Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2020

ΝΑ ΕΧΕΙΣ ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ: Ωραίο ως βιβλίο -Γοητευτικό ως ταινία

ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ( ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ / ΣΕΙΡΑ ) 

ΝΑ ΕΧΕΙΣ ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ

 

 Ο Χάρυ Μόργκαν είναι ένας σκληρός άντρας. Έχει θάρρος, είναι αυτάρκης, ξέρει από αλκοόλ και όπλα και πιστεύει, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο ίδιος, ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι πρέπει να ζεις πεινασμένος». Ναυτικός με δικό του σκάφος, ο Μόργκαν αναγκάζεται να θρέψει την οικογένειά του περνώντας παράνομα από τα σύνορα λαθρομετανάστες ή εγκληματίες κάθε είδους και αποφεύγοντας άλλοτε τις αδέσποτες σφαίρες της Ακτοφυλακής και άλλοτε τις αναπάντεχες προδοσίες. Η πορεία του όμως μοιάζει προδιαγραμμένη, αφού σε αυτόν τον κόσμο ούτε οι «σκληροί» μπορούν να επιβιώσουν ατιμωρητί. Μυθιστόρημα που αν και έμεινε στη σκιά των άλλων, πιο διάσημων έργων του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα, το Να έχεις και να μην έχεις κρύβει μέσα του στιγμές μοναδικής αναγνωστικής συγκίνησης και καταδεικνύει, ίσως όσο κανένα άλλο, την κοσμοθεωρία του Χέμινγουεϊ αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί στον αναγνώστη αγωνία για την τύχη των ηρώων του.

Ernest Hemingway, first edition, TO HAVE AND HAVE NOT, Mt. Gothic Rare  Books and Western Americana. Mt. Gothic Tomes and Reliquary

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ : Hemingway, Ernest ''To have and have not''-Xx-En PDF

To Have and Have Not (film) - Wikipedia 

«Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ» του Χάουαρντ Χωκς

To Have And Have Not Review | Movie - Empireαπό τον Γιάννη Ν. Γκακίδη

 kemes.wordpress.com


Βρισκόμαστε στα 1940, η μισή Γαλλία βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και ο Πετέν ηγείται της κυβέρνησης του Βισσί, στο νότιο μέρος της χώρας. Ο Πετέν που διακρίνεται από ανοχή έως και συνεργασία με τη Χιτλερική Γερμανία έχει δημιουργήσει αντιδράσεις που, φτάνουν μέχρι τη δημιουργία αντίστασης. Μια αντίσταση που, σε μεγάλο βαθμό ηγείται ο νεαρός γάλλος στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ.
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην γαλλική αποικία Μαρτινίκα στην Καραϊβική, όπου βρίσκεται μια ομάδα αντιστασιακών, στο κατόπι των οποίων βρίσκονται οι αποικιοκρατικές αρχές της Γαλλίας. Στην ίδια πόλη βγάζει το ψωμί του και ο Χάρι Μόργκαν με το καραβάκι του, ένας έμπειρος ναυτικός με συνεργάτη του έναν επίσης καλό ναυτικό, αλλά αλκοολικό. Αμφότεροι βέβαια με εμπειρία από τον Α΄ ΠΠ. Η ομάδα των αντιστασιακών ζητά την βοήθεια του Μόργκαν, με το αζημίωτο βέβαια, και συγκεκριμένα στην μεταφορά δύο μελών της οργάνωσης με το καραβάκι του. Στο ίδιο λιμάνι θα βρεθεί και η όμορφη νεαρή αμερικανίδα Μαρί, άρτι αφιχθείσα.
Η νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, όχι μόνο με το ανθρώπινα στοιχεία, βιοπορισμός, έρωτας, τυχοδιωκτισμός, αλλά και σαφή πολιτική χροιά που, αν μη τι άλλο προϋποθέτει  γνώση ιστορίας. Το πολιτικό φόντο πάνω στο οποίο εξυφαίνεται η ιστορία αναδεικνύει το στοιχείο διεθνισμού που έχει η πολιτική. Κάτι που, ιστορικά είδαμε συχνά, σε αποικίες να μεταφέρονται οι πολιτικές διαμάχες της μητρικής χώρας, αλλά και σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής σκηνής λόγω κοινών ή και αντιμαχόμενων συμφερόντων. Σε επίπεδο χαρακτήρων σαφώς ξεχωρίζει η μορφή του πολύπειρου και μοναχικού καπετάνιου, η παρουσία μιας γυναίκας τυχοδιώκτη με το αρνητικό και θετικό φορτίο που φέρει η λέξη, αλλά και του Έντι του μέθυσου ναυτικού σε πορεία παραίτησης.

Και αν το ερωτικό παιχνίδι είναι το επιβαλλόμενο αλάτι στην συνταγή της αφήγησης, δίπλα στους λαμπερούς χαρακτήρες των εν δυνάμει εραστών, ξεχωρίζει η φιλία ανάμεσα σε δύο άνδρες, η αλληλεγγύη τόσο στο αυτονόητο επίπεδο της ομάδας με κοινό στόχο, όσο και στο ανθρώπινο μιας καθαρής ανιδιοτέλειας.

Η τραχεία και άδικη συμπεριφορά της εξουσίας, μπορεί να δημιουργήσει αλληλεγγύη ακόμα και σε ετερόκλητα στοιχεία. Έτσι, ο απολιτίκ, Μόργκαν συντάσσεται με τους αντιστασιακούς, όχι από πολιτική πεποίθηση, απλά από απλό περί δικαίου αίσθημα. Η ντομπροσύνη και η παλικαριά είναι ζητούμενο και ο σημαντικός  Χάουαρντ Χωκς ξέρει να το προβάλλει.
Στο αισθητικό κομμάτι ο Χωκς επιλέγει ατμοσφαιρικές φωτογραφίες που, θυμίζουν νουάρ ατμόσφαιρα, παρότι η ταινία δεν είναι καθαρόαιμο νουάρ, ελέω και τέλους φυσικά. Η προβολή του πολιτικού στοιχείου, ως φόντο είναι αρκετό για να δημιουργήσει ενδιαφέρον, στον θεατή, αλλά ακόμη και στον αρχικά αδιάφορο χαρακτήρα του Χάρι. Όλος κόσμος μια σκηνή και στην περίπτωση μας, ένα λιμάνι γίνεται χώρος δράσης, χαρακτηριστικός εκφραστής της πολυπολιτισμικότητας, έντασης, πολυχρωμίας, σύγκρουσης, αλλά και αρμονικής συνύπαρξης.
Με την ερμηνευτική συνδρομή σπουδαίων ηθοποιών, όπως του Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ, της Λωρίν Μπακώλ, του τρεις φορές βραβευθέντα με όσκαρ δεύτερου ρόλου Γουώλτερ Μπρέναν, του πολύπειρου Σέλντον Λέοναρντ, του Γουώλτερ Σάντε και του Χότζι Κάρμαϊκλ ηθοποιού και βραβευμένου μουσικού. Στην υπέροχη φωτογραφία ο Σίντνεϊ Χίκοξ.

Η σειρήνα της Μαρτινίκα - Βικιπαίδεια

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...