Παρασκευή, Απριλίου 17, 2020


ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΝΑ ΥΨΗΛΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Ή ΜΙΑ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΤΟΝ COVID-19 ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Linda Geddes,
Ιική δόση και ιικό φορτίο
Άρθρο της Linda Geddes, NewScientist
Μετάφραση: Βασίλης Μηλίτσης

Σύμφωνα με φήμες στο διαδίκτυο, αναφορικά με τον covid-19, όσο περισσότερο οι νοσηλευτές και γιατροί καθώς επίσης και οι οικογένειές τους εκτίθενται σε υψηλότερο ιικό φορτίο τόσο πιο πολύ είναι επιρρεπείς στην ασθένεια από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όμως έρευνες δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ της μόλυνσης με τον εν λόγω ιό και τη λοιμοτοξικότητά του ενδέχεται να είναι πιο πολύπλοκη και διαφέρει από τις άλλες αναπνευστικές νόσους.
Ο μέσος αριθμός των ιικών σωματιδίων που απαιτούνται για μια μόλυνση ονομάζεται ιική δόση. Δε γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι αυτή η δόση για τον covid-19, αλλά δεδομένης της ταχείας διασποράς της νόσου, κατά πάσα πιθανότητα είναι σχετικώς χαμηλή – είναι περίπου μερικές χιλιάδες ή ακόμη και εκατοντάδες ιικών σωματιδίων, σύμφωνα με τον Willem van Schaik του πανεπιστημίου του Birmingham της Αγγλίας.
Από την άλλη μεριά, το ιικό φορτίο σχετίζεται με τον αριθμό των ιικών σωματιδίων που μεταφέρονται από ένα μολυσμένο άτομο και διασπείρεται στο περιβάλλον. «Το ιικό φορτίο είναι ένας δείκτης του πόσο δυνατά, ούτως ειπείν, καίει η φωτιά μέσα στο άτομο, ενώ η ιική δόση είναι η σπίθα που θα συντηρήσει αυτή τη φωτιά», λέει με γραφικότητα ο Edward Parker at the London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Εάν κάποιος φέρει υψηλό ιικό φορτίο, θα μολύνει πιθανώς κι άλλους ανθρώπους, διότι διασπείρει περισσότερα ιικά σωματίδια. Όμως, στην περίπτωση του covid-19, δεν έπεται αναγκαστικά πως ένα υψηλότερο ιικό φορτίο θα προκαλέσει σφοδρότερα συμπτώματα.
Για παράδειγμα, ερευνητές κατά την έξαρση του ιού στη Λομβαρδία εξέτασαν πάνω από 5,000 προσβληθέντες από τον covid-19 και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ αυτών με τα συμπτώματα και εκείνων χωρίς αυτά. Κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, αφού εντόπισαν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί με τον εν λόγω ιό και τους έκαναν το τεστ να δουν αν κι αυτά είχαν επίσης μολυνθεί.


Ομοίως, όταν οι γιατροί στο 8ο Λαϊκό Νοσοκομείο Γκουάνγζου, στην Κίνα, εξέτασαν επανειλημμένα λαρυγγικά επιχρίσματα από 94 αρρώστους με κορονοϊό, αρχίζοντας από την ημέρα που αρρώστησαν και τελειώνοντας όταν οι ασθενείς ήσαν καθαροί από τον ιό, δε βρήκαν καμιά φανερή διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ των ηπιότερων κρουσμάτων και εκείνων που εκδήλωσαν σοβαρότερα συμπτώματα.
Αν και είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε σταθερά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο, μελέτες αυτού του είδους «μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψή μας ως προς το αν ένας μεγάλος αριθμός ιικών σωματιδίων προδιαθέτει μια δριμύτερη μορφή της νόσου», ισχυρίζεται ο van Schaik.


Ωστόσο, μια μελέτη ασθενών που νοσηλεύονταν με covid-19 στην Νάντσανγκ, στην Κίνα, αποκαλύπτει  μια στενή σχέση μεταξύ της δριμύτητας της νόσου και της ποσότητας του ενυπάρχοντος ιού μέσα στη μύτη. «Εκείνοι που αρρώστησαν σοβαρότερα είχαν ένα υψηλότερο επίπεδο πολλαπλασιασμού του ιού, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδίδουν την αρχική δόση έκθεσης στην κατάληξη της νόσου», λέει ο Λέο Πουν του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συμμετέσχε στη μελέτη. «Θεωρώ το όλο θέμα ακόμη ανοιχτό προς διερεύνηση», συνεχίζει.
Είναι νωρίς ακόμη να αποφανθούμε, αλλά εάν η αρχική ποσότητα του ιού που προσβάλλει ένα άτομο δεν ανταποκρίνεται με τη δριμύτητα των συμπτωμάτων, κάτι τέτοιο αποκλείει τον covid-19, και μας κάνει να υποθέσουμε μια άλλη μορφή γρίπης, όπως MERS ή SARS.
Όσον αφορά τη συνήθη γρίπη, μια μεγαλύτερη ποσότητα του ιού κατά τη μόλυνση έχει συσχετισθεί με χειρότερα συμπτώματα. Τούτο έχει παρατηρηθεί πειραματικά με την έκθεση εθελοντών σε κλιμακούμενες δόσεις ιού γρίπης σε ελεγχόμενο περιβάλλον και με την προσεκτική παρακολούθηση των ατόμων κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Παρόμοιο πείραμα δεν έγινε με τον covid-19, κι ούτε πιθανόν να γίνει, δεδομένης της λοιμοτοξικότητας του ιού.


Σύμφωνα με τον van Schaik παρατηρήθηκαν επίσης χειρότερα αποτελέσματα σε ζώα που προσβλήθηκαν από κορονοϊούς SARS και MERS. Λέει χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως απλά πρέπει να συμπεράνουμε ότι ενώ ο ιός αυτός [covid-19] σχετίζεται με SARS, υπάρχουν σημαντικές διαφορές τις οποίες δεν κατανοούμε επαρκώς».
Ακόμη κι αν το αρχικό επίπεδο του ιού κατά τη μόλυνση δε σχετίζεται με τη δριμύτητα της νόσου, αξίζει, εντούτοις, η προσπάθειά μας να ελαχιστοποιούμε την έκθεση στον ιό, διότι τούτο θα μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε πρώτα απ’ όλα. «Οφείλουμε να παίρνουμε κάθε προφύλαξη που μπορούμε για να αποφύγουμε να μολυνθούμε, πράγμα που επίσης θα μειώσει και τη δυνατότητα να μεταδώσουμε τον ιό και στους άλλους, και κάθε προληπτικό μέτρο αξίζει», τονίζει ο Edward Parker at the London School of Hygiene and Tropical Medicine.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Fuck Palestine και «στη Γάζα δεν υπάρχουν πια σχολεία, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά» φώναζαν οι χούλιγκαν της Μακαμπί, ενώ έσχιζαν σημαίες στους δρόμους του Άμστερνταμ!

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΩΝ  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ  ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΦΙ...