Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2020


Η Γκρέτα γύρισε σπίτι

Τάσος Τσακίρογλου



Η Γκρέτα γύρισε σπίτι


AP Photo/Antonio Calanni


Eνα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού ήταν και το κίνημα που ενέπνευσε η -17χρονη πλέον- Γκρέτα Τούνμπεργκ «Παρασκευές για το Μέλλον», με μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών και νέων σε όλο τον κόσμο.
Παρ’ ότι η πανδημία συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που ο αρπακτικός καπιταλισμός διαχειρίζεται τη σχέση ανθρώπου-φύσης, τα περιοριστικά μέτρα και ο τρόμος που διέσπειρε ο κορονοϊός φρέναραν εκ των πραγμάτων όλες τις διαμαρτυρίες, μαζί και αυτές για την κλιματική αλλαγή.
Η Γκρέτα, όπως ανακοίνωσε μέσα από το Ινσταγκραμ, επιστρέφει στο σχολείο της ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο -κατά τη διάρκεια του οποίου γύρισε τον κόσμο επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες- σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου αγώνων για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
Η εισβολή της αγοράς στην άγρια φύση, η καταστροφή των οικοτόπων, η αποδάσωση και η έξωση της άγριας ζωής από το φυσικό της περιβάλλον ανοίγουν την κερκόπορτα για ξενιστές ασθενειών και πανδημιών, άγνωστων στη μέχρι σήμερα ιστορία.
Η αδυναμία να συλλάβουμε την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και το σημερινό οικονομικό μοντέλο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τεράστιες μελλοντικές καταστροφές, προμηνύματα των οποίων αποτελούν τα φαινόμενα που ζούμε τώρα.
Ενδεχομένως τα σημερινά περιοριστικά μέτρα, τα lockdown και η δοκιμασία για τα συστήματα υγείας να φαντάζουν ύστερα από λίγα χρόνια σαν παιδική χαρά μπροστά στα όσα δυστοπικά και δυσοίωνα προοιωνίζεται το μέλλον, εάν συνεχιστούν ο εφησυχασμός και η απραξία του κοινωνικού σώματος.
Ας ελπίσουμε ότι οι δυνάμεις της βιοφιλίας θα υπερισχύσουν τελικά του ενστίκτου του θανάτου που ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την ανθρωπότητα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: