Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2022

49 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής σχολής Αθηνών/ Διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.

  https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2021/12/%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE6.jpg

49 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής σχολής Αθηνών

Διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.

 

Η κατάληψη της Νομικής σχολής στην Αθήνα στις 21Φεβρουαρίου1973ήταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών κατά της Χούντας, μετά τις φοιτητικές αντιδράσεις στις αρχές του 1972, με τη συγκρότηση των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ),που αμφισβητούσαν ανοιχτά τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων.

 Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους και απαγγέλλουν τον όρκο: «Εμείς οι φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ’ όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».

Αφορμή στάθηκε το νομοθετικό διάταγμα 1347 με το οποίο οΥπουργόςΕθνικής Άμυνας μπορούσε να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης όσων φοιτητών απείχαν από τα  μαθήματά τους.

Το βράδυ της επόμενης ημέρας (22 Φεβρουαρίου) άρχισε η αποχώρηση των καταληψιών, με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Στις συγκρούσεις με την Αστυνομία και παρακρατικούς, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν αρκετοί διαδηλωτέςπου βασανίστηκαν άγρια από τους δήμιους της χούντας στο άντρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η λαϊκή κινητοποίηση εμψύχωσε τους φοιτητές, που προχώρησαν και σε δεύτερη κατάληψη της Νομικής στις 20 Μαρτίου 1973. Αυτή τη φορά, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της Αστυνομίας και η κατάληψη τελείωσε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών.Ο δρόμος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε ανοίξει, μετάκαιτο Κίνημα του Ναυτικού, με την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος» το Μάιο του 1973, που αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για το δικτατορικό καθεστώς.

49 χρόνια μετά, πρωτεργάτες της ιστορικής αυτής κατάληψης, αλλά και άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και έγραψαν για «παιδιά της δικτατορίας», φωτίζουν με τα βιώματα και τα γραπτά τους πώς και γιατί  η ‘ταράτσα της Νομικής’ έγινε όχι μόνο σημείο αναφοράς για το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το πρώτο σύμβολο δημόσιας και μαζικής αντίστασης στη χούντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...