Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020

Από το χθες έως την αιωνιότητα

Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Πηγή: efsyn.gr












Από το χθες έως την αιωνιότητα

Δεν σκέφτηκα να γράψω για τα μεγάλα κλασικά αριστουργήματα του σινεμά, σαν τις ταινίες του Τσάπλιν, του Αϊζενστάιν, του Γκρίφιθ ή τον «Πολίτη Κέιν» που πρέπει να έχουν δει όσοι αγαπούν το σινεμά... Ούτε ταινίες από αυτές που παίζονται συνέχεια στην τηλεόραση, οπότε τις έχετε δει όλοι...
Προτίμησα να διαλέξω 20 πολύ ωραίες ταινίες που αξίζει να προσπαθήσετε να τις βρείτε και να τις δείτε, αν δεν τις έχετε δει, τέτοιες μέρες κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, κωμικές και δραματικές, όλες γεμάτες ανθρωπιά και πάθος για τη ζωή, γεμάτες γέλιο και λίγο δάκρυ.
Τις παραθέτω χρονολογικά. Ταινίες που δεν θα πάψουν ποτέ να συγκινούν και να ψυχαγωγούν αυτούς που τις βλέπουν και που όσες φορές και να τις δει κάποιος θα τις απολαύσει το ίδιο. Οσα χρόνια κι αν περάσουν. Από το χθες έως την αιωνιότητα. Καλή διασκέδαση...
  • ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ – GONE WITH ΤΗΕ WIND – 1939Όσα Παίρνει ο Άνεμος (ταινία) - Βικιπαίδεια
Του Βίκτορ Φλέμινγκ
Η ταινία των ταινιών, όπως έχει ονομαστεί, η ταινία που έχει κόψει τα περισσότερα εισιτήρια από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία του σινεμά παγκοσμίως και στην οποία στα 240 λεπτά που διαρκεί ζούμε τον εντελώς αμοράλ και γεμάτο πάθος αγώνα για επιβίωση της θρυλικής και αδάμαστης Σκάρλετ Ο’ Χάρα – Βίβιαν Λι που μας μαθαίνει για πάντα πως ό,τι και να μας συμβεί «Tomorrow is another day»...
  • ΝΙΝΟΤΣΚΑ – NINOTCHKA – 1939Ninotchka (1939) - IMDb
Του Ερνστ Λούμπιτς
Η απολύτως μυθική Γκρέτα Γκάρμπο στην πρώτη της κωμωδία ερμηνεύει εκρηκτικά μία Ρωσίδα κομισαρίνα επί ΕΣΣΔ. Πηγαίνοντας στο Παρίσι για κομματική δουλειά γοητεύεται από έναν Γάλλο δανδή και τα καλά του καπιταλισμού. Οπως αναγραφόταν στο πόστερ της ταινίας και οι εφημερίδες έγραψαν με θαυμασμό «H ΓΚΑΡΜΠΟ ΓΕΛΑΕΙ – GARBO LAUGHS...»
  • ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ – LIFEBOAT – 1944Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ – LIFEBOAT – 1944
Του Αλφρεντ Χίτσκοκ
Μόνο ο Χίτσκοκ θα μπορούσε να γυρίσει μία ταινία με μία ομάδα διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων μέσα σε μία βάρκα στη μέση του ωκεανού και να σε κάνει να νιώθεις ναι μεν την ασφυξία του χώρου, αλλά και σαν να έχεις δει απίστευτα πολλές εικόνες.
  • Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ - SUNSET BOULEVARD - 1950Η Λεωφόρος της Δύσης (Sunset Boulevard, 1950) | Σκηνοθεσία: Μπίλι ...
Του Μπίλι Γουάιλντερ
Ενα απίστευτο νουάρ για μια σταρ του βωβού σινεμά που προσπαθεί να επιστρέψει στη δημοσιότητα με τραγικά αποτελέσματα. Μετά την άρνηση της Μέρι Πίκφορντ, της Πόλα Νέγκρι και της Μέι Γουέστ να παίξουν τον βασικό ρόλο, δέχτηκε η Γκλόρια Σβάνσον και το σενάριο προσαρμόστηκε πάνω στα πραγματικά γεγονότα της καριέρας της.
  • ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ – IT’S A WONDERFUL LIFE – 1946Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ – IT’S A WONDERFUL LIFE – 1946
Του Φρανκ Κάπρα
Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως «χριστουγεννιάτικη ταινία», αλλά κάθε στιγμή μπορεί να τη δει κάποιος, ειδικά όταν όλα γύρω του καταρρέουν, για να νιώσει πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναντικατάστατος και να γεμίζει ζεστασιά και αγάπη.
  • BELLISSIMA – 1951Αποτέλεσμα εικόνας για BELLISSIMA – 1951
Του Λουκίνο Βισκόντι
Από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Βισκόντι και ίσως η πιο συγκινητική και ανθρώπινη. Η Αννα Μανιάνι σε ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ ηθοποιίας στον ρόλο μια μάνας που θέλει να προωθήσει το μικρό, ατάλαντο και μάλλον άσχημο κοριτσάκι της στον χώρο του σινεμά. Ωσπου καταλαβαίνει πόσο σκληρός είναι αυτός ο χώρος.

