Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2021

Νόκ Άουτ στον Ναζισμό

 


Γροθιά στον φασισμό

Η μεγάλη νίκη ενός μετανάστη πυγμάχου εναντίον ενός φασίστα στην Ιταλία.

Ευθύμης Ασημακόπουλος


Ρατσισμός, μισαλλοδοξία, φασισμός, τρεις κάκιστες έννοιες που περικλείουν συμπεριφορές κοινώς μη αποδεκτές. Σε έναν ιδεατό κόσμο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ομως δεν ζούμε σε μια ουτοπία και ούτε πρόκειται. Στην Ιταλία, τις προηγούμενες μέρες, ήρθε στην επιφάνεια μια αντιπαράθεση που συγκέντρωσε τα βλέμματα του κόσμου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά στο τέλος έδωσε ένα καλό μάθημα σε πολλούς.

Μέσα στην –απύθμενη– βλακεία της, η Ιταλική Ομοσπονδία Πυγμαχίας όρισε έναν αγώνα για την κατηγορία ελαφρών βαρών ανάμεσα στον Χασάν Νουρντίν και τον Μικέλε Μπρόλι. Ο πρώτος, γεννημένος στο Μαρόκο, μεγάλωσε ως μετανάστης στη γειτονική χώρα. Ο δεύτερος, ένας κλασικός skinhead νεοναζί. Με ένα κορμί γεμάτο αηδιαστικά τατουάζ. Το σήμα των SS είναι ευδιάκριτο, ο αριθμός 88 (που παραμένει στο ΗΗ-Heil Hitler) τεράστιος στον αριστερό ώμο, το Totenkopf επίσης, όπως και ένα έμβλημα μιας ιταλικής νεοναζιστικής οργάνωσης μεταξύ άλλων.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι αγωνίστηκαν αντίπαλοι για τον τίτλο. Υπό άλλες συνθήκες ουδείς θα έπαιρνε χαμπάρι το τεράστιο «φάουλ» της ιταλικής ομοσπονδίας, αλλά ευτυχώς τον αγώνα τον μετέδωσε το σάιτ της εφημερίδας Gazzetta dello Sport και μπόρεσε πολύς κόσμος να δει.

Κατ’ αρχάς είδε την αβλεψία (;) της ιταλικής ομοσπονδίας. Από το 2017 η κυβέρνηση είχε προτείνει την απαγόρευση χρήσης τέτοιων συμβόλων, παρότι ουδέποτε ο νόμος υπερψηφίστηκε. Αυτό βέβαια έφερε τη σιωπηρή κατάφαση της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, αλλά και την οργή του κόσμου.

Στον αγώνα που έγινε στην Τεργέστη, ο Μπρόλι είχε τη συμπαράσταση μερίδας του κοινού, που φώναζε φασιστικά συνθήματα. Ο ίδιος ο Μπρόλι χαιρέτησε ναζιστικά προς τις κερκίδες, πριν αρχίσει η αναμέτρηση. Και αυτός ήταν ο 16ος επαγγελματικός του αγώνας. Αρα, όλοι όσοι ασχολούνται με το μποξ στην Ιταλία, ήξεραν...

Η live μετάδοση του αγώνα και οι αντιδράσεις του κόσμου φέρνουν εξελίξεις. Το λιγότερο είναι ότι η ομοσπονδία σκέφτεται –άκρως υποκριτικά εδώ που φτάσαμε– την τιμωρία του μποξέρ. Ομως, έρευνα ξεκίνησε και η αστυνομία έπειτα από δικαστική παραγγελία. Διότι ο ναζιστικός χαιρετισμός και οτιδήποτε «προάγει» την αναβίωση εκείνων των εποχών τιμωρείται ακόμη και με φυλάκιση δυο ετών.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, όμως η μεγαλύτερη ήττα του Μπρόλι ήρθε πάνω στο ρινγκ. Ο 34χρονος Νουρντίν διέλυσε τον 28χρονο Μπρόλι, πάντα με νόμιμο και αθλητικό τρόπο. Και όλα τα λεφτά είναι η φάτσα του ηττημένου, την ώρα που ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του νικητή μετανάστη.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τον αντίπαλό μου. Δεν γνώριζα τις προτιμήσεις του μέχρι εκείνη τη στιγμή. Απορώ πως δεν έχει πάρει μέτρα η ομοσπονδία» τόνισε ο Νουρντίν, για να προσθέσει με νόημα: «Δεν σας αρνούμαι ότι το να νικάω έναν τύπο με τέτοια τατουάζ και πεποιθήσεις μού προκαλεί διπλή χαρά».

Από τη μεριά του, ο Μπρόλι δεν έχει εμφανιστεί στα media, όμως μια δήλωση έκανε ο προπονητής του, ονόματι Ντένις Κόντε: «Ο Μικέλε δεν ασχολείται με τα πολιτικά και μιλάει μόνο για τον αθλητισμό. Είναι ένα πρότυπο αθλητή που ξυπνά κάθε μέρα στις 4 το πρωί για να προπονηθεί». Αμετανόητοι...Michele Broili has a record of 13-2-2 - and he could be barred from boxing due to his tattoos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...