Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2021

Ο δικηγόρος Απόστολος Σοφιαλίδης απαντά στον Νίκο Ταχιάο για την αγωγή των 304 κατά της Αττικό Μετρό

 Απάντηση του ΚΑΣ στις αντιδράσεις για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Δημοσιεύθηκε  στην εφημερίδα LIBERAL.GR άρθρο του προέδρου της «Αττικό Μετρό ΑΕ»κ. Νικολάου Ταχιάου με τίτλο 

«ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»Ποιος είναι ο Νίκος Ταχιάος που «κατεβάζει» η ΝΔ στον δήμο Θεσσαλονίκης:  Νεοδημοκράτης είμαι, όχι κομματόσκυλο | HuffPost Greece

Κάτι τρέχει στη Θεσσαλονίκη | Liberal.gr

 

 Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο μέρος του άρθρου, το χωρίς εισαγωγικά, ήταν υπεραρκετό για μια πολιτισμένη συζήτηση. Το δεύτερο, το εντός εισαγωγικών,ήταν άχρηστο. Στο μέρος αυτό, ο κ. Ταχιάος αναφέρεται στη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν στα πολιτικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης 304 φυσικά πρόσωπα (Έλληνες Πολίτες) για την προστασία των προσωπικοτήτων τους. Ήμουν ένας από τους τρεις πληρεξούσιους δικηγόρους των αιτούντων. Ό,τι είχε να πει η «Αττικό Μετρό ΑΕ», το είπε στο Δικαστήριο τη Δευτέρα 15.09.2021 και πέτυχε την απόρριψη της αιτήσεως για την έκδοση προσωρινής διαταγής,με την οποία ζητούσαμε την προσωρινή παράλειψη εργασιών τεμαχισμού και απόσπασης του Μνημείου, που αποκαλύφθηκε στο σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης.

 

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω προς όλους τους Έλληνες συμπολίτες μου,ότι για όσους ζήτησαν έννομη προστασία δεν υπάρχει καμία «υπόγεια διαδρομή» και κανένα «σκοτεινό υπόγειο της πόλης», όπως γράφει ο κ. Ταχιάος. Όλοι όσοι ενωθήκαμε στα συγκεκριμένα δικόγραφα ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας, το κάναμε εμφανώς και χωρίς να κρύψουμε τίποτα. Και επειδή πιστεύουμε ότι σπίτι μας είναι η πόλη ολόκληρη και όχι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα που ορίζουν κάποιοι τίτλοι ιδιοκτησίας.Κατά την προσφιλή τακτική του, βέβαια, ο κ. Ταχιάος δεν κατονομάζει κανέναν, στον οποίο να αποδίδει ειδικά τις μομφές, τις προσβολές και την απαξίωση που εξαπολύει. Με τον τρόπο αυτό, τις εκτοξεύει συνειδητά έναντι όλων, συνεπώς και εναντίον μου, αφού, εκτός από πληρεξούσιος δικηγόρος όλων των άλλων πολιτών, ήμουν και ο ίδιος αιτών.

 

Το Μνημείο, για το οποίο πονούμε, δεν είναι «τα αρχαία της Βενιζέλου», όπως γράφει ο κ. Ταχιάος. Δεν βασανιζόμαστε από «εμμονικές ιδεοληψίες, προσωπικές στρατηγικές και πολιτικά κίνητρα», όπως ισχυρίζεται ο κ. Ταχιάος. Κανείς από μας δεν ζήτησε από τον κ. Ταχιάο «το ελαφρυντικό της άγνοιας των πραγματικών περιστατικών και συνθηκών του προβλήματος», το οποίο εκείνος τόσο γενναιόδωρα χαρίζει, πιστεύοντας ίσως ότι κάποιοι θα του φιλήσουν το χέρι. Και, φυσικά, κανείς από μας δεν «εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη». Ασκούμε δικαιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας για όλους τους Έλληνες. Ας σκεφτεί καλύτερα ο κ. Ταχιάος τι έκαναν όσοι άσκησαν πρόσθετες παρεμβάσεις στη δίκη, ζητώντας αρχικά την Πέμπτη 09.09.2021 αναβολή της εκδίκασης και στη συνέχεια, τη Δευτέρα 13.09.2021, την απόρριψη της αιτήσεως. Δεν γνωρίζω ποιους εννοεί ειδικότερα ο κ. Ταχιάος, όταν αναφέρεται, εντελώς αόριστα πάντα, σε ανθρώπους «με θεσμική –υποτίθεται– κουλτούρα».Οι νομικοί σύμβουλοί του, όμως, ως «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», θα του πουν ότι κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει τόσο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και στα πολιτικά Δικαστήρια, ανάλογα με το αντικείμενο του αιτήματός του. Εξ άλλου, η επίκληση «του δημοσίου, των εκλεγμένων αρχών της πόλης και των συντεταγμένων εκπροσώπων επαγγελματικών ομάδων της» με αφήνει παγερά αδιάφορο, γιατί πιστεύω στην αξία του ανθρώπου. Και του ενός μόνο, αλλά και όλων. Πιστεύω στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Δηλαδή, κάθε ανθρώπου. Αυτό δεν είναι «υπερευαισθησία» ούτε «εμμονή» αλλά νομιμοφροσύνη. Περίεργο, όμως. Γιατί, ενώ είμαστε «όλοι», αυτές οι παρεμβάσεις στη δίκη και αυτά τα σχόλια του κ. Ταχιάου θέλουν να με κάνουν να αισθανθώ τόση μοναξιά και να εισπράττω τόση εχθρότητα; Και γιατί μου φαίνεται ότι η «Πολιτεία» δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της;

 

Τα υπόλοιπα που γράφει στο δεύτερο μέρος του «άρθρου» του ο κ. Ταχιάος είναι μόνο ύβρεις και τρομοκρατικές απειλές. Άχρηστες σε μια πολιτισμένη συζήτηση, άδικες, προσβλητικές και απαξιωτικές για τα πρόσωπά μας και, φυσικά, σκόπιμες και προμελετημένες. 

 Μάλιστα, ως πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», ο κ. Ταχιάος όφειλε να είναι πιο προσεχτικός και συγκρατημένος. Πολύ περισσότερο από κάθε μέσο κοινό θνητό. Γι’ αυτό και η ευθύνη του είναι πολλαπλάσια. 

Δεν θα επεκταθώ σε αναλύσεις νομικών ζητημάτων. Θέλω να πω μόνο στον κ. Ταχιάο ότι καμία ΥΑ δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από το άρθρο 2 του Συντάγματος και καμία απόφαση του ΣτΕ δεν έκρινε τα δικαιώματα στις προσωπικότητές μας που είναι αντικείμενα των εκκρεμών δικών. Οι δίκες όμως διεξάγονται στα Δικαστήρια και σ’ αυτά θα ξανασυναντηθούμε πάλι -πολύ σύντομα- με τον κ. Ταχιάο. 

 

Αν σπεύσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» να κάνει το Μνημείο κομμάτια και να μην είναι πια Μνημείο, οι δίκες αυτές θα έχουν ίσως χάσει την προληπτική λειτουργία τους.Θα μένει, όμως, η κατασταλτική προστασία των προσωπικοτήτων μας, όπως την προβλέπει ο νόμος, εφόσον φυσικά δικαιωθούμε στη δίκη. Αν δεν πιστεύαμε, όμως, ότι έχουμε δίκιο,δεν θα είχαμε ασκήσει την αγωγή μας, ούτε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

 

Διαβάζοντας και τη χθεσινή δήλωση του κ. Ταχιάου για το ίδιο θέμα,   πρέπει να θυμίσω για την ακρίβεια ότι (για τους 304, τουλάχιστον,αλλά πιστεύω και για όλους μας) «στόχος» δεν είναι«και μετρό και αρχαία», όπως γράφει ο κ. Ταχιάος. Στόχος (χωρίς εισαγωγικά) είναι «και μετρό και Μνημείο». Γιατί στο «αρχαία» μπορεί να χωρέσουν και ανασυγκολλημένα κομμάτια του Μνημείου, ως «εκθέματα μουσείου». Εμείς, όμως, δεν θέλουμε μουσείο, θέλουμε Μνημείο.

 

Κλείνοντας, κι αφού στον κ. Ταχιάο αρέσουν οι «υπόγειες διαδρομές» και οι αποδόσεις εκφράσεων«παροικούντων στην Ιερουσαλήμ»,θα πω ότι, όταν φέρνω στο νου μου όσα έγιναν τη Δευτέρα στο Δικαστήριο και το αποτέλεσμά της, ψιθυρίζω,χαμογελώντας κάπως πικρά, ότι «η Ελλάδα δεν αναστενάζει μόνο στα γήπεδα, αλλά και στα Δικαστήρια».

 

Κίνηση Ενεργοί Πολίτες " : «πού πάμε;» – αυτό με ρώτησες χθες, με αληθινή  αγωνία, στο περίπτεροΑπόστολος Σοφιαλίδης

Δικηγόρος και κάτοικος Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...