  • ΕΝΑ... ΔΥΟ... ΤΡΙΑ – ONE, TWO, THREE – 1961Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΑ... ΔΥΟ... ΤΡΙΑ – ONE, TWO, THREE – 1961
  •  
Του Μπίλι Γουάιλντερ
Βιτριολική σάτιρα του Μπίλι Γουάιλντερ με έναν Αμερικάνο αντιπρόσωπο της «Κόκα Κόλα» που φτάνει στο Βερολίνο την ώρα ακριβώς που η πόλη διχοτομείται από τους Σοβιετικούς. Ο Τζέιμς Κάγκνεϊ σε μία μεγάλη ερμηνεία γεμάτη νεύρο και χιούμορ.
  • ΤΙ ΑΠEΓΙΝΕ Η ΜΠΕΪΜΠΙ ΤΖΕΪΝ; WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE? – 1962
  •  Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; , πληροφορίες της ταινίας - Σινεμά ...
Του Ρόμπερτ Ολντριτς
Η Μπέτι Ντέιβις και η Τζόαν Κρόφορντ είναι δυο αδελφές κλεισμένες χρόνια σε ένα σπίτι με διαλυμένες ζωές. Η Κρόφορντ είναι το θύμα σε αναπηρική καρέκλα και η Ντέιβις ένας θύτης που παλεύει ανάμεσα στο γκροτέσκο και στην τραγωδία. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Φρανκ ντι Βολ έχει γράψει το τραγουδάκι «Θα γράψω ένα γράμμα στον μπαμπά μου» που η Ντέιβις, ντυμένη μικρό κοριτσάκι και με μισοχαμένα μυαλά, τραγουδάει μπροστά στον καθρέφτη της.
  • ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ – I GIRASOLI / SUNFLOWER – 1970
  •  Το Ηλιοτρόπιο , πληροφορίες της ταινίας - Σινεμά - αθηνόραμα
Του Βιτόριο ντε Σίκα
Υπέροχη ταινία με τη Σοφία Λόρεν, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και τη μοναδική μουσική του Χένρι Μαντσίνι. Μια δυναμική όσο και ερωτευμένη Ιταλίδα μετά τον θάνατο του Στάλιν πηγαίνει στη Ρωσία και ψάχνει τον άντρα της που θεωρείται πως έχει σκοτωθεί στον πόλεμο εκεί. Γυρίζει όλη τη Ρωσία, αλλά αυτό που συναντά είναι πραγματικά το μόνο που δεν περίμενε. Και εκεί αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση αισθημάτων και ζωής.
  • Ο ΤΖΟΝΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ – JOHNNY GOT HIS GUN – 1971
  •  Ο ΤΖΟΝΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ , πληροφορίες της ταινίας - Σινεμά ...
Του Ντάλτον Τράμπο
Ενας ανθρώπινος εγκέφαλος επιμένει να ζει σε ένα διαλυμένο σώμα που δέχτηκε βόμβα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει, μόνο αισθάνεται και θυμάται. Και με όλη την απελπισία που μπορεί να διαθέτει είναι ένα μάθημα ζωής, δύσκολο αλλά συγκλονιστικό, ειδικά όταν λέει τη φράση «Ακόμα και αν χάσω τα πάντα στη ζωή μου, έχω πάντα τον ήλιο και τον Θεό»...
  • ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ - AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT – 1971
  •  Monty Python's And Now For Something Completely Different 1971 DVD ...
Των Μόντι Πάιθον
Σπονδυλωτή, θεότρελη κωμωδία και σάτιρα με πάρα πολύ γέλιο –από τις πολύ καλές στιγμές των Μόντι Πάιθον– που αποτελείται από σκετς που είχαν παιχτεί στη δημοφιλή τους σειρά στα χρόνια του ’60. Κορυφαίο σκετς για μένα, στο εστιατόριο με το βρόμικο μαχαίρι.
  • ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΡΑΤΑ - Ι NUOVI MOSTRI – 1977
  •  Viva Italia! (1977) - IMDb
Των Ντίνο Ρίζι, Ετoρε Σκόλα, Μάριο Μονιτσέλι
Από τις καλύτερες στιγμές της ιταλικής κινηματογραφικής σάτιρας. Μια σπονδυλωτή ταινία με θέμα τα τέρατα της εποχής μας που μπορεί να μας περιβάλλουν, μπορεί να είμαστε και μεις οι ίδιοι. Με εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και στο πικρό.
  • ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ - WHAT’S UP, DOC? – 1972
  •  Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ - WHAT’S UP, DOC? – 1972
Του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς
Με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ και τον Ράιαν Ο’ Νιλ. Γυρισμένο με τους ρυθμούς και την τρέλα που γυρίζονταν οι βουβές κωμωδίες, αλλά με χαριτωμένη ιστορία και ρόλους που σίγουρα δεν μπορείς εύκολα να πεις με δυο λόγια την υπόθεσή της, μπορείς μόνο να υποσχεθείς σε αυτούς που θα τη δουν πως θα γελάνε επί δυο ώρες ασταμάτητα – αν τους αρέσουν αυτές οι κωμωδίες βέβαια...
  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΜΕΛ ΜΠΡΟΥΚΣ – SILENT MOVIE – 1976
  •  Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΜΕΛ ΜΠΡΟΥΚΣ – SILENT MOVIE – 1976
Του Μελ Μπρουκς
Ξεκαρδιστική κωμωδία του μετρ του είδους, όπου γυρίζει μια βουβή – ηχητική κωμωδία γεμάτη ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα και με γκεστ σταρ τους Λάιζα Μινέλι, Αν Μπάνκροφτ, Πολ Νιούμαν, Μαρσέλ Μαρσό, Μπαρτ Ρέινολντς και άλλους...
  • ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ – THE GOODBYE GIRL – 1977Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού - Βικιπαίδεια
Του Χέρμπερτ Ρος
Ενα εκπληκτικό σενάριο του Νιλ Σάιμον με θέμα απ’ τη μια μια παράξενη συγκατοίκηση σε ένα σπίτι μεταξύ μιας αποτυχημένη χορεύτριας και της πανέξυπνης και ετοιμόλογης μικρής της κόρης και ενός φιλόδοξου μεν αλλά και λίγο αλλοπαρμένου νεαρού ηθοποιού. Συγχρόνως μια καυστική σάτιρα για τους ψευτοκουλτουριάρηδες σκηνοθέτες του θεάτρου. Ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους κερδίζει Οσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του.
  • ΦΕΝΤΟΡΑ – FEDORA – 1978
  •  Fedora (1978) ταινία online ελληνικους υποτιτλους Δράμα greek subs
Του Μπίλι Γουάιλντερ
Γυρισμένη στην Κέρκυρα, αυτή η παράξενη και παραγνωρισμένη ταινία του Γουάιλντερ, βασίζεται στον μύθο της Γκάρμπο και οδηγεί τον θεατή σε μία απίστευτα γοητευτική ιστορία πάνω στην αναζήτηση της αιώνιας νεότητας και ομορφιάς από μια σταρ.
  • 1941: ΑΠO ΠΟY ΠAΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ; – 1979
  •  1941 | 1941, Από Πού Πάνε στο Χόλιγουντ, Παρακαλώ; - popcorn.gr
Του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Μία εξαιρετική, τρελή κωμωδία –η μοναδική του νομίζω– του Στίβεν Σπίλμπεργκ με θέμα τον πανικό στην Αμερική, το 1941, λίγο πριν μπει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταπληκτική αναπαράσταση εποχής, πολύ γέλιο και εμπορική αποτυχία στην εποχή της.
  • ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ – RICH AND FAMOUS – 1981
  •  Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΕΣ – RICH AND FAMOUS – 1981
Του Τζορτζ Κιούκορ
Με την Κάντις Μπέργκεν και τη Ζακλίν Μπισέ. Με περασμένα τα 80 του χρόνια ο Κιούκορ, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του σινεμά, στην τελευταία ταινία του φτιάχνει μια φρέσκια, γεμάτη αισθήματα και ζεστασιά ταινία πάνω στην αυθεντική φιλία δυο γυναικών σε όλη τους τη ζωή.
  • ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ – THE PURPLE ROSE OF CAIRO – 1985
  •  Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΡΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ – THE PURPLE ROSE OF CAIRO – 1985
Του Γούντι Αλεν
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης μια άτυχη δυστυχισμένη γυναίκα πηγαίνει κάθε μέρα ώρες ατέλειωτες στο σινεμά ώσπου κάποια στιγμή την προσέχει ο ωραίος πρωταγωνιστής, βγαίνει από την οθόνη και την ακολουθεί. Μόνο που τότε ακριβώς όλο σύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί και δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει ο καθένας τον ρόλο που του έχει δοθεί.
  • ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ – MILLIONS – 2004
  •  Millions (2005) - Rotten Tomatoes
Του Ντάνι Μπόιλ
Η λιγότερο γνωστή ταινία του σκηνοθέτη τού TRAINSPOTTING και του SLUMDOG MILLIONAIRE. Δυο μικρά παιδιά, αδέλφια, ορφανά από μητέρα με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, πολλά λεφτά που εμφανίζονται ξαφνικά και η σημασία της πίστης στο θαύμα που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: