Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2020

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Χρ. Γιαννούλης: Σταματήστε τα ψέματα για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Ανοχύρωτη η Θεσσαλονίκη σε προσωπικό και Υποδομές σημειώνει σε ο Χρήστος Γιαννούλης. Όπως αναφέρει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει εξαιτίας της υποστελέχωσης από την μεταφορά του προσωπικού στα νοσοκομεία για την ενίσχυσή τους. Έχουν κλείσει Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, αποτελώντας δεξαμενές προσωπικού για τα νοσοκομεία
Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη:

«Ήρθε η ώρα που τα ψέματα γυρίζουν μπούμερανγκ και ξεγυμνώνουν την ανικανότητα σας ως Κυβέρνηση να κρατήσετε όρθια και υγιή, την κοινωνία και την Οικονομία.
Διατυπώνω έκκληση και μεταφέρω την ειλικρινή κραυγή απόγνωσης και αγωνίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά επειδή εσείς το επιλέξατε μέσω της ανικανότητας και της αδιαφορίας σας. Συμπεριφορές που νομίζατε και νομίζετε ότι φτιασιδώνονται μόνο με επικοινωνία , Δημόσιες σχέσεις και «χαρτζιλίκια Πέτσα 19» (ορκίστηκε το 2019 και του αξίζει να μείνει στην ιστορία ως ο ιός του επικοινωνιακού χαρτζιλικώματος).
Και επειδή τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εξουσίας και ισορροπιών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών που έχει η χώρα, τον επίσημο και τον σκιώδη, με τον τελευταίο αντί της γενναιότητας να αξιολογήσει τους υπουργούς που του επέβαλαν, τους ευνουχίζει αφαιρώντας τους αρμοδιότητες καθιστώντας τους διακοσμητικούς. Και όταν αυτό συμβαίνει αυτή την εποχή με τους Υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Εργασίας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτε άλλο από μία ταχύτατη πολιτική αλλαγή που θα επαναφέρει μία υπεύθυνη και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Μίας Κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας έχει αποδείξει τι σημαίνει να δίνεις μάχες και να τις κερδίζεις. Για όλους και όχι για λίγους.
Και επειδή όπως έχουμε ξαναπεί, ακόμη και τα ψέματα ντράπηκαν με αυτή την Κυβέρνηση, πρέπει να δοθούν ειλικρινείς (έστω για μία φορά) απαντήσεις στα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα που είναι στα χείλη όλων όσοι εργάζονται και πασχίζουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τέστ α λα κάρτ

Όπως έχω καταγγείλει και δημόσια, οι Υγειονομικές Περιφέρειες εκτελώντας εντολές του Υπουργείου Υγείας έχουν επιβάλει την διενέργεια μοριακών τεστ για όσους επιστρέφουν από καλοκαιρινές διακοπές. Αγνοώντας ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν κινδυνεύει μόνο επιστρέφοντας από διακοπές αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του. Γεγονός που δυστυχώς αποδείχθηκε με τα 16 κρούσματα κορονοϊού σε προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Η έκκληση αυτή αγνοήθηκε.
Το πιο εξοργιστικό όμως είναι - όπως αποδεικνύει και το ντοκουμέντο που αποκαλύπτεται σήμερα- πωςΙατρός ή Νοσηλευτής που εξετάζεται παραμένει στην εργασία του, εκτελεί τα καθήκοντα του κανονικά μέχρι και 48 ώρες που χρειάζεται κατά μέσο όρο να βγούνε τα αποτελέσματα. Μόνο και μόνο τότε, αν βρεθεί θετικό στον COVID19 μπαίνει σε καραντίνα ή εισάγεται προς νοσηλεία. Είναι πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρον να μας απαντήσει κάποιος με ίχνος ευθύνης, τι γίνεται στην περίπτωση που εργαζόμενος θετικός στον Ιό έχει παραμείνει στην εργασία του για αρκετές ώρες, ερχόμενος σε επαφή με ασθενείς και πολίτες; Η Λογική σηκώνει τα χέρια.

Προσλήψεις φάντασμα και ΜΕΘ στα χατιά

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αποδεκατισμένο από την μακροχρόνια οικονομική κρίση και η πανδημία αποτελεί τη χαριστική βολή. Μέχρι το 2017 δεν μπορούσε να γίνει καμία πρόσληψη ενώ το ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε το 2017 κλήθηκε να αναπληρώσει κενά από το 2011. Αντί η Κυβέρνηση λοιπόν να ενισχύσει το δημόσιο αυτό σύστημα με προσωπικό, η μόνη της φροντίδα είναι πως θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των ήδη εξαντλημένων εργαζομένων!
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει εξαιτίας της υποστελέχωσης από την μεταφορά του προσωπικού στα νοσοκομεία για την ενίσχυσή τους. Έχουν κλείσει Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, αποτελώντας δεξαμενές προσωπικού για τα νοσοκομεία. Έτσι η χώρα στερείται μίας πρώτης γραμμής άμυνας για την ανίχνευση των ύποπτων περιστατικών!
Στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν 4 νοσοκομεία αναφοράς: ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο. Ωστόσο όλα τα νοσοκομεία δέχονται ύποπτα περιστατικά, τα οποία μέχρι να ολοκληρωθεί η διενέργεια των τεστ, η παραμονή τους δεν γίνεται σε αυτόνομους χώρους με υπαρκτό τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Ας θυμηθούμε τι συνέβη στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στην Αθήνα, όπου ασθενής με δύο αρνητικά τεστ νοσηλεύτηκε στην ουρολογική κλινική, διέδωσε τον ιό σε άλλους 10 ασθενείς, που νόσησαν ένας εκ των οποίων κατέληξε, για να βγει τελικά θετικός στο τρίτο τεστ!
Το υγειονομικό προσωπικό είναι στα όρια της εξάντλησης. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το επικουρικό προσωπικό είναι περιορισμένο ενώ οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μόνο το 2019 αποχώρησαν επιπλέον 500 ιατροί την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολικά 400, μη μπορώντας δηλαδή να καλύψει ούτε τις συνταξιοδοτήσεις ενός έτους!
Οι ΜΕΘ και ΜΑΘ λειτουργούν όχι με μόνιμο προσωπικό αλλά εκ των ενόντων, δηλαδή με ιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονταν σε άλλα νοσοκομεία και καλούνται να επανδρώσουν τις νεοσυσταθείσες. Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί κομβικό ζήτημα για την αντιμετώπιση των περιστατικών εξαιτίας του κορονοιού. π.χ στον Αγ. Δημήτριο άνοιξε ΜΕΘ και προσλήφθηκαν μόνο 2 επικουρικοί νοσηλευτές ενώ η μία ειδικευόμενη γιατρός αντικατέστησε την προηγούμενη. Αυτή η έλλειψη προσωπικού δεν αφορά μόνο τις περιπτώσεις του covid 19 αλλά και της  καθημερινής νοσηρότητας, όταν σε όλη τη χώρα μόνο για αυτή υπάρχουν 770 ΜΕΘ όταν χρειαζόμαστε 2500 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΘ!
Η παροχή των υγειονομικών υλικών γίνεται με το σταγονόμετρο. Κατά καιρούς καταγράφονται ελλείψεις ακόμα και σε γάντια ενώ οι χειρουργικές μάσκες, που αναλογούν στο προσωπικό είναι μία ανά μέρα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η χρήση της μάσκας εξαντλείται στο τρίωρο και πρέπει να αλλαχθεί μόλις υγρανθεί!
Δεν υπάρχει τακτικός έλεγχος του προσωπικού για την ανίχνευση του ιού covid 19. Το υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές του ελέγχεται για την ύπαρξη του ιού, ωστόσο για να υποβληθεί σε τεστ θα πρέπει να έχει απουσιάσει πέραν των 5 ημερών!!!  Και μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, που μπορεί να είναι από ώρες έως 2 ημέρες, το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά!
Πέρυσι χωρίς την πανδημία τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν την εποχιακή γρίπη με τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της υποστελέχωσης, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς, ότι φέτος που θα προστεθεί στην επιδημία της γρίπης και η πανδημία του covid 19 η κατάσταση θα είναι δραματική!
Τι ζητά το υγειονομικό προσωπικό
  • Προσλήψεις και μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού
  • Ενίσχυση των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ανίχνευση των ύποπτων περιστατικών από αυτές.
  • Δημιουργία αυτόνομων χώρων παραμονής των ύποπτων περιστατικών για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς.
  • Διενέργεια τακτικών τεστ ανά εβδομάδα σε όλο το υγειονομικό προσωπικό σε όλους τους χώρους δουλειάς και απομάκρυνση τους από την εργασία μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.
  • Λειτουργία των ΜΕΘ και ΜΑΘ με μόνιμο προσωπικό και όχι εκ των ενόντων.
  • Επάρκεια υγειονομικού υλικού και διανομή του για την ασφάλεια του προσωπικού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Moby - PLAY 25 - Sportpaleis d’Anvers - ARTE Concert

  Ο  Moby, η ιδιοφυία της  Electro μουσικής , γιορτάζει την 25η επέτειο του καλτ άλμπουμ Play με μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Ξαναζήστε τη συνα...