Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2021

Αυτοψία: Εκεί που σταματά η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης ξεκινά το απόλυτο χάος

 


Αυτοψία: Εκεί που σταματά η ανάπλαση της Νέας Παραλίας ξεκινά το απόλυτο χάος


Εικόνες: Μαριάννα Γιαμουρίδου-Μυρτώ Τούλα

Το σπίτι μου βρίσκεται μίαν ανάσα από τη Σοφούλη, περιοχή την οποία περπατώ συχνά, το αγαπημένο μου μέρος για να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα είναι η περιοχή του Κελλάριου Όρμου, παρατημένη, βρώμικη, ταλαιπωρημένη για χρόνους μα γεμάτη εικόνες, ανθρώπους και γαλήνη αγκομαχά να επιβιώσει.

Η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ανατολική προκυμαία του Θερμαϊκού, ανατολικά του μεγάρου Μουσικής και παρόλο που είναι κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1989, βιώνει την απόλυτη εξαθλίωση. Μία γειτονιά ξεχασμένη, με ιδανική τοποθεσία που θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης όλων. 

Περνώντας πια την Νέα Παραλία, αν στρίψεις προς το Μέγαρο Μουσικής και περπατήσεις την πίσω πλευρά του Ποσειδωνίου, θα δεις ότι βλέπω εγώ τα τελευταία χρόνια. Συχνά η  ξεβράζει ποντίκια, τα οποία φουσκωμένα από τον πνιγμό ερχόταν στην επιφάνεια της. Οι λακκούβες στο δάπεδο, κάθε φορά που βρέχει γεμίζουν με νερό, δημιουργώντας στο δρόμο μία τάση γλίτσας, βαθμός επικινδυνότητας 100 για τυχόν ατυχήματα. Ένα στενό δρομάκι δίπλα στο parking της Express Service το οποίο κατακλύζεται από αυτοκίνητα, αποτέλεσμα αυτού πεζοί και ποδηλάτες να παλεύουν καθημερινά για να διασχίσουν την περιοχή.

Σκουπίδια, ξηλωμένα προστατευτικά κάγκελα παρατημένα στα γρασίδια, σπασμένες πλάκες δρόμων, μουτζούρες στην προσφάτως ανακαινισμένη παιδική χαρά και μία χωματερή που σχηματίζεται στο πίσω μέρος του Ποσειδωνίου, αποτελούν το σκηνικό της εγκατέλειψης σε μια από τις προνομιούχες γειτονιές της πόλης.

Μία περιοχή που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει αμέτρητες εξαγγελίες για ανάπλαση της, στέκεται δίπλα στο άψογα διαμορφωμένο Μέγαρο Μουσικής, και πίσω από το Κολυμβητήριο το οποίο καθημερινά επισκέπτονται παιδιά, μία παρακόρη. Αφήνεται σε συνθήκες εξαθλίωσης, παραμένει ανεκμετάλλευτη, βρώμικη, εγκαταλελειμμένη.[............................]


ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Parallaxi Magazine
.
Αυτοψία: Εκεί που
σταματά η ανάπλαση
της Νέας Παραλίας ξεκινά το απόλυτο χάος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)