Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2021

Traffic (2000) : ο Στίβεν Σόντεμπεργκ στις πολύ καλές στιγμές του

Traffic


https://www.filmy.gr/wp-content/uploads/2020/10/Traffic-2000-50.jpg

Αστυνομική 2000 | Έγχρ. | Διάρκεια: 147'

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Στίβεν Σόντερμπεργκ με τους: Μάικλ Ντάγκλας, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Ντένις Κουέιντ, Ντον Τσιντλ, Λούις Γκούζμαν, Άλμπερτ Φίνει, 'Ερικα Κρίστενσεν, Τόμας Μίλιαν

Ένας Αμερικανός δικαστής, που αναλαμβάνει να συντονίσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, ανακαλύπτει ότι η 16χρονη κόρη του είναι χρήστης. Στο Μεξικό δύο έντιμοι αστυνομικοί μπλέκουν μ' ένα διπρόσωπο στρατηγό, ο οποίος διώκει ένα καρτέλ ναρκωτικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός άλλου. Η ευυπόληπτη σύζυγος ενός εμπόρου ναρκωτικών που συνελήφθη, συνεχίζει τις δραστηριότητες του άντρα της.

Traffic (ταινία) - Βικιπαίδεια

 

A Look at the Drug War: 'Traffic' Movie Review - ReelRundown Ο Robert Wakefield (Michael Douglas) είναι ένας ανένδοτος και συντηρητικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οχάιο, διορισμένος από τον Πρόεδρο για να πατάξει τα βρώμικα κυκλώματα που διακινούν τα ναρκωτικά στη χώρα. Η ειρωνεία όμως είναι ότι στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Wakefield ανακαλύπτει ότι η έφηβη κόρη του είναι στα πρόθυρα να γίνει ναρκομανής η ίδια. Ο Robert και η γυναίκα του αντιμετωπίζουν την κατάσταση κλείνοντας την κόρη τους σε κέντρο αποτοξίνωσης. Στο San Diego δυο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών έχουν πιάσει μια μεγάλη ποσότητα κοκαίνης. Προσπαθώντας να φτάσουν στον εγκέφαλο του καρτέλ, τον Carlos Ayala (Steven Bauer) παζαρεύουν την φυλάκιση του μοναδικού υπόπτου. Εκείνος καταδίδει το αφεντικό του και ο Ayala αμέσως συλλαμβάνεται προκαλώντας μεγάλο σοκ στη γυναίκα του Helena Catherine Zeta-Jones), η οποία δεν είχε ιδέα για τις παράνομες δουλειές του άντρα της.Traffic (2000) ⋆ Filmy.gr

Τρεις παράλληλες ιστορίες πάντα με επίκεντρο τα ναρκωτικά φωτίζουν το πρόβλημα από όλες του τις πλευρές: της δίωξης, της εισαγωγής και της εμπορίας. Η ταινία υμνήθηκε από τους κριτικούς και όχι άδικα. Ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία στις χρυσές σφαίρες. Τελικά απέσπασε τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και βΑ ανδρικού ρόλου για τον Benicio Del Toro.

Steven Soderbergh - IMDb Ο Steven Soderbergh  μάζεψε ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών  ακόμα και για τους μικρότερους ρόλους φτιάχνοντας μια ταινία που συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Oscar και έσπασε τα ταμεία, βγάζοντας πέντε φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξόδεψε (50 εκατ. δολάρια).

Σπουδαία η  σκηνοθεσία του Σοντεμπεργκ:  το μοντάζ και η φωτογραφία είναι του ίδιου του σκηνοθέτη που  χρησιμοποιεί διαφορετικά φίλτρα στην κάμερα σε σε καθένα από τα τρία μέρη της σπονδυλωτής ιστορίας, προκειμένου να αποδώσει τη διαφορετική ψυχολογική ατμόσφαιρα που βιώνουν οι πρωταγωνιστές τους..
Μεγάλο ατού της ταινίας είναι ο τρόπος που προβάλλονται οι εικόνες του. Οι δύναμή τους είναι εκπληκτική και επισκιάζουν την όποια σεναριακή αδυναμία.

 

Σπουδαίες οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών , όμως  ο Μπενίτσιο Ντελ ΤόροTraffic (2000) ⋆ Filmy.gr ξεχωρίζει ανάμεσά τους με τη γεμάτη συγκρατημένο συναίσθημα ερμηνεία του, ενώ ο "βετεράνος" Τόμας Μίλιαν στο ρόλο του διεφθαρμένου στρατηγού Σαλαζάρ είναι εντυπωσιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κασσελάκης ξεκίνησε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο Κασσελάκης ξεκίνησε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Αγωνία για να κρατήσει ενεργούς τους υποστηρικτές του ...