Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2020

Επιστολή της Averil Cameron, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Averil Cameron - Wikipedia"...προσθέτω τη φωνή μου σε εκείνους που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την υψηλή φήμη του Υπουργείου Πολιτισμού να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή του για την απόσπασή τους."https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/118397527_1466683463519921_873050696779462875_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=8024bb&_nc_eui2=AeE6x-oV76piRB7-YnOzvwxBIPQdtJhWNYcg9B20mFY1h07_BnDfdGEercQFtvcRR06MZT-2V6m3Tkj2RZ3o-N8N&_nc_ohc=gmH_NsqrlZgAX86Lv5c&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&tp=7&oh=e0de25d1c909405350bb3b7cbb794e05&oe=5F6E4279
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι αποφάσισε το ΚΑΣ για τα αρχαία στον σταθμό ΒενιζέλουΕπιστολή της Averil Cameron,
καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Το πλήρες κείμενο:
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Ως ιστορικός, Βυζαντινολόγος και Αντεπιστέλλων Εταίρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έμαθα με έκπληξη και απογοήτευση για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να αφαιρέσει τα εντυπωσιακά ρωμαϊκά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών που συνδέονται με το σταθμό του μετρό Βενιζέλου, παρά τον προηγούμενο σχεδιασμό να παραμείνουν επί τόπου.
Το ρωμαϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στην υστερορωμαϊκή περίοδο (4ος έως 8 / 9ος αιώνας), έχει τεράστια σημασία. Στα χρόνια της Τετραρχίας ήταν η πρωτεύουσα του αυτοκράτορα Γαλερίου τον τέταρτο αιώνα, και περιέχει την Αψίδα του, τα ερείπια του Ιππόδρομου και πολλά άλλα. Τώρα οι εργασίες για το σημαντικό νέο συγκοινωνιακό σύστημα του μετρό αποκάλυψαν ασύγκριτα ευρήματα από τη Via Egnatia, έναν από τους σημαντικότερους ρωμαϊκούς δρόμους, που αποτέλεσαν τον κύριο δρόμο της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από τη ρωμαϊκή, πρώιμη χριστιανική και πρώιμη βυζαντινή περίοδο και είναι διεθνώς εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για όσα αναδεικνύουν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εκείνη την περίοδο. Η ίδια η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αυτοκρατορίας και μία με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών υπολειμμάτων και σωζόμενων κτισμάτων και είναι αδύνατο να τονιστεί αρκετά η μεγάλη σημασία της για τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Όπως και οι άλλοι κορυφαίοι μελετητές της Βυζαντινής και υστερο - Ρωμαϊκής ιστορίας που σας έγραψαν για αυτό το θέμα, γνωρίζω πλήρως το κόστος και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η κατασκευή του μετρό από την ανάγκη πλήρους διερεύνησης αυτών των ευρημάτων. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας τα ευρήματα αυτά να διατηρηθούν επιτόπου, όπως συνέβη με υποδειγματικό τρόπο σε αντίστοιχα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αθήνα. Πρόβλεψη να διατηρηθούν επί τόπου έχει ήδη γίνει σε προηγούμενα στάδια της κατασκευής, και προσθέτω τη φωνή μου σε εκείνους που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την υψηλή φήμη του Υπουργείου Πολιτισμού να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφασή του για την απόσπασή τους.
Με σεβασμό,
Averil Cameron
Professor Dame Averil Cameron FBA
Former Warden, Keble College Oxford and Professor of Late Antique and Byzantine History, University of Oxford
+44 7789 683562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...