Υπάρχει κόμμα το οποίο θέλει ακριβότερα rapid test; Και όμως…
Η φωτογραφία είναι η διαφήμιση του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ ως προς το κατεξοχήν ζήτημα των ημερών: την πανδημία. Είναι δε, η πρώτη «πολιτική διαφήμιση» της νέας εποχής, των νέων ανθρώπων και του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
Δεν είναι μόνο ότι το ΚΙΝ.ΑΛ.- ΠΑΣΟΚ δεν λέει κουβέντα για τον ρόλο της ιδιωτικής υγείας, η οποία κερδοσκοπεί ασύστολα εδώ και δύο χρόνια, χάρη στην πανδημία, με δεδομένο ότι αντί για Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε πλέον ΕΣΥ-Covid.
Δεν είναι μόνο ότι παρά την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία του νέου του προέδρου δεν ζητά το προφανές: δωρεάν rapid test για όλους αντί για λεφτά στα μέσα ενημέρωσης και στον Ρουβά και αντί για τιμωρητική χρήση των τεστ στους ανεμβολίαστους.
Είναι και κάτι άλλο, ελαφρώς γκροτέσκο. Ζητά το ΚΙΝ.ΑΛ., πλαφόν επτά ευρώ για την διενέργεια rapid test. Μόνο που στις περισσότερες τουλάχιστον επαρχιακές πόλεις και στα περισσότερα φαρμακεία, το rapid test δεν κοστίζει πάνω από πέντε ευρώ.
Αν μάλιστα είχαν κάνει τον μεγάλο κόπο να σερφάρουν σε κάποια ιστοσελίδα πωλήσεων θα διαπίστωναν ότι το rapid test έχει κόστος μεταξύ δύο και 2,5 ευρώ – στην πραγματικότητα και χαμηλότερα. Δηλαδή ήδη στα πέντε ευρώ διενέργειάς του έχουμε τιμή υψηλότερη από αυτήν της αγοράς έως και 150%, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουμε υπόψη τις τιμές χονδρικής πώλησης.
Το τι κερδοσκοπία λαμβάνει ήδη χώρα μπορεί κανείς να το διακρίνει με έναν απλούστατο τρόπο: η Βιοατρική Αθηνών (ιδιωτικός τομέας) τα χρεώνει 10 ευρώ. Μια ιδιωτική κλινική πάλι στον Βόλο, με την ονομασία «Άνασσα» το χρεώνει πέντε ευρώ. Κάτι μας λέει ότι ο πληθωρισμός δεν τρέχει στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε διπλάσιο ρυθμό από ό,τι στον Βόλο, επομένως μάλλον κάποιος βγάζει πολλά λεφτά.
Αντί λοιπόν η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. να αφιερώσει έξι λεπτά της ώρας (τόσο μας πήραν οι εν λόγω αναζητήσεις στο Διαδίκτυο) προτίμησε να βγάλει μια θέση η οποία αποτελεί για την πλειοψηφία των περιπτώσεων όχι απλώς υπερκερδοσκοπική τιμή, αλλά και τιμή ανώτερη από εκείνη με την οποία διατίθενται τα rapid tests στην πλειοψηφία των περιπτώσεων – στις οποίες δηλαδή ούτως ή άλλως κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας.
Δεν ξέρουμε αν η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αποτέλεσμα προχειρότητας στο ένα ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε κατεξοχήν να δείξουν σοβαροί και όχι παιδική χαρά ή αν συνειδητώς θέλουν να ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία. Κακή αρχή έκαναν ωστόσο. Δεν ακούγεται πολύ καλά να ζητάς ακριβότερα rapid tests. Έστω και τώρα μπορούν να διορθώσουν την θέση τους πάντως.
Θέμης Τζήμας
Ο Θέμης Τζήμας είναι δικηγόρος, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή συνέδρια και σε νομικές επιθεωρήσεις και έχει συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς αποστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου