Τρίτη, Απριλίου 28, 2020

 The Benefits of Minimalism - Hej Doll | Simple modern living by ...

Μινιμαλισμός - τρόπος σκέψης αλλά και ζωής

 Ένα ενδιαφέρον  άρθρο για την αναγκαιότητα της  αναθεώρησης  της ζωής μας
πάνω στη βάση της απαλλαγής του περιττού

Αποτέλεσμα εικόνας για Μινιμαλισμός - τρόπος σκέψης αλλά και ζωής Κωνσταντίνα ΠαπαγεωργίουΚωνσταντίνα Παπαγεωργίου , εκπαιδευτικός
 στο psychologynow.gr

 [.........................................]
 Ο μινιμαλισμός πιο επίκαιρος από ποτέ δίνει μια απάντηση στους ραγδαίους, επώδυνους ρυθμούς της καθημερινότητας. Γίνεται εργαλείο για να επιλύσουμε τα προβλήματα του σήμερα. Σε επίπεδο τρόπου ζωής (εξάλλου πεδίο αναφοράς είναι το lifestyle), η αφαίρεση απαλλάσσει από το άγχος, αφαιρεί το βάρος που δε συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει. Η λιτότητα αφαιρεί τα φορτία του μαξιμαλισμού, των κοινωνιών της αφθονίας, της υλικής διαφθοράς, της κατάτμησης του ατόμου όπου συνθλίβεται το «εγώ» μέσα στις πλασματικές ανάγκες του.


 [..........................................]


1. Αφήνουμε στην άκρη ό,τι δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά
Με άλλα λόγια, ξεφορτωνόμαστε οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή και μας κάνει να χάνουμε την εστίαση και τη σαφήνειά μας. Κρατάμε μόνο όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε πραγματικά καλά.

2. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε

Είναι δύσκολο να μην πέφτουμε στην πλάνη των διαφημίσεων, της μόδας και των απόψεων όσων ανθρώπων μάς περιτριγυρίζουν. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι, μόλις ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, τα προϊόντα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μας ή να μας κάνουν ευτυχισμένους. Μπορούν μόνο να παρέχουν μια στιγμιαία ικανοποίηση που εξαφανίζεται σύντομα.

3. Καταπολεμάμε το συναισθηματικό χάος με μια προσεκτική εκκαθάριση του χώρου μας

Ακόμα κι αν οι αναμνήσεις μας δε βρίσκονται μέσα στα πράγματά μας, τα πράγματα είναι εκείνα που πολλές φορές πυροδοτούν και ενεργοποιούν τις αναμνήσεις. Αν ξεφορτωθούμε και τακτοποιήσουμε το χάος του σπιτιού μας, αλλά κρατήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα (που συνδέονται με σημαντικές αναμνήσεις), οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας θα γίνουν πιο ξεκάθαρα.

4. Ευγνωμονούμε για ό,τι έχουμε ήδη

Εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε αντί για αυτά που δεν έχουμε. Η ευγνωμοσύνη είναι μια σπάνια αρετή που δυστυχώς δεν έχουμε καλλιεργήσει αρκετά ώστε να εστιάζουμε στα θετικά σημεία της καθημερινότητας (όσα και αν είναι, σημαντικά ή όχι).Διαφορετικά, εστιάζοντας συνεχώς την προσοχή μας σε όσα δεν έχουμε και μοχθούμε να αποκτήσουμε ή να καταφέρουμε, θα αισθανόμαστε αν όχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές ελλιπείς, δυσαρεστημένοι και έρμαιοι των επιθυμιών μας.

5. Δημιουργούμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις

Παρόλο που είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να συνδεθούμε με περισσότερους ανθρώπους μεσώ του Διαδικτύου, στην πραγματικότητα η αποσύνδεση μας είναι όλο και μεγαλύτερη. Δύσκολα συνάπτουμε πραγματικές, αληθινές ανθρώπινες σχέσεις που έχουν συνέχεια και διάρκεια στον χρόνο. Οι περισσότερες σχέσεις σήμερα είναι σαν «πυροτεχνήματα». Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές έχετε γνωρίσει ανθρώπους ουσιαστικά και όχι κατά συνθήκη;

6. Επαναξιολογούμε τις σχέσεις μας

Το μότο του μινιμαλισμού είναι: «Πρέπει να νιώθουμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, είτε είναι υλικά αγαθά, είτε σχέση». Πολλοί από εμάς μένουμε στις σχέσεις μας με φίλους, συζύγους και συνεργάτες λόγω φόβου αλλαγής ή βολέματος. Η προθυμία μας επομένως να φύγουμε από το οικείο σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να διατηρήσουμε μόνο εκείνες τις σχέσεις που πραγματικά αξίζουν.

Διαβάστε σχετικά: Πώς μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στα πράγματα που επιθυμούμε;

7. Ζούμε την κάθε στιγμή στο έπακρο

Με άλλα λόγια, αξιοποιούμε στο μέγιστο κάθε στιγμή που ζούμε. Εστιάζουμε στο «εδώ και τώρα», το απολαμβάνουμε όσο γίνεται και δεν σκεφτόμαστε περιττά πράγματα του μέλλοντος που μάς απορροφούν ενέργεια.
Ξέρω ότι όσοι λειτουργούμε με τη λογική και το πρόγραμμα αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία σε αυτό…Μήπως όμως ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε;

8. Εστιάζουμε στους σημαντικούς στόχους της ζωής μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως πολλούς στόχους που θέλουν να επιτύχουν. Ένας μινιμαλιστικός τρόπος ζωής έχει σαφή σκοπό. Για να ζήσουμε μια πιο ανάλαφρη ζωή, θα πρέπει να ανακαλύψουμε τι μας ενδιαφέρει περισσότερο και να αφιερωθούμε σε αυτό.

9. Φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική μας υγεία. Τα τρία βασικά στοιχεία είναι η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος.

10. Καλλιεργούμε την προσοχή μας

Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής αποσκοπεί σ’ ένα ήρεμο και γαλήνιο μυαλό. Δηλαδή, ένα μυαλό απαλλαγμένο από αντιφατικές σκέψεις. Η εξάσκηση της προσοχής ή του διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε μια ειρηνική κατάσταση του νου.
Συμπερασματικά, υιοθετώντας τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής μπορούμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά που δε χρειαζόμαστε και να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Χρειαζόμαστε λίγα πράγματα για να ζούμε καλά…για να ζούμε ουσιαστικά αλλά και ποιοτικά! Ας το προσπαθήσουμε…Ας ακούσουμε τις ανάγκες και τον εσωτερικό μας εαυτό αυτές τις μέρες. Το ταξίδι μας μόλις ξεκινά! Τι λέτε να το δοκιμάσουμε όλοι μαζί;

Διαβάστε  ολόκληρο το άρθρο:


Μινιμαλισμός - τρόπος σκέψης αλλά και ζωής - PsychologyNow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...