Ανοσία Αγέλης στην Τουρκία
Η Τουρκία του Ερντογάν έχει πολύ πρωτότυπες λύσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας. Λαμβάνει αποκλειστικά μέτρα που καμία χώρα, κανείς επιστήμονας δεν είχαν το θράσος να εφαρμόσουν:
- Ο μερικός εγκλεισμός γίνεται σύμφωνα με τις ηλικιακές κατηγορίες. Οι κάτω των είκοσι ετών και οι άνω των εξήντα πέντε οφείλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους (λόγω απαγόρευσης εξόδου). Ανάμεσα σε αυτούς, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται ακόμη, οπότε μπορούν να πάνε να εργαστούν. Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων -όχι μόνο αυτοί που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και οι αστικοί πληθυσμοί- ζουν ακόμη με τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει, επομένως, ότι τα εγγόνια και οι παππούδες μένουν στο σπίτι, ενώ ο πατέρας και η μητέρα εργάζονται ακόμη. Δεν είναι ίσως και το καλύτερο μέτρο πρόληψης.
- Οι απαγορεύσεις αφορούν μόνο τις τριάντα μεγάλες πόλεις και την εξορυκτική περιοχή Ζονγκουλντάκ (Zonguldak) στην Δυτική Μαύρη Θάλασσα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας ζει πράγματι σε αυτές τις τριάντα μία πόλεις, αλλά υπάρχουν άλλες πενήντα, στις οποίες δε υπάρχει κανένας περιορισμός μετακίνησης.
- Ο εγκλεισμός είναι ολικός μόνο τα Σαββατοκύριακα και με αρκετές εξαιρέσεις (πχ. εργαζόμενοι). Διότι, ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι ο ιός εργάζεται και με το παραπάνω τα Σαββατοκύριακα και δεν είναι διόλου ενεργός τις καθημερινές. «Πέντε μέρες αγέλης και δύο ανοσίας», λένε ειρωνικά οι κακές γλώσσες.
Ο Ερντογάν, ο μοναδικός λαμβάνων αποφάσεις για τους περισσότερους από ογδόντα εκατομμύρια πολίτες, παραδεχόμενος την αναποτελεσματικότητα των δύο πρώτων ημερών αυτής της εβδομάδας, διέταξε εγκλεισμό τεσσάρων ημερών. Οι εργαζόμενοι, όμως, πολλών τομέων είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται ακόμη στη δουλειά τους τις τέσσερις αυτές μέρες.
Ο Frank Rijkaard, ο Ολλανδός προπονητής (2009-10) της ποδοσφαιρικής ομάδας «Γαλατασαράι» είχε προσεκτικά παρατηρήσει τη δομή της τουρκικής κοινωνίας: «Στην Τουρκία, υπάρχει ό,τι θέλετε. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε ένα πράγμα πλήρες». Ένας άλλος προπονητής της ίδιας ομάδας (2013-14), ο Ιταλός Roberto Mancini, ήταν περισσότερο διπλωματικός: « Η Τουρκία μοιάζει πολύ με την Ιταλία. Εδώ, όλοι είναι ειδικοί για όλα. Ίσως επειδή η χώρα δεν είναι πολύ ισχυρή σε κανέναν τομέα».
Όλες αυτές οι ακροβασίες του Ερντογάν έχουν, ωστόσο, μία λογική εξήγηση: Καταρχάς, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών ομάδων, των οποίων είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος, αντί της δημόσιας υγείας, δηλαδή, της ζωής των συμπολιτών του. Επιπλέον, δεν μπορεί να διατάξει συνολικό εγκλεισμό για δύο λόγους:
- Εάν όλες οι οικονομικές, εμπορικές, χρηματοοικονομικές και αγροτικές δραστηριότητες σταματήσουν, η Τουρκία δεν διαθέτει αποθέματα τροφίμων για τα ογδόντα εκατομμύρια κατοίκους, έγκλειστους στα σπίτια τους .
- Στην περίπτωση του συνολικού εγκλεισμού, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τους μισθούς, όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων του, αλλά και όλων των ιδιοκτητών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των εργαζομένων τους. Τα κρατικά ταμεία της Τουρκίας είναι σχεδόν άδεια εδώ και πολύ καιρό.
Για αυτόν, άλλωστε, το λόγο, ο Ερντογάν κατηγορεί για τρομοκρατία τους δημάρχους της αντιπολίτευσης και τους επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν στο συνολικό εγκλεισμό ως το μοναδικό μέσο πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσης του ιού.
Σε πλήρη πανικό, το Παλάτι που δεν ξέρει τι να κάνει συνεχίζει -παρά τον κορωναϊό- τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Στο εσωτερικό της χώρας, οι πολιτικοί αντίπαλοι συνεχίζουν να συλλαμβάνονται και Προεδρικά Διατάγματα υπογράφονται, για να «βάλουν χέρι» στη γη και σε ακίνητα μεγάλης αξίας.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ομολόγησε, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ότι η Τουρκία απέστειλε ιατρικό εξοπλισμό σε τριάντα τέσσερις χώρες του εξωτερικού, ενώ «η Τουρκία τον είχε ανάγκη». Πράξη γενναιοδωρίας;
Όχι, λέει ένας εμπειρογνώμων και εξηγεί τους τρεις λόγους της παροχής βοήθειας:
1- Η Άγκυρα επιθυμεί να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις του με τη Δύση.
2- Η Άγκυρα θέλει να παρουσιαστεί ως ο νέος εκπρόσωπος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
3- Τέλος, η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί, έτσι, να κάνει τους πολιτικούς της αντιπάλους στην Ευρώπη να σιγήσουν, χάρη στην ιατρική βοήθεια που έστειλε.
Ελλείψει ισχυρής και καλά οργανωμένης αντιπολίτευσης, ο κορωναϊός COVID 19 μπορεί αποδειχθεί ο υποψήφιος που θα βάλει τέλος στη δεκαοκταετή βασιλεία του Ερντογάν.
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου