Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2021

Ακραία και θρησκόληπτη συντήρηση εναντίον Προόδου στη Δικαιοσύνη

 


«Εικονομαχίες» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Αντα Ψαρρά

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ


Η μειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου είπε «όχι» σε εκδήλωση προς τιμήν των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των νεκρών του 1973 ● Την ίδια ώρα, σε ένα κρεσέντο θρησκοληψίας, προχωρούσε σε μια αδιανόητη καταγγελία για τη μετακίνηση εικόνας του Χριστού!

Φαίνεται ότι η σημερινή μειοψηφία του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), αφού πριν από τις πρόσφατες εκλογές εξάντλησε όλα τα μέσα για να αποτρέψει τις αρχαιρεσίες και να εμποδίσει την επερχόμενη κρίση των μελών της Ενωσης, συνεχίζει σχεδόν φανατικά, με διαρκείς επικρίσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, την προσπάθεια απαξίωσης των εκλεγμένων με ισχυρή πλειοψηφία εκπροσώπων.

Πρόσφατο παράδειγμα, η ακατανόητη άρνηση των μελών του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλλά και των συνεργαζόμενων με αυτούς να αποδεχτούν την πρόταση του προεδρείου «να πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση και να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε τελικά από τα 8 μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Η μειοψηφία του Δ.Σ. (Στενιώτη, Βουλγαρίδης, Βελίας, Φωτάκης) απέρριψε την πρόταση χωρίς καμία αιτιολογία. Το μέλος του Δ.Σ. Δ. Φούκας αρχικά επιφυλάχθηκε και στο τέλος της συνεδρίασης καταψήφισε κι αυτός τη διοργάνωση της εκδήλωσης, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.Σεβαστίδης κατά Στενιώτη: “Γνήσιοι δημαγωγοί” με “εθνικιστικές κορώνες” που “θυμίζουν έντονα αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού”

                                                                  Χριστόφορος Σεβαστίδης και Μαργαρίτα Στενιώτη

 ______________________

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόγραμμα ομιλητών και μουσικής εκδήλωσης καθώς και καθορισμός λεπτομερειών εάν πρώτα δεν εγκριθεί η πρόταση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. «Το προεδρείο του Δ.Σ. θεωρεί ιστορικό καθήκον να τιμηθούν από τη Δικαιοσύνη οι αγώνες του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και οι νεκροί του Νοέμβρη του 1973. Άρνηση και μάλιστα αναιτιολόγητη σε τέτοιες εκδηλώσεις θεωρούμε ότι συνιστά προσβολή στη Δημοκρατία, ιδίως στις δύσκολες εποχές που φουντώνει στην Ευρώπη ο φασισμός και ο ρατσισμός», αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του προεδρείου της ΕνΔΕ.

Το καθόλου δευτερεύον ζήτημα που τέθηκε από μέλος της μειοψηφίας ήταν η αλλαγή της διαρρύθμισης των γραφείων της Ένωσης και η μεταφορά της εικόνας του Χριστού σε άλλη θέση και όχι πάνω από την καρέκλα του προέδρου! Μάλιστα προχώρησαν και σε μια αδιανόητου περιεχομένου καταγγελία που σε τίποτε δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα. «Κατά την πρώτη διά ζώσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε μετά και από σχετικό αίτημά μας, διαπιστώσαμε ότι από τον τοίχο άνωθεν του γραφείου του εκάστοτε Προέδρου της Ενωσης, στο οποίο συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται στο κτίριο [που] συνιστά δημόσιο και όχι ιδιωτικό χώρο, είχε αφαιρεθεί η επί δεκαετίες αναρτημένη εικόνα του Ιησού Χριστού - θρησκευτικό σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, που αποτελεί την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Στη θέση της ιερής εικόνας τοποθετήθηκε ένας ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνημένος από πρώην βουλευτή συγκεκριμένου κόμματος, με τον τίτλο Γάζα 2020. Η ιερή δε εικόνα παραγκωνίστηκε σε μη ορατό σημείο για τον εισερχόμενο στην αίθουσα και ειδικότερα στον τοίχο εσοχής που δημιουργείται μετά το έπιπλο της βιβλιοθήκης. Κατά την άποψή μας, η παραπάνω ενέργεια του προεδρείου της Ένωσής, που γίνεται κατά τον χρόνο που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αναπόφευκτα αναδεικνύεται η σύνδεση του Χριστιανισμού με την ιστορία του ελληνικού έθνους, δεν έλαβε χώρα διόλου τυχαία. Αποτελεί συνέχεια άλλων γνωστών στο Δικαστικό Σώμα ενεργειών του νυν προεδρείου που όλες μαζί διαγράφουν μία πορεία με κομματικό χρωματισμό», γράφουν τα μέλη της μειοψηφίας, αποδίδοντας ακόμα και κομματικό δάκτυλο στην απόφαση του προέδρου να αλλάξει θέση στην εικόνα του Χριστού!

Η απάντηση της ΕνΔΕ

Άμεση ήταν η απάντηση του προεδρείου της ΕνΔΕ: «Στη μομφή αυτή που διατυπώθηκε το Προεδρείο κάνει τις εξής επισημάνσεις: ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις δεν κρίνεται από τη θέση που έχει μια εικόνα μέσα σε έναν δημόσιο χώρο ο οποίος δεν προορίζεται για θρησκευτικές τελετές. Το 2016, όταν παρέδωσε τα γραφεία της Ενωσης η προηγούμενη διοίκηση της ομάδας της κ. Στενιώτη και του κ. Βουλγαρίδη, επικρατούσε ένα πραγματικό χάος.

Οι τοίχοι ήταν φθαρμένοι και βρώμικοι, στα ερμάρια των γραφείων βρέθηκαν χρηματικά ποσά που η παλιά διοίκηση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, τα βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη ήταν της δεκαετίας του 1980, μέρος των γραφείων είχε μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο. Από το 2016 και ιδίως την τελευταία χρονιά τα γραφεία της Ενωσης αναβαθμίστηκαν. Βάφτηκαν οι τοίχοι, μπήκε τάξη στα ερμάρια, αγοράστηκαν βιβλία για τη βιβλιοθήκη, αναβαθμίστηκε η παλιά σύνδεση για το διαδίκτυο, τοποθετήθηκαν πόρτες ασφαλείας, απομακρύνθηκαν κιβώτια με απορρίμματα που υπήρχαν στον χώρο και έγινε απολύμανση.

»Στα πλαίσια της βελτίωσης της αισθητικής του χώρου τοποθετήθηκαν δύο πίνακες ζωγραφικής (ένα αντίγραφο της Γκουέρνικα και ένας πίνακας που αναπαριστά έναν μικρό Παλαιστίνιο να κρατά δυο πουλιά στα χέρια του - σύμβολο της ειρήνης) σε κατάλληλη θέση χωρίς να απομακρύνεται καμία θρησκευτική εικόνα. Το Προεδρείο θα συνεχίσει το έργο του με αποφασιστικότητα έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δικαστών και Εισαγγελέων, χωρίς να παρασύρεται από τις ακραίες απόψεις ορισμένων μελών του Δ.Σ. που εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους όταν παίρνουν αποστάσεις ακόμα και από τη γιορτή της Δημοκρατίας».

Δυστυχώς η θρησκοληψία και οι εθνικιστικές κορόνες απέχουν πολύ από μια σύγχρονη Δικαιοσύνη και μακάρι να περιορίζονται τα φαινόμενα αυτά εκτός των δικαστικών αιθουσών, αν και δεν μπορεί κανείς να πάρει όρκο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ MAXFIELD PARRISH

Maxfield Parrish Born: July 25, 1870; Philadelphia, Pennsylvania, United States   Died: March 30, 1966; United States   Nationality: America...