Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020

Όποιος έχει τα Μέσα έχει και τα έξω και τον κόσμο όλο! - Press ...Όποιος έχει τα Μέσα έχει και τα έξω και τον κόσμο όλο!

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
presspublica.gr

 
“Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης ελέγχει και τον κόσμο όλο!”  Παλιά ελληνική πολιτική παροιμία… Κι έτσι είναι στις μέρες η μονοφωνία είναι κανόνας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.
 Η εξήγηση της … παροιμίας είναι πολύ απλή και αποτελεί τον κανόνα  στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει σε επιστήμη πρώτου μεγέθους η μάλλον στο Α και Ω της ύπαρξης της.  Περιγράφεται απο το εξής αξίωμα:
 ¨Γεγονότα είναι μόνο  όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης και όπως τα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Όλα  τ’ άλλα απλά δεν υπάρχουν κι όποιος δεν έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει, Τόσο απλά”.
 Στηρίζεται αυτό το αξίωμα στην εμπιστοσύνη που είχε πολύ παλιά ο κόσμος σε ότι έγραφαν  τις εφημερίδες ελλείψει άλλης γνώσης και άλλων μέσων και πηγών ενημέρωσης. Η εμπιστοσύνη αυτή εκφραζόταν  με τις  εξής φράσεις: ¨Έτσι είναι το έγραψαν οι εφημερίδες…” η “είδες τι γράφει η εφημερίδα;  η ακόμα ”το διάβασα στην εφημερίδα¨.
  Σήμερα λοιπόν  ο  κόσμος λόγω αυτής της παλιάς αντίληψης -κι  από κεκτημένη ταχύτητα – πιστεύει αυτά που λένε τα κανάλια κι αυτά που γράφουν τα σάιτ και οι εφημερίδες… Κι επειδή τα πιο πολλά και τα πιο μεγάλα λένε και γράφουν τα ίδια – ακόμα κι αν είναι ανακριβή – ο κόσμος τα πιστεύει τυφλά.
 Δυστυχώς την μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να ψάξουν αν όσα ακούνε,  βλέπουν η διαβάζουν είναι αλήθεια. Ίσως κιόλας να μην περνάει από το μυαλό τους πως όσα ακούνε, βλέπουν και διαβάζουν, ότι δεν είναι αλήθεια γιατί αφενός μεν η πλύση εγκεφάλου κάνει καλά την δουλειά της αφετέρου δε έχουν πολλά άλλα προβλήματα στην καθημερινότητα τους να αντιμετωπίσουν. Μειοψηφία είναι εκείνοι που ψάχνονται για κάτι παραπάνω.
Οι κυβερνώντες λοιπόν γνωρίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης ενημερώνεται και μάλιστα επιφανειακά μόνο από την τηλεόραση (τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ή ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών αστέρων…) ενεργούν με κάθε πρόσφορο τρόπο για να πάρουν με το μέρος τους τα τηλεοπτικά κανάλια  και να παρουσιαστούν τα γεγονότα όπως θέλουν:
  Ας δούμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα:
  1- Πέταξε ο πρωθυπουργός με στρατιωτικό ελικόπτερο απο την Αντίπαρο  στην Επίδαυρο να παρακολουθήσει παράσταση αρχαίας τραγωδία τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Καστελόριζο. Και τι έγινε; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επί της ουσίας ότι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του (στις υποχρεώσεις τους δλδ και η παράσταση στην Επίδαυρο… ) μπορεί να δεσμεύει και εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης και ένα και δύο και τρία ελικόπτερα. Τόσο απλά!  Και  μεταδίδεται σαν ένα συνηθισμένο γεγονός χωρίς σχολιασμό και χωρις κριτική από τα πολλά και τα μεγάλα φίλια προς την  κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Φαντάζεστε να έκανε το ίδιο ο Τσίπρας;
  2- Λέει ο πρωθυπουργός ότι εξασφάλισε 72 δισ απο την Ευρώπη και  μεταδίδεται η είδηση αμάσητη, που λέμε, και με θριαμβολογίες απο τα ίδια μέσα ενημέρωσης χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να πει όλη την αλήθεια. Ότι δηλαδή τα 40 δισ είναι από τον  επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε, τα οποία  ούτως η άλλως θα λάμβανε η χώρα όποιος κι αν κυβερνούσε και από τα υπόλοιπα, τα 12 είναι δάνεια, που αυξάνουν το χρέος  επομένως δεν θα χρησιμοποιηθούν και άρα ο λογαριασμός πέφτει στα 19… Πάλι πολλά και μια χαρά λεφτά είναι και τα 19 αλλά  όχι 70… Αφήστε  που κι από αυτά τα 19, γράφεται  ότι 6 -7 θα μπουν στο δημόσιο ταμείο. Επικοινωνιακά λειτούργησε ο πρωθυπουργός… μη δημοσιογραφικά όσα  μέσα ενημέρωσης στάθηκαν μόνο σε αυτό που είπε.
3- Καίγονται για τρεις και τέσσερις μέρες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Κορινθία και  στην Ηλεία εκκενώνονται χωριά. Και τι σημασία έχει;  συνήθη γεγονότα μιας απλής αναφοράς του ενός λεπτού στα δελτία ειδήσεων σαν να μην υπάρχει γεγονός. Κι αυτό  γιατί  αυτό που προέχει είναι για μια ακόμη φορά η μεγάλη τραγωδία στο Μάτι το 2018 και οι "ευθύνες" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 4- Υπάρχει η όχι σκάνδαλο novartis;  Ο πιο πολύς κόσμος ακούει και διαβάζει ότι υπάρχει μία σκευωρια του ΣΥΡΙΖΑ κατα πολιτικών προσώπων της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με στόχο να πληγουν αυτα τα κόμματα και ότι η Βουλή ως υπεύθυνο αυτής της σκευωρίας παρέπεμψε να δικαστεί έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διώκεται και η εισαγγελέας που κάνει την έρευνα για το σκάνδαλο. Για το οτι η novartis παραδέχτηκε το σκάνδαλο στην Ελλάδα και πληρωσε κοντά στα 400  εκ δολάρια στις ΗΠΑ ελάχιστος λόγος γίνεται.
 Ο κατάλογος με τα παραδείγματα είναι μακρύς  αλλα δεν χρειάζονται άλλα. Ολοι καταλαβαίνουμε πως παίζεται το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ (ΝΤΕΜΕΚ) ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ , ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΕΛΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ

  Επιστροφή στην εποχή του φανατικού  «γλωσσαμύντορος» καθηγητή Γεωργίου Μιστριώτη; Ο κ. Θεοδωρόπουλος θέλει απαρέμφατα (!) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝ...