Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2021

Έρευνα της εταιρείας ΠΡΟΡΑΤΑ: Κρας τεστ Μητσοτάκη-Τσίπρα

 


Κρας τεστ Μητσοτάκη-Τσίπρα

Πώς είδαν και με ποιο βαθμό αξιολογούν οι πολίτες την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Δυνατά και αδύνατα σημεία είχαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπως κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».

Στα ευρήματα που ξεχωρίζουν και με βάση τα ξεχωριστά κοινά στα οποία απευθύνθηκαν (17 ετών και άνω, που παρακολούθησαν τις εξαγγελίες), το 45% δήλωσε ικανοποιημένο από την παρουσία του πρωθυπουργού.

Τα ποσοστά στο ίδιο ερώτημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντίστοιχα 50% και 49%.

Βελτίωση της κατάστασης στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εφόσον υλοποιηθούν όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, προβλέπει το 38% - η κατάσταση θα βελτιωθεί, εκτίμησε το 54% όσων άκουσαν τον κ. Τσίπρα.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη θα υλοποιηθούν, απάντησε το 47%, ενώ στο ίδιο ερώτημα για τις εξαγγελίες Τσίπρα το ποσοστό ήταν 40%.

Θυμό ένιωσε το 43% των πολιτών που παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό και το 34% όσων παρακολούθησαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, απογοήτευση το 44% όσων άκουσαν τον κ. Μητσοτάκη και το 36% τον κ. Τσίπρα, ενώ αισιοδοξία ένιωσε το 31% του ακροατηρίου του πρώτου και το 35% του δεύτερου.

Ως προς ορισμένα πιο εξειδικευμένα μέτρα της κυβέρνησης, θετικά υποδέχτηκαν σε ποσοστό 56% το μέτρο της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, ενώ σημαντική χαρακτήρισε το 63% την επιδότηση για το σύνολο του πληθυσμού ώστε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μην αυξηθεί σημαντικά για τους εγχώριους καταναλωτές.

Η θεσμοθέτηση αύξησης κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ήταν μια δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα που σχολιάστηκε θετικά για το 77%, ωστόσο το 53% εκτίμησε ότι δεν θα το εφάρμοζε, αν κυβερνούσε.

Τέλος, τη συμφωνία του με την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και 10.000 σε βάθος τριετίας εκφράζει το 81% όσων είδαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το 56% πιστεύει ότι δεν θα μπορούσε να το υλοποιήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες της περιόδου και η Ν.Δ. που επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία της

Του Αγγελου Σεριάτου*

Οι πολιτικές έρευνες συνήθως αφορούν στάσεις και αντιλήψεις του συνόλου των ψηφοφόρων ή του γενικού πληθυσμού. Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ωστόσο, δεν ελκύει το σύνολο αυτών των πληθυσμών και κατά συνέπεια τα χαρακτηριστικά όσων παρακολουθούν τον εκάστοτε αρχηγό παραδοσιακά διαφέρουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται πως οι κατανομές στα κοινά ερωτήματα μεταξύ των δύο ερευνητικών κυμάτων δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Και αυτή τη χρονιά, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της επιδραστικότητας της κάθε παρουσίας μεταξύ του εκάστοτε ειδικού κοινού.

Αναλυτικότερα, μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία ή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το 43,5% είχε ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τη Ν.Δ. και μόλις το 21% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία ή τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 35% είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 29% τη Ν.Δ. Κοινός παρονομαστής των δύο κοινών που θα πρέπει να προβληματίσει και τα δύο πολιτικά κόμματα, η σημαντική υποεκπροσώπηση των νεότερων ηλικιών έως 34 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Prorata, το 45% όσων παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό έμεινε ικανοποιημένο από την παρουσία του τελευταίου, ενώ μεταξύ όσων ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2019 και παρακολούθησαν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ικανοποίηση έφτασε το 76%. Αντίστοιχα, μεταξύ όσων παρακολούθησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 50% έμεινε ικανοποιημένο, με το ποσοστό όσων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και παρακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει το 81%.

Ηταν για κάθε ιδιαίτερο κοινό οι εξαγγελίες του εκάστοτε αρχηγού κοινωνικά σημαντικές; Αν υλοποιούνταν θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση στα σημαντικότερα κατά τους ψηφοφόρους ζητήματα της περιόδου; Το 38% όσων άκουσαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εκτιμά ότι αν οι τελευταίες υλοποιηθούν θα βελτιωθεί πολύ ή αρκετά η κατάσταση στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, ενώ μεταξύ όσων άκουσαν τις αντίστοιχες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, το ποσοστό ανεβαίνει σημαντικά, καθώς το 54% αυτών εκτιμά ότι η κατάσταση στα σημαντικότερα προβλήματα θα βελτιωνόταν πολύ ή αρκετά.

Πόσα ωστόσο από αυτά που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται από το κοινό που τον παρακολούθησε ότι εν τέλει θα υλοποιήσει; Το 47% απαντά όλα ή τα περισσότερα από αυτά, ενώ το κοινό που είδε τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμά κατά 40% πως θα εφαρμόσει όλα ή τα περισσότερα απ’ όσα εξήγγειλε. Και η πίστη στην υλοποίηση όλων ή των περισσότερων εξαγγελιών του πρωθυπουργού φτάνει το 75% μεταξύ όσων ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2019 και παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό και το 55% όσων ψήφισαν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αντίθετα, η πίστη ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφάρμοζε όλα ή τα περισσότερα από όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει το 71% μεταξύ όσων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και παρακολούθησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 18% όσων ψήφισαν το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αφουγκράστηκαν καλύτερα από τη Ν.Δ. τις ανάγκες της περιόδου, εμπνέοντας σημαντική μερίδα όσων ενδιαφέρονται να ακούσουν τι έχουν να πουν και να προτείνουν, αλλά εν τούτοις συνεχίζουν και υστερούν σε αξιοπιστία ως προς την πιθανή υλοποίηση όσων εξαγγέλλουν. Ο παραπάνω ισχυρισμός τεκμηριώνεται και από το πόσο σημαντικές εκλαμβάνονται οι κορυφαίες εξαγγελίες του κάθε πολιτικού αρχηγού, με αυτές του Αλέξη Τσίπρα αναμφίβολα να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το 81% όσων παρακολούθησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τις προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και παράλληλα εκτιμά ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο, ενώ το 77% του ίδιου κοινού συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και παράλληλα το θεωρεί σημαντικό ως μέτρο. Η εξαγγελία που ξεχώρισε από την παρουσία του πρωθυπουργού ήταν αυτή που αφορούσε την επιδότηση που θα αντισταθμίσει τις αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με το 63% όσων παρακολούθησαν την ομιλία του να συμφωνεί με την εξαγγελία, θεωρώντας τη σημαντική. Η πίστη, ωστόσο, ως προς το αν τελικά θα εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πράγματι μια διαφορετική συζήτηση. Σε γενικές γραμμές η πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τις –μετρημένες– εξαγγελίες του κυμαίνεται από 70% έως 80% μεταξύ του κοινού που τον παρακολούθησε, ενώ αντίθετα για τις εξαγγελίες Τσίπρα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50% μεταξύ όσων παρακολούθησαν τον τελευταίο.

Εν κατακλείδι, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να προσλαμβάνονται –ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης– ως πιο κρίσιμες και κοινωνικά αναγκαίες από τις αντίστοιχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά η πίστη ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τις υλοποιούσε είναι προσώρας σχετικά χαμηλή. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πως μπορεί ως μηχανισμός να εμπνεύσει με προτάσεις αιχμής που απαντούν στις ανάγκες της περιόδου, υστερώντας ωστόσο σε αξιοπιστία, ενώ η Ν.Δ. με συγκρατημένες προτάσεις επιχειρεί επιτυχημένα προσώρας να διασφαλίσει τον συγκριτικά καλύτερο, σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βαθμό αξιοπιστίας της, ακόμα και αν μια τέτοια αμυντική στρατηγική, που θυμίζει κατενάτσιο, δεν αυξάνει τις πιθανότητες να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

* Υπεύθυνος Πολιτικών Ερευνών της Prorata


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών». Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο περιόδους α & β μετά τις ομιλίες των Κ. Μητσοτάκη (α. 13-16 Σεπτεμβρίου 2021) και Αλ. Τσίπρα (β. 19-21 Σεπτεμβρίου 2021) στη ΔΕΘ 2021 ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ - ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ: α. (966) άτομα άνω των 17 ετών που παρακολούθησαν την ομιλία ή τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη β. (853) άτομα άνω των 17 ετών που παρακολούθησαν την ομιλία ή τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: α. 80 άτομα (όσοι ψήφισαν τον Ιούλιο ’19 ΚΙΝ.ΑΛΛ.) β. 73 άτομα (όσοι ψήφισαν τον Ιούλιο ’19 ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: α. +/- 3,1%, β. +/- 3,3%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Black Magic/«Καλιόστρο» (1949): ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Όρσον Γουέλς για το πιο μυστηριώδες πρόσωπο της προηγούμενης χιλιετίας

Ο τελευταίος αλχημιστής - Ο κόμης Καλιόστρο «Γι` άλλους ένας σπουδαίο...