Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από την Νέα Δημοκρατία και οι αιχμές του ευρωβουλευτή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ελευθερία Τύπου στη χώρα, αλλά και την διαχείριση της πανδημίας δεν πέρασε απαρατήρητη από το Euractiv.
To Euractiv υπό τον τίτλο «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διώχνει τον ευρωβουλευτή που επικρίνει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα» φιλοξενεί την ανακοίνωση του κόμματος της ΝΔ που αποπέμπει τον ευρωβουλευτή με την αιτιολογία ότι «δυσφημεί τη χώρα παγκοσμίως αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου».
Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη δυσαρέσκεια της ΝΔ για τις αναρτήσεις του Γιώργου Κύρτσου στα social media όπου θεωρήθηκαν «εχθρικά» προς το κόμμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο σημειώνει το Euractiv, ότι η σύγκριση της Ελλάδας με την Πολωνία και την Ουγγαρία, εξόργισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Κύρτσος είπε ότι η Ελλάδα οδεύει προς «Ορμπανοποίηση» με αφορμή την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή που αποκάλεσε «συμμορία» τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Novartis.
Για το σκάνδαλο παραπέμφθηκαν δέκα υψηλόβαθμοι πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν μίζες από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό «Novartis». Οι πολιτικοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι όλο αυτό είναι πολιτικά υποκινούμενο.
«Τον περασμένο μήνα, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis αρκετά χρόνια πριν, κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση και κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του ειδικού ανακριτή του Αρείου Πάγου.
Η δίωξη των δημοσιογράφων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές ενώσεις και όχι μόνο», αναφέρει το Euractiv.
Παράλληλα, υπενθυμίζει την συνέντευξη που είχε δώσει στα τέλη του 2021 στο τσεχικό Euroactiv η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα, η οποία τότε είχε παραδεχτεί για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όσον αφορά στα θέματα των μέσων ενημέρωσης.
«Η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος», αναφέρει το ρεπορτάζ του Euractiv .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου