Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2022

A Star Is Born/Ένα Αστέρι Γεννιέται (1937): To γλυκόπικρο "αμερικανικό όνειρο" στην πιο πετυχημένη χολιγουντιανή εκδοχή του

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/A_Star_Is_Born_%281937_film%2C_1945_poster%29.jpg/180px-A_Star_Is_Born_%281937_film%2C_1945_poster%29.jpgTo  πλασματικό  "αμερικανικό όνειρο" στην πιο πετυχημένη χολιγουντιανή εκδοχή του . Μια νεαρή γυναίκα έρχεται στον μυθικό χώρο του σινεμά , τρέφοντας μεγάλα  όνειρα για ανάδειξη στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η χαριτωμένη ενζενί θεωρητικά δεν έχει καμία σχεδόν πιθανότητα σ΄ένα περιβάλλον αδυσώπητο  για χιλιάδες αφελείς υπάρξεις. Κόντρα όμως σε όλες τις προβλέψεις, η επιτυχία   θα έρθει χάρη στη βοήθεια ενός επιτυχημένου αλλά αλκοολικού παραγωγού. 

Πράγματι, η φιλόδοξη καλλιτέχνιδα θα γίνει  πρώτο όνομα στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, όμως η καριέρα του  προστάτη-άγγελού της θα έχει αντίστροφη πορεία.

Η ταινία αγαπήθηκε πολύ και θεωρείται πλέον κλασική κοινωνική ταινία , που φτάνει στα σύνορα  της δραματικής κομεντί. Το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι δε μένει στην αστραφτερή  χολιγουντιανή επιφάνεια, αλλά μιλάει για την κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή  αθέατη πλευρά της . Εκεί ο θεατής βλέπει  ανθρώπους ματαιόδοξους,  σκληρά ανταγωνιστικούς, που δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να πετύχουν, παραδομένους στα πάθη του αλκοόλ και των ναρκωτικών , δυστυχισμένους. William Wellman, between Silent and Sound - Cineteca di Bologna

Θαυμάσιες οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών , τόσο της  Τζάνετ Γκέινορ που πήρε το Όσκαρ του Α΄ γυναικείου ρόλου  , κυρίως όμως  του Φρέντρικ Μαρτς,  που παίζει πειστικότατα  έναν αστέρα σε ελεύθερη πτώση  λόγω του καταστροφικού εθισμού του στο αλκοόλ.

A Star Is Born (1937 film) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: