Πώς είναι να βλέπεις ιστούς και όργανα του σώματός σου από μέσα;

Πώς είναι να βλέπεις ιστούς και όργανα του σώματός σου από μέσα;

Η έκθεση Body Worlds στον  Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Οι ομιλητές των εγκαινίων

Η αυθεντική έκθεση Body Worlds για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Μια έκθεση που παρουσιάζει αληθινά ανθρώπινα σώματα, που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης», μίας μεθόδου διατήρησης των ιστών του σώματος η οποία εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1970.

Η έκθεση, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Τόκιο το 1995, και έκτοτε έχει προσελκύσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες σε πάνω από 140 πόλεις στην Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου η Bodyworlds άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσία προσωπικοτήτων, που είχαν προσκληθεί ειδικά για την περίσταση.

Στο πάνελ της πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης ήταν: η γιατρός και ανατόμος δρ. Αντζελίνα Ουάλι -ψυχή της διοργάνωσης, η Ζέτα Δούκα -ηθοποιός, ιδρύτρια της ΜΚΟ «Ανάσα κατά των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής», η Ράνια Θρασκιά -παιδαγωγός, σύμβουλος ψυχικής υγείας ΜSc, ο Θεόδωρος Ιακωβίδης -αθλητής της άρσης βαρών με πολλές διακρίσεις, ο Γιώργος Καχριμάνης -καθηγητής φυσικής αγωγής, επιστημονικός συνεργάτης Αστέρα Τρίπολης FC , η Κυριακή Γαλάνη -καθηγήτρια φυσικής αγωγής, 17 χρόνια ομοσπονδιακή προπονήτρια στην Εθνική Ομάδα Άρσης Βαρών, μέλος του ΔΣ του ΠΑΟ Α.Ο. και υπεύθυνη τμήματος άρσης βαρών του ΠΑΟ Α.Ο., και η Βίκυ Κοκκίνη, υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης Body Worlds.

Πώς είναι να βλέπεις ιστούς και όργανα του σώματός σου από μέσα;
THOMAS DASKALAKIS NDP PHOTO AGENCY THOMASDASK@YAHOO.COM

Μαθαίνοντας κι αγαπώντας το σώμα

Η γιατρός και ανατόμος δρ. Ουάλι -πνευματικό παιδί του Γκούντερ φον Χάγκενς, εμπνευστή της έκθεσης, γερμανού γιατρού, διάσημου για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος, καθώς και στις βιντεοσκοπημένες αυτοψίες του– εξήγησε την σημασία της έκθεσης. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη και η περίθαλψη της ανθρώπινης υγείας. Οι εκθέσεις Body Worlds σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να δείξουν τις επιπτώσεις του υγιούς και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Απευθυνόμενες κυρίως σε ένα απλό κοινό, οι εκθέσεις έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν την ευθραυστότητα του σώματός τους και να αναγνωρίσουν την ανατομική ατομική ομορφιά του καθενός. Η έκθεση σκοπεύει να ενισχύσει την αίσθηση της ατομικής υγείας, να δείξει τις δυνατότητες και τα όρια του σώματος, να θέσει το ζήτημα του νοήματος της ζωής.»

Η Ζέτα Δούκα αναφέρθηκε στο δικό της σώμα. «Το δικό μου σώμα έχει δοκιμάσει τις αντοχές του στα εφηβικά και μετεφηβικά μου χρόνια, πάσχουσα από ανορεξία. Αργότερα, βέβαια, ετοιμάστηκε για να φιλοξενήσει την κόρη μου και σήμερα μπαίνει σε μια άλλη κατάσταση». Εξομολογητική και ειλικρινής, έδωσε το δικό της μήνυμα αφού περιηγήθηκε στα εκθέματα της έκθεσης. «Αγάπησε το σώμα σου, και κάνε το να περνάει όμορφα μαζί σου. Μην ακούς κανέναν. Σεβασμός και αποδοχή του σώματος που είναι η τελειότερη μηχανή.»

Πώς είναι να βλέπεις ιστούς και όργανα του σώματός σου από μέσα;
DAVID-TODD

Η Ράνια Θρασκιά υπενθύμισε ότι το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχή. «Είναι ο ευφυέστερος συνδυασμός και άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψυχή. Όλα κατοικούν στο σώμα. Πριν χρόνια, πιστεύαμε ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι αυτός που ευημερεί το σώμα του. Σήμερα, ξέρουμε ότι ένας υγιής άνθρωπος είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος που ζει αρμονικά με τον εαυτό τους και τους άλλους. Γι' αυτό η απλή ερώτηση, "Είσαι καλά;", αποδεικνύεται πολύ σημαντική.»

Ο Γιώργος Καχριμάνης, από την πλευρά του αθλητισμού, είπε ότι βλέποντας την έκθεση Body Worlds γίνεται κανείς σοφότερος σχετικά με το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. «Είμαστε ευγνώμονες γιατί έχουμε μπροστά μας μια πηγή γνώσης για την ανθρώπινη ζωή και η περιήγηση της είναι μια βαθιά συγκινητική συνάντηση με το εσωτερικό του σώματός μας.»

Ο Θεόδωρος Ιακωβίδης, ως αθλητής ο οποίος πιέζει συνεχώς το σώμα του πέρα από τα όρια, πιστεύει ότι η έκθεση αυτή «μπορεί να αλλάξει όλα όσα θεωρούμε δεδομένα για το σώμα μας. Να αλλάξει συνήθειες διατροφής, καπνίσματος και καθημερινής ζωής. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει να τη δουν όλοι.»

Η Κυριακή Γαλάνη αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης και την μεγάλη σημασία της, για τη γνώση των αθλητών. «Ο άνθρωπος είναι το όλον: σώμα και ψυχή. Γι' αυτό επιμένουμε στο "νους υγιής εν σώματι υγιεί".»

Τέλος, η Βίκυ Κοκκίνη ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τους συνεργάτες, και τους χορηγούς επικοινωνίας που έχουν συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση και προώθηση της σπουδαίας αυτής έκθεσης.

Πώς είναι να βλέπεις ιστούς και όργανα του σώματός σου από μέσα;

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης

Η ανατομία και η πλαστινοποίηση ενός ολόκληρου σώματος απαιτεί 1.500 ώρες εργασίας και συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί. Κάθε έκθεση BODY WORLDS περιέχει πραγματικά ανθρώπινα δείγματα, από ολόκληρα πλαστινοποιημένα σώματα και μεμονωμένα όργανα, μέχρι διαμορφώσεις οργάνων, αιμοφόρα αγγεία και διαφανείς φέτες σώματος. Η πλαστινοποίηση οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι κάτω από το δέρμα. Παρέχει ευρεία εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Εκτός από τις λειτουργίες των οργάνων, οι κοινές ασθένειες περιγράφονται με εύκολο τρόπο, συγκρίνοντας υγιή και προσβεβλημένα όργανα.

Δείχνουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ασθενειών και εθισμών, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ, και καταδεικνύουν τον μηχανικό τρόπο λειτουργίας των τεχνητών αρθρώσεων γόνατος ή ισχίου. Μεμονωμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση υγιών και ασθενών οργάνων (π.χ. υγιούς πνεύμονα με αυτόν του καπνιστή), για να τονιστεί η σημασία ενός υγιούς τρόπου ζωής. Τα πλαστινοποιημένα σώματα, με εικόνα ζωντανών οργανισμών, απεικονίζουν τις θέσεις αυτών των οργάνων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Πληροφορίες: Έκθεση Bodyworlds, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, 212-2542000), από 24 Σεπτεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου 2022. Ώρες λειτουργίας 10:00-20:00, εισιτήρια 12€ καθημερινές/ 14€ Σαββατοκύριακα, μαθητές & συνταξιούχοι 9 και 10€ αντίστοιχα, παιδικό 7€. Υπάρχουν και οικογενειακά πακέτα. Προπώληση εδώ.



SHARE:
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

24Media Network