Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2019

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΤΗΝ ΙΑΣΗ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

Works for violin and piano composed by Thanassis Dritsas, they belong to his CD YDATOGRAFIES (Protasis Music), photos by Nikos Kanellopoulos. Performed by Alexandra Koreli (piano) and Odysseas Korelis (violin).
 Το έργο του Θανάση Δρίτσα Συνεικόνες-Υδατογραφίες ερμηνεύουν οι Αλεξάνδρα Κορέλη (πιάνο) και ο Οδυσσέας Κορέλης (βιολί), το έργο αυτό περιέχεται στο CD ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του συνθέτη που κυκλοφορεί από την Protasis Music

Ο καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας μας συστήνει τη

Μουσική ως Φάρμακο

 

Το ομότιτλο βιβλίο του θέτει σε πρώτο πλάνο τις ιδιότητές της στη μείωση του στρες και προτείνει ότι μπορεί ακόμα και να υποκαθιστά αναλγητικά φάρμακα


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του καρδιολόγου (αναπληρωτή Διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) και συνθέτη Θανάση Δρίτσα Η Μουσική ως Φάρμακο: Η Βιολογική Προσέγγιση της Μουσικής Θεραπείας.

Ο Θανάσης Δρίτσας δουλεύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στο θέμα (από το 1997) και έχει κάνει συχνές δημόσιες τοποθετήσεις. Σε συνέντευξή του στον Χάρη Συμβουλίδη τον Φεβρουάριο του 2017, για παράδειγμα, τόνιζε ότι «Η μουσική θεραπεία αποτελεί συμπλήρωμα της ιατρικής αγωγής και δεν υποκαθιστά την ιατρική σε κανένα επίπεδο. Οι μουσικοθεραπευτές (στη βιωματική θεραπεία) δουλεύουν σε συνεργασία με τον κλινικό γιατρό και κάτω από συνεχή επίβλεψη... Oι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν μελετήσει τα σύγχρονα πλέον επιστημονικά στοιχεία γύρω από την επιτυχή εφαρμογή της μουσικής στην ιατρική. Κάποιοι αρνούνται μάλιστα να επιμορφωθούν σε αυτό το αντικείμενο λόγω προκατάληψης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου ο καθένας