Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021

Οι Χρυσαυγίτες οργιάζουν, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σιωπούν και οι εισαγγελείς παίζουν κρυφτούλι


«Τάγμα εφόδου» στα σχολεία της Σταυρούπολης και με τις πλάτες της Χ.Α.

efsyn.gr


«Τάγμα εφόδου» στα σχολεία της Σταυρούπολης και με τις πλάτες της Χ.Α.

 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη φασιστική επίθεση κατά φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εγκληματική οργάνωση προσφέρει πολιτική κάλυψη στο τάγμα εφόδου που πραγματοποίησε την επίθεση.

Το «αυγό του φιδιού» εκκολάφθηκε στη Σταυρούπολη, με τη σημερινή φασιστική επίθεση τάγματος εφόδου να προκαλεί σωρεία αντιδράσεων και να θέτει σε κίνηση το αντιφασιστικό κίνημα.

Η δυναμική αντίδραση στην εμφάνιση ταγμάτων εφόδου και μέσα σε σχολεία κλιμακώνεται αύριο Τετάρτη, με αντιφασιστική κινητοποίηση στις 8 το πρωί έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική διαδήλωση στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή.

Μία προαναγγελθείσα επίθεση

Η σημερινή επίθεση φασιστικής ομάδας με ορμητήριο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η σημερινή κινητοποίηση αντιφασιστών έγινε σε απάντηση επίθεσης μαθητών του σχολείου σε φοιτητές που μοίραζαν φυλλάδια για να ενημερώσουν τους μαθητές για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο τις Παιδείας, όπως τις δρομολόγησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εκτοξεύονται αιχμές και προς τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν φρόντισε να λάβει υπόψη της τα περιστατικά αυτά.

Σήμερα, το τάγμα εφόδου φέρεται να περίμενε την αντιφασιστική κινητοποίηση και η ομάδα επιτέθηκε στους συγκεντρωμένος με λοστούς, πέτρες και μαχαίρια και λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα από το επικίνδυνο περιστατικό.

►Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.»

Πολιτική κάλυψη από την εγκληματική οργάνωση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής βρήκε την ευκαιρία να… ξεπορτίσει από τη φυλακή, δίνοντας συγχαρητήρια στο τάγμα εφόδου για τη δολοφονική επίθεση.

Το κόμμα, η ηγεσία του οποίου και αρκετά στελέχη έχουν καταδικαστεί για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της "ταξικούς επαναστάτες".

Καταδικάζουν τα κόμματα, σιγή από Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι σοκαριστικές εικόνες έφεραν την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής δεν έχουν τοποθετηθεί.

Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως «το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;»

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «έναν χρόνο μετά την καταδίκη της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό τέρας χτύπησε πάλι». Η κομματική οργάνωση «καταδικάζει τη φασιστική βία εναντίον των συγκεντρωμένων και εκφράζει τη συμπαράσταση του στα θύματα της επίθεσης».

«Καταγγέλλουμε την φασιστική επίθεση με καδρόνια, κροτίδες και πυρσούς ενάντια σε φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που έγινε σήμερα, Τρίτη 28/9/2021, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για οργανωμένες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μακριά και απέναντι από τα προβλήματα της νεολαίας και των μαθητών. Δεν το κρύβουν άλλωστε ούτε με τις δηλώσεις τους, ούτε με τις ανακοινώσεις τους όπως αυτή της νεολαίας της Χρυσής Αυγής που χαιρέτισε την επίθεση!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προσθέτοντας:

«Ο λαός της Θεσσαλονίκης, η νεολαία της περιοχής έχουν απομονώσει ξανά τις ακροδεξιές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και θα το κάνουν πάλι όποτε προσπαθήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργάτες, μαζικά το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και μαζικοί φορείς στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση.

Την επίθεση που δέχθηκαν οι φοιτητές κατήγγειλαν, νωρίτερα, και τα μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καθώς και η ΚΝΕ. «Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Για το ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος, Μιχάλης Κριθαρίδης, υπογράμμισε ότι «η επίθεση φασιστοειδών που βγήκαν μάλιστα μέσα από το σχολείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με κουκούλες, κράνη, λοστούς, μαχαιριά και κοντάρια, εναντίον φοιτητών και φοιτητριών σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από σχολείο, είναι αποκρουστική και ανατριχιαστική» και προσθέτει ότι «μας θυμίζει το χρέος που έχουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές που τον γεννούν, τον συντηρούν και τον θρέφουν».

Έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι επιτιθέμενοι ήταν μαθητές

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εξέφρασε προβληματισμό για τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στο τάγμα εφόδου συμμετείχαν μαθητές από το σχολείο. 

«Το ζητούμενο είναι να δούμε αν υπάρχουν μέσα στη σχολική κοινότητα εστίες πρόκλησης επεισοδίων, όπως αυτά που είδαμε το πρωί, κι εκεί να παρέμβουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εκφράζοντας προβληματισμό για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και «προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαχαράκης. κινήθηκαν υπηρεσιακά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο ίδιος έδωσε εντολή στην πειθαρχικά προϊσταμένη, διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου, «ώστε να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και να αποδοθούν αντίστοιχα οι πειθαρχικές ευθύνες, εφόσον προκύψει ότι εμπλέκονται μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Η μαρτυρία μαθήτριας

Νωρίτερα, πάντως, 17χρονη μαθήτρια μίλησε στο voria.gr και κατήγγειλε ότι η ομάδα των 30 ατόμων που πραγματοποίησαν την επίθεση βγήκε από το σχολείο, υπογραμμίζοντας «οι φοιτητές ήταν από έξω γιατί πριν λίγες ημέρες, ενώ μοίραζαν φυλλάδια, χτυπήθηκαν κάποια άτομα. Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο. Δύο άτομα συγκεκριμένα είχαν στο κεφάλι τους αίματα από το ξύλο».

 

*************************

Θεσσαλονίκη / Επίθεση ακροδεξιών τώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης


Στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας αντιφασιστικό συλλαλητήριο με κάλεσμα από τις ΕΛΜΕ, Φοιτητικούς Συλλόγους, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς

Νέα προκλητική επίθεση από ακροδεξιούς στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη από φοιτητικούς συλλόγους, την ΚΝΕ και την ΚΕΕΡΦΑ, μετά τα χθεσινά επεισόδια κατά φοιτητών, που έγιναν με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής.

Ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε μέσα από τα σχολεία, αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ κατά της συγκέντρωσης των φοιτητών.
 Τα ΜΑΤ, που ήταν εκεί προκειμένου να μην υπάρξει επαφή των δύο ομάδων, φαίνονται στην αρχή να στέκονται απαθή, ενώ στη συνέχεια ρίχνουν χημικά προς τους αντιφασίστες φοιτητές για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Händel: Cantata "Delirio Amoroso" (HWV 99) / Kateryna Kasper, Freiburger Barockorchester, René Jacobs

Il delirio amoroso, George Frideric Handel René Jacobs(1946) Kateryna Kasper(1986)