Διεθνής Ένωση Βυζαντινών Σπουδών και Επιτροπή Βυζαντινής Αρχαιολογίας: "Αναγκαία η κατά χώραν ανάδειξη των αρχαίων της Βενιζέλου"!
"Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι τα ευρήματα στο
βυζαντινό και σύγχρονο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μία
βυζαντινή εκδοχή της Πομπηίας. Συνιστά πολλά περισσότερα..."
Διεθνής Ένωση Βυζαντινών Σπουδών Επιτροπή Βυζαντινής Αρχαιολογίας
Διεθνής Ένωση Βυζαντινών Σπουδών
Επιτροπή Βυζαντινής Αρχαιολογίας
Θέμα :Μετρό Βενιζέλου Θεσσαλονίκη
Αρκετά μέλη της ΑΙΕΒ, έχουν ήδη δηλώσει υπογράφοντας μεμονωμένα το ηλεκτρονικό ψήφισμα της Ομάδας Πολιτών, για την κατά χώραν παραμονή των αρχαίων, την αντίθεσή τους στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τα ευρήματα που χρονολογούνται στην Πρώιμη βυζαντινή εποχή και τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Παρά ταύτα, η αντιπροσωπεία της ΑΙΕΒ και η Επιτροπή Βυζαντινής Αρχαιολογίας επιθυμούν να εκφράσουν μέσω αυτού του Δελτίου Τύπου, τη βαθιά τους ανησυχία αλλά και απογοήτευση σε σχέση με την απόφαση που εξέδωσε το ΚΑΣ (19/12/2019), εγκρίνοντας τη μεταφορά των ευρημάτων σε άλλο χώρο.
Ως επαγγελματίες και ενεργοί ερευνητές των διαφόρων πεδίων των Βυζαντινών Σπουδών, θα θέλαμε να δοθεί έμφαση, όπως παλιότερα έχει δηλωθεί από την Europa Nostra και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο επείγον της ανάγκης να διατηρηθούν κατά χώραν το οδικό συγκρότημα και ο περιβάλλων χώρος του. Η απόσπαση αυτή από τον αυθεντικό τους τόπο θα αποβεί καταστροφική, ενώ η διατήρηση αυτής της μοναδικής και ανεκτίμητης αρχαιολογικής ανακάλυψης θα αποτελέσει μία μόνιμη υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος της πόλης, με τη μορφή ενός υπόγειου μουσείου.
Αν και η ανακάλυψη έχει χαρακτηριστεί σε αρκετές περιπτώσεις ως «βυζαντινή Πομπηία», επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι τα ευρήματα στο βυζαντινό και σύγχρονο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μία βυζαντινή εκδοχή της Πομπηίας. Συνιστά πολλά περισσότερα, όχι μόνο λόγω της αξιοθαύμαστης κατάστασής τους, αλλά κυρίως γιατί παρέχουν μία άνευ προηγούμενου εικόνα της σύλληψης ενός βυζαντινού αστικού τοπίου in situ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αρχαιολογικό τεκμήριο επιβάλλεται να συνεχίσει να είναι προσιτό, διδακτικό και ακέραιο.
Είμαστε πεπεισμένοι πως οι ελληνικές αρχές, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, το ΚΑΣ και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., θα αναλογιστούν τις συνέπειες της πρόσφατης απόφασής τους και θα καταφέρουν, ακόμη και σ’ αυτήν την φάση, να βρουν την ορθότερη λύση που θα είναι και οικονομικά βιώσιμη αλλά επιπλέον θα σεβαστεί τα ευρήματα και τον αναντικατάστατο χαρακτήρα του αστικού χώρου της «συμβασιλεύουσας» στην πολυποίκιλη και πολυπολιτισμική Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Καθ. της Έδρας Α. Vionis
Εκ μέρους της Επιτροπής Βυζαντινής Αρχαιολογίας
_______________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου