Πέμπτη, Απριλίου 23, 2020

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ

https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1494067843i/35073672._UY510_SS510_.jpg 

 Συγγραφέας: ·La Russia di Serena Vitale alla Biblioteca Consorziale di Viterbo ...

Serena Vitale (1945) - Wikipedia


Μετάφραση: ·Έφη Καλλιφατίδη · Αλέξης Πάρνης
Έκδοση: Μάιος 2017 από "Εκδόσεις Καστανιώτη"
Σελ.:320 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-03-6125-4



Σοβιετική Ένωση 1930 . Σαν κεραυνός έπεσε στη Μόσχα κι από εκεί σ΄ όλο τον κόσμο η είδηση ότι , το πρωί της 14ης Απριλίου , αυτοκτόνησε  ο επαναστάτης-ποιητής Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.
Ένας πυροβολισμός στην καρδιά, στο μικρό δωματιάκι που διατηρούσε σε ένα κοινοβιακό διαμέρισμα (κομουνάλκα) , ήταν αρκετός για να στείλει το όνομά του στην αθανασία και μαζί του ένα μυστήριο άλυτο έως σήμερα , σχετικά  με  τα αίτια και τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του.
Οι μαρτυρίες για τον “παράλογο” αυτόν,  όπως χαρακτηρίστηκε ,   θάνατο προέρχονται από πρόσωπα που σχετίζονταν, λίγο ή πολύ, με τον ποιητή,  αλλά είναι τόσο αντιφατικές μεταξύ τους, που δεν αφήνουν περιθώρια για οριστική αποτύπωση της αλήθειας. 
Πολλοί θα υποστηρίξουν έκτοτε ότι ο θάνατος οφείλεται σε ερωτική απογοήτευση , άλλοι ότι τον σκότωσε η ερωμένη του , ορισμένοι θα τον χρεώσουν   στη διάψευση του επαναστατικού οράματος και στο ιδεολογικό αδιέξοδο όπου είχε περιέλθει ο ποιητής , μερικοί  θα  στραφούν στο σοβιετικό καθεστώς και την εχθρότητά του προς  έναν ασυμβίβαστο κομουνιστή, ορισμένοι  θα υποστηρίξουν ότι η αυτοκτονία ήταν πράξη απόγνωσης , λόγω της υποτιθέμενης σύφιλης που είχε κολλήσει εξαιτίας της πληθωρικής ερωτικής ζωής του. Θεωρίες επί θεωριών , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα , όταν θα ανοίξουν τα επίσημα κρατικά αρχεία και θα ανοιχθεί ο φάκελός του, που έως τότε αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό.  Το μυστήριο παρέμενε μυστήριο και εξακολουθεί να να είναι έως σήμερα ...

 Το Βιβλίο που έγραψε η   Σερένα Βιτάλε είναι καρπός πολύχρονων ερευνών . Βασίζεται στην εξονυχιστική έρευνα ,  συλλογή και μελέτη όλων των διαθέσιμων πηγών.  Η διακεκριμένη σλαβολόγος  ρίχνει άπλετο φως  στο σκοτεινό κεφάλαιο της μυστηριώδους "υπόθεσης Μαγιακόφσκι" και καταφέρνει να με μεθοδικό τρόπο να ανασκευάσει πολλούς μύθους, ρίχνοντας στα σκουπίδια απόψεις που εκφράστηκαν  ελαφρά τη καρδία από φίλους και γνωστούς ή υποστηρίχτηκαν  χωρίς τεκμηρίωση από ευφάνταστους  ερευνητές.
Δύσκολο βιβλίο " Ο μακαρίτης..",  χρειάζεται υπομονή  από τον αναγνώστη για να καταλάβει πρόσωπα και πράγματα της ρευστής  σοβιετικής περιόδου 1920-1930, με την αυξανόμενη ασφυκτική επιρροή του Σταλινισμού  πάνω στους αγνούς κομουνιστές .


Η Βιτάλε φτιάχνει με μεγάλη δεξιοτεχνία ένα τεράστιο μωσαϊκό , συνθέτοντας , ψηφίδα -ψηφίδα , την προσωπικότητα  ενός εκρηκτικού ατόμου  που δε χωρούσε στην εποχή του . Στέκεται ιδιαίτερα στις θυελλώδεις αλλά  αποτυχημένες σχέσεις του  με γυναίκες  απελευθερωμένες δήθεν από τη μικροαστική ηθική , την  απογοήτευσή του  από την αυξανόμενη ψυχρότητα της σοβιετικής νομενκλατούρας προς το έργο του και την καλλιτεχνική πρωτοπορία .
Κλείνοντας το βιβλίο , ο ελλόγιμος αναγνώστης θα θελήσει ασφαλώς να αναζητήσει περισσότερο υλικό , προφανώς μέσω του διαδικτύου, για τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριές του,  προσωπικότητες  που   σημάδεψαν  όχι μόνο τη Ρωσική αλλά και την παγκόσμια πνευματική και καλλιτεχνική ζωή. Και θα βρει πολύ ...



*Σερένα Βιτάλε «Ο μακαρίτης σιχαινόταν το κουτσομπολιό» (οι 27 πρώτες σελίδες του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή 

Ιστορική φωτογραφία: Μπόρις Πάστερνακ (συγγραφέας, δεύτερος από τα  αριστερά), δίπλα του ο  Σεργκέι Αϊνζεστάιν (σκηνοθέτης), Όλγα Τετριάκοβα , Λίλια Μπρικ (μεγάλος έρωτας του Μαγιακόφσκι), Βλαντίμιρ κ.α.

1929. Από το ανέβασμα του θεατρικού έργου  του Μαγιακόφσκι "Ο κοριός" . Στο πιάνο ο συνθέτης , δίπλα του  o  σκηνοθέτης Βσέβολοντ Μέγερχολντ, πίσω δεξιά ο φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Αλεξάντερ Ροντσένκο

  1. Διαβάστε για το περίεργο ερωτικό  τρίγωνο Όσιπ-Μπρικ-Μαγιακόφσκι

 Ένα βιβλίο για το Σαββατοκύριακο για τον Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι .

2. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ :"Η κυρία και ο αλήτης": μια  ρωσική  "βουβή"  ταινία του 1918 , που σκηνοθετήθηκε από τον Μαγιακόφσκι και τον Yevgeni Slavinsky. Το σενάριο. 

Σενάριο :  Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, βασισμένο  στο έργο La maestrina degli operai (The Η νεαρή δασκάλα ) του Edmondo De Amicis.

Πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Μαγιακόφσκι!


*The Lady and the Hooligan - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...