Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Για να καταλάβετε πώς "φιλτράρονται" καθημερινά οι οχληρές για την κυβέρνηση ειδήσεις από τις δεξιές πλατφόρμες ενημέρωσης. Η περίπτωση του #Fact.gr της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

 

 

 

Σχόλιο Gerontakos: Ιδού πώς επιλέγονται για να προβληθούν από μία δεξιά επικοινωνιολόγο τα "σημαντικότερα" θέματα της ημέρας. Θα διαπιστώσετε εύκολα ότι  αποκρύπτονται τεχνηέντως ειδήσεις οχληρές για την κυβέρνηση, όπως οι ακόλουθες πέντε:

1.

η Άτακτη υποχώρηση της efood

  2. η ιταμή στάση των καθηγητών της Ιατρικής της  Αθήνας , που δηλώνουν 

: Δεν νοσηλεύουμε πια ασθενείς με κορονοϊό...

άρνηση των καθηγητών της Ιατρικής Αθηνών να περιθάλπουν ασθενείς με  Covid,

 3. η

Καταγγελία "βόμβα" πρέσβη επί τιμή Ν. Βαμβουνάκη:

καταγγελία του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νίκου Βαμβουνάκη, αναφορικά με τη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που όπωςΣυγκεκριμένα όπως δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Νίκος Βαμβουνάκης κατήγγειλε πως τα 10 εκατ. ευρώ δεν κατέληξαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers.

4. ο Τσίπρας που αποχαιρετά την Μέρκελ
Ο Τσίπρας αποχαιρετά την Μέρκελ – Τι είχε ζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος

5. η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ του... Ελληνικού λαού

Ιδιωτικοποιείται (και) η ΔΕΗ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

 


7η Μπιενάλε της Αθήνας: Οι χώροι και οι καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης  | LiFO 
 
Ξεκινάει αύριο η 7η Μπιενάλε της Αθήνας η οποία φέρει τον τίτλο «Eclipse» και την επιλογή και εγκατάσταση των έργων έχουν κάνει η επιμελητειακή ομάδα Omsk Social Club, ο Larry Ossei-Mensah, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδρυτικού διευθυντή του οργανισμού Athens Biennale Poka-Yio, όπως είναι το καλλιτεχνικό όνομα του εικαστικού Πολύδωρου Καρυοφύλλη.

Η φετινή διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Άνοιξη αλλά εγκαινιάζεται τελικά τώρα έχει εντυπωσιακή έκταση, απλώνεται σε 15.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και ανοικτών χώρων.

Καταλαμβάνει τρία κτίρια και μια πλατεία: α) το κτίριο στη συμβολή της Σταδίου με την οδό Γεωργίου Σταύρου, στο οποίο στεγαζόταν το πολυκατάστημα «Fokas», β) τα περιβόητα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας, που κτίστηκε το 1836 για να στεγάσει το πρώτο βασιλικό (και αργότερα εθνικό) τυπογραφείο, προτού μετασκευαστεί το 1906 σε κτίριο δικαστηρίων, καθώς και την πλατεία Δικαιοσύνης, εμπρός από την κεντρική του είσοδο και γ) το κτίριο Σλήμαν-Μελά, το οποίο εκτείνεται από τη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Χαρ. Τρικούπη σχεδόν
μέχρι το Rex – ένα κτίριο γιγαντιαίων μάλλον διαστάσεων που σχεδίασε ο Ερνστ Τσίλερ για την οικογένεια Σλήμαν, με σκοπό να στεγάσει όλους τους απογόνους της και το οποίο χρησιμοποιήθηκε τελικά κυρίως ως κτίριο γραφείων.Νέες ημερομηνίες διεξαγωγής για την 7η Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE |  ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι επιμελητές επισημαίνουν ότι όσοι επισκεφθούν την έκθεση πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι σχεδιάστηκε ενώ ήταν σε έξαρση το κίνημα Black Lives Matter.

Βρίσκουμε ενδιαφέρον το κόνσεπτ της χρήσης εμβληματικών κτηρίων, στο κέντρο της πόλης που έχουν εγκαταληφθεί εδώ και χρόνια αλλά για το σκεπτικό της έκθεσης θα είχαμε να σχολιάσουμε αρκετά.
Η Μπιενάλε παραμένει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις της πόλης και σκεπτόμαστε σοβαρά μια επίσκεψη με όσους από εσάς ενδιαφέρεστε, αν είστε βέβαια πολλοί οι ενδιαφερόμενοι θα επιστρατεύσουμε την Τύχη.

Διαβάστε όσα είπε στον Γιάννη Κωνσταντινίδη (https://www.lifo.gr/culture/eikastika/osa-tha-doyme-stin-mpienale-tis-athinas)  στη LIFO ο Poka Yio και δείτε κάποιες ωραίες φωτογραφίες εγκατάστασης του Πάρι Ταβιτιάν απ'όπου κι αυτή που επιλέξαμε για τη σημερινή έκδοση. Είναι φωτογραφία εγκατάστασης του έργου του Φίλιππου Τελεστώ Vase in Space (2019).

AB7- ECLIPSE / ΕΚΛΕΙΨΗ
24/9-28/11 (προεγκαίνια: 23 Σεπτεμβρίου)
Ωράριο: Τετ.-Παρ. 13:00-21:00, Σαβ.-Κυρ. 11:00-21:00, Δευτ.-Τρ. κλειστά (με εξαίρεση τη Δευτέρα 27/9 & την Τρίτη 28/9, που η έκθεση θα παραμείνει εκτάκτως ανοικτή)
Εισιτήρια: Ημερήσιο: €10, μειωμένο €5 / Τριημέρου: €18, μειωμένο €10 / διαρκείας: €25, μειωμένο €15 / ομαδικά εισιτήρια: 7 ευρώ ανά άτομο & ανά ημέρα για γκρουπ από 5 άτομα και πάνω
Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες εδώ (https://eclipse.athensbiennale.org/) .


============================================================

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

Από κοντά ή από απόσταση;

Όλοι δηλώνουν ότι μετά από δύο χρόνια τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν.
Αυτή την απόφαση άλλωστε ** πήρε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων (https://www.kathimerini.gr/society/561509233/ta-aei-epistrefoyn-sti-dia-zosis-leitoyrgia-i-apofasi-tis-synodoy-prytaneon/)
μετά από πολύωρη συνεδρίασή της χθες στην οποία παρενέβησαν και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης υφυπουργός Άγγελος Συρίγος.
Αυτά όμως, εν πολλοίς στα λόγια γιατί δεν είναι λίγα τα μέλη ΔΕΠ που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα επικαλούμενα ζητήματα ασφαλείας. Και το ίδιο το συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί προβληματική τη διεξαγωγή μαθημάτων στα αμφιθέατρα με συμμετοχή των φοιτητών στο 100%.

Η διαφωνία αυτή μοιραία αποκτά κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση ** μετά την απόφαση (https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ex-apostaseos-xekinoyn-ta-mathimata-sti-nomiki-sholi-athinon)
του Τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ να ξεκινήσει τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η Νομική της Αθήνας πήρε αυτή την απόφαση ώστε οι καθηγητές της να συνεχίσουν απερίσπαστοι την απασχόλησή τους στα δικηγορικά τους γραφεία. Και είναι αλήθεια ότι όσο κακές και να είναι οι προθέσεις των επικριτών τους, η Νομική έχει πολύ μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων γεγονός που επικαλείται και το Υπουργείο Παιδείας (τα ποσοστά εμβολιασμού στους φοιτητές είναι 73,5% και 91% στους πανεπιστημιακούς) τονίζοντας μάλιστα ότι εξασφάλισε έκτακτους πόρους ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη –με ταχείες διαδικασίες– προσωπικού για
τον έλεγχο των πιστοποιητικών και έχει δοθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα εγκατασταθούν μονάδες εμβολιασμού στα ΑΕΙ.

Οι φοιτητές της Νομικής πάντως που επιθυμούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα βρίσκονται σε αναβρασμό και έχουν παραγγείλει κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, στα σχολεία. Μπορεί τα επεισόδια με γονείς αντιεμβολιαστές που μήνυσαν καθηγητές με αποτέλεσμα αυτοί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο να μην είναι τόσα ώστε να δικαιολογείται ο σάλος που προκάλεσαν όμως, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι θέλει, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα όργανά της. Γι Αυτό και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ** με εγκύκλιό του (https://www.kathimerini.gr/society/561509434/paremvasi-eisaggelea-gia-antiemvoliastes-stop-se-dioxeis-kai-aytofora-kata-ekpaideytikon-kai-giatron/)
προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ζητά να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή άλλοι πολίτες, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές.
Όσοι αστυνομικοί ή άλλοι ανακριτικοί υπάλληλοι παραλαμβάνουν μηνύσεις αυτού του είδους, έλαβαν την εντολή να μην κινούν καμία δικαστική διαδικασία πριν ειδοποιήσουν τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πόσοι είναι ανεμβολίαστοι; Στοιχεία για τα ποσοστά των εμβολιασμένων στη χώρα ** έδωσε (https://www.liberal.gr/news/skertsos-posos-telika-einai-o-anemboliastos-plithusmos/403644)
ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με άρθρο του στη σημερινή «Καθημερινή». «Εως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 6,4 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο και να αποκτήσουν ανοσία. Αυτό σημαίνει 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκατ. πολιτών άνω των 12 ετών) [...]
Για να το πούμε, συνεπώς καθαρά, αυτήν τη στιγμή μόλις ένα 10 έως 15% του συνολικού ενηλίκου πληθυσμού της χώρας που μπορεί να κάνει το εμβόλιο δεν διαθέτει αντισώματα. Και από αυτούς, η ομάδα που πρέπει να μας ανησυχεί είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών (περίπου 5,5% του πληθυσμού), καθώς αυτοί κινδυνεύουν έως 20 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν από covid».

H κόντρα ** μεταξύ νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών γιατρών (https://www.liberal.gr/news/kontra-panepistimiakon-kai-nosokomeiakon-giatron-gia-ti-nosileia-asthenon-me-covid/403691)
μας έλειπε!

Αποτυχία του συστήματος; Ο 40χρονος που δολοφόνησε την 30χρονη σύντροφό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, επιδείκνυε κατά σύστημα κακοποιητικές συμπεριφορές προς τις γυναίκες που συνδεόταν οι οποίες είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη με πρώτη την πρώην σύζυγό του που είχε προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας προστασία. Οι συμπεριφορές που περιγράφονται στη μήνυση είναι αδιανόητες. Μια ακόμη γυναίκα 40 ετών, με την οποία είχε συνάψει σχέση ο δράστης (πριν τον δεσμό του με την 31χρονη εκπαιδευτικό που τελικά δολοφόνησε) τον κατήγγειλε για εκβίαση και πρόκληση
σωματικών βλαβών.
Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για την εν λόγω υπόθεση.
Παρόλα αυτά ο 40χρονος κυκλοφορούσε οπλοφορώντας. Ρεπορτάζ ** από το News247 (https://www.news247.gr/koinonia/eglima/gynaikoktonia-rodos-proin-syzygos-40chronos-drastis-kataggeilei-via-somatikes-vlaves-31chroni-dora.9364863.html)
.

Χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία για τα ΑΜΕΑ αλλά… Προχθές ** καταγράψαμε την είδηση (https://mailchi.mp/3aa6f5c61da1/a0oenjye2y)
της έναρξης καταγραφής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος στην Επικράτεια και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα καταστήσουν τα κτήρια αυτά απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα.
Όπως όμως μας επεσήμανε η αναγνώστριά μας Α.Κ. ΑΜΕΑ η ίδια τα τελευταία 15 χρόνια για να φτάσουν οι ανάπηροι στα κτήρια, ακόμα κι αν αυτά είναι ή γίνουν απολύτως προσβάσιμα θα πρέπει να διασχίσουν τα πεζοδρόμια που είναι γεμάτα αυτοκίνητα που τις περισσότερες φορές κλείνουν και τις ράμπες για τα καρότσια αναπηρίας. Έτσι είναι.

Νέα έρευνα-Η σεξουαλική κακοποίηση έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.  Νέα έρευνα ** δείχνει ότι (https://edition.cnn.com/2021/09/22/health/sexual-assault-brain-damage-wellness/index.html)
οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό ή άνοια. Στις ΗΠΑ περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Τα ευρήματα της νέας έρευνας έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερα που συνδέουν τη σεξουαλική κακοποίηση με αυξημένες πιθανότητες για την ανάπτυξη καρδιακών νοσημάτων, άγχους και κατάθλιψης. Οι ερευνητές ζητούν τώρα από τους οικογενειακούς γιατρούς να περιλάβουν στη λήψη του ιστορικού κάθε ασθενούς ερωτήσεις για το αν έχουν πέσει
θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, πληροφορία που πρέπει να λάβουν υπόψη κατά τον διαγνωστικό έλεγχο.

Χάος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ποσοστά ρεκόρ σε διάστημα εικοσαετίας καταγράφουν οι αριθμοί οικονομικών μεταναστών από τη Νότιο Αμερική που επλήγησαν από την πανδημία και αναζητούν ένα καταφύγιο στις ΗΠΑ.
κάνει λόγο για κύμα μετανάστευσης τόσο μεγάλο που πρέπει να μιλάμε για «μαζική έξοδο πληθυσμών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής».
Στην αιχμή του κύματος πολίτες της Αϊτής, ** προχθές καταγράψαμε (https://mailchi.mp/3aa6f5c61da1/a0oenjye2y)
την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις τους.
Η Αϊτή έχει πληγεί από συνεχόμενες φυσικές καταστροφές: ο σεισμός του 2010, ο τυφώνας Μάθιου το 2016, άλλος ένας δυνατός σεισμός και ένας τυφώνας φέτος τον Αύγουστο.
Σε αυτά να προσθέσουμε τη διαρκή πολιτική κρίση που κορυφώθηκε με ** τη δολοφονία του προέδρου της (https://edition.cnn.com/2021/07/07/americas/haiti-president-jovenel-moise-attack-intl/index.html)
φέτος τον Ιούλιο. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η πανδημία. «Το κυνήγι της ελπίδας αλλά και αρκετή παραπληροφόρηση μέσω του Whatsapp προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου κύμα φυγής» αναφέρουν ** οι New York Times (https://www.nytimes.com/2021/09/17/us/haitians-border-patrol.html)
σε σχετική τους ανάλυση.

+ Παραιτήθηκε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή. Ο Daniel Foote είναι διπλωμάτης καριέρας και στην επιστολή παραίτησής του ** αναφέρει (https://twitter.com/Yamiche/status/1441004994694631428)
ότι δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με τις απάνθρωπες πρακτικές των μαζικών απελάσεων Αϊτινών που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Περιβάλλον - Οι μέλισσες μας χρειάζονται. Η Greenpeace μας καλεί να στηρίξουμε την πρωτοβουλία πολιτών από όλη την Ευρώπη που ζητά την απαγόρευση των τοξικών συνθετικών φυτοφαρμάκων που απειλούν τις μέλισσες στην Ευρώπη.
Στόχος είναι η μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% ως το 2030 και η απαγορευση τους μέχρι το 2035. Επίσης, η πρόνοια για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η στήριξη των αγροτών στη μετάβαση προς την αγροοικολογία, με έμφαση σε όσους παράγουν τροφή με ήπιες, φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Η καμπάνια έχει στόχο να μαζευτούν οι  1.000.000 υπογραφές μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε το αίτημα να συζητηθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή. Οι ενδιαφερόμενοι υπογράφετε ** εδώ (https://www.savebeesandfarmers.eu/eng)
.

Τεχνολογία - Ένας φορτιστής για όλα. Είναι απίστευτο ότι φτάσαμε στο 2021 για να συζητήσουμε το προφανές: την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας κοινός τρόπος φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές (χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή για πολλές συσκευές) και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζεται με την παραγωγή και τη διάθεση φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Η σημερινή πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με συνήθη νομοθετική διαδικασία (συναπόφαση), ενώ μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης θα δώσει στη βιομηχανία αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής. Πρακτικά ο πλήρης συντονισμός θα είναι εμφανής από το τέλος του 2024. Πλήρες ρεπορτάζ ** Athens Voice (https://www.athensvoice.gr/world/729552-komision-enas-koinos-fortistis-gia-tis-ilektronikes-syskeyes)
.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021. Αυτό είναι ένα θέμα που κανονικά, θα το ανθολογούσαμε αύριο, Παρασκευή αλλά οι ενδιαφερόμενοι για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία ανά την επικράτεια θα πρέπει να κλείσετε νωρίς θέσεις γιατί σίγουρα για κάποιες από αυτές το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο.
Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο η πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.
ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο ** εδώ (https://www.namuseum.gr/new/eyropaikes-imeres-politistikis-klironomias/?fbclid=IwAR14BMeXyitbAzBB2TQIpd1F5vwjeupeKUK7YHhFKJFw_Pqqg9_hmuhji2w)
.




St., Office: 201, 2012, Strovolos – Nicosia, Cyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...