Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2020

Ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων»

MOΡΙΣ ΣΕΝΤΑΚ , Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΤΡΥΦΝΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Maurice Sendak Dead: Author of 'Where the Wild Things Are' Dies at Age 83 -  YouTube
Ο Μορίς Σεντάκ γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1928 στο Μπρούκλιν, στους κόλπους μιας οικογένειας Πολωνών Εβραίων.
Έχοντας περάσει δύσκολη παιδική ηλικία, περιορισμένη από ασθένειες αλλά κι ένα κλειστοφοβικό συγγενικό περιβάλλον, ο Σέντακ πέρασε τις αναμνήσεις του στο χαρτί και κατέθεσε περισσότερα από 50 εικονογραφημένα βιβλία. Διαβόητα στρυφνός, έφτασε να θεωρείται στις ΗΠΑ ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων», ενώ κέρδισε πολλά βραβεία για τις εικονογραφήσεις του.
Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τη σουηδική κυβέρνηση, ενώ το 1996 ο Μπιλ Κλίντον τον τίμησε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το έργο του «Where The Wild Things Are», το οποίο εκδόθηκε το 1963, είναι το πιο κλασικό και αναγνωρισμένο του βιβλίο και μεταφέρθηκε το 2009 στον κινηματογράφο από τον Σπάικ Τζόνζι. Στο σημερινό ημικυκλικό λογότυπο της Google οι ήρωες του συγκεκριμένου έργου τρέχουν για να τιμήσουν το δημιουργό τους.
Τo «Where the Wild Things Are» διηγείται την ιστορία του Μαξ, ενός ατίθασου και ευαίσθητου παιδιού, που επειδή νιώθει ότι στο σπίτι του δεν τον καταλαβαίνει κανείς, βρίσκει καταφύγιο στον κόσμο των μαγικών πλασμάτων.
Από τη μία τα μαγικά πλάσματα αναζητούν απεγνωσμένα έναν ηγέτη και από την άλλη ο Μαξ διψά να βρει ένα βασίλειο να κυβερνήσει. Όταν στέφεται βασιλιάς, τους υπόσχεται να φτιάξει έναν τόπο όπου όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Πολύ σύντομα, όμως, ανακαλύπτει ότι η διακυβέρνηση του βασιλείου του δεν είναι εύκολη δουλειά και οι σχέσεις που αναπτύσσει εκεί αποδεικνύονται πιο περίπλοκες απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογίσει.
Ο Μορίς Σεντάκ απεβίωσε στις 8 Μαΐου 2012.
naftemporiki.gr
 

Forgotten Children's Book by Maurice Sendak Will Be Published in 2018 |  Smart News | Smithsonian Magazine

Maurice Sendak - Wikipedia

10 Facts About Maurice Sendak You May Not Have Known | The New York Public  Library


Strive For Originality:' Maurice Sendak on Living a Creative Life


The Maurice Sendak Library (1993)


 

Drawing the Curtain: Maurice Sendak's Designs for Opera and ballet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...