Από τη μία υπάρχει η απίστευτη γενναιοδωρία από τόσες χώρες για τους ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις και σε άλλα μέρη του πλανήτη και στις περιπτώσεις προσφύγων από την Υεμένη, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιρακ δεν βλέπουμε την ίδια πρόθεση για βοήθεια. Υπάρχει προφανής ρατσισμός, δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία στον κόσμο. Έχετε ασχοληθεί ενεργά με όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη, τι έχετε να πείτε για το θέμα;», ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου στον Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, συμφώνησε απόλυτα.

«Είναι άκρως ανησυχητικό», απάντησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς και συνέχισε: «Σε λίγες μέρες στην Γενεύη θα απευθύνω έκκληση, ζητώντας την ίδια γενναιοδωρία που βλέπουμε για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας και για τους ανθρώπους της Υεμένης. Υπάρχει πράγματι ένας σοκαριστικός διαχωρισμός όσον αφορά αυτό θέμα. Αυτό που επίσης με ανησυχεί ακόμα παραπάνω είναι η επίδραση που θα έχει η αύξηση τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις σε άλλες χώρες με πολέμους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου που έχουν ανάγκη, όπως αυτοί στην Ουκρανία».

Λίγες μέρες αργότερα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, απηύθυνε όντως έκκληση οικονομικής βοήθειας για την Υεμένη. Δυστυχώς, ο ΟΗΕ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μαζέψει μόνο 1,3 δισ. δολλάρια από τα 4,3 που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.

Τι συμβαίνει στην Υεμένη

Η Υεμένη είναι η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Οι κάτοικοι της, βομβαρδίζονται επί 8 χρόνια, από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.
«Η συμμαχία αυτή λαμβάνει υλικοτεχνική, πληροφοριακή και οπλική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία» (πηγή: BBC)

Η Υεμένη είναι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο καθώς η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, έχουν κυριολεκτικά καταστρέψει κάθε ίχνος «κανονικότητας» στη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια πληθυσμού έχουν εκτοπιστεί, ενώ περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το λιμό, ασθένειες και άλλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους.

Το 2019, ερευνητές του ΟΗΕ κατάρτισαν έναν κατάλογο πιθανών διεθνών υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος προέκυψε από την τελευταία έκθεσή τους για παραβιάσεις στη διάρκεια της -ήδη τότε τετραετούς- σύγκρουσης ανάμεσα στον συνασπισμό των αραβικών κρατών και τους αντάρτες Χούθι (ένα θεοκρατικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν).
Σε αυτή την έκθεση, ελέγχονται, ως συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, καθώς εξοπλίζουν και παρέχουν υποστήριξη στην -υπό τη Σαουδική Αραβία- Συμμαχία, «η οποία ωθεί τους αμάχους στη λιμοκτονία ως πολεμική τακτική» (πηγή: GUARDIAN).

ΥΓ. Αν και η Υεμένη δεν έχει σημαντική παραγωγή πετρελαίου, όπως αναφέρει το παρακάτω βίντεο του Bloomberg, "it's all about location", καθώς η γεωγραφική της θέση θα άλλαζε σημαντικά το χρόνο μεταφοράς για τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο... τη Σαουδική Αραβία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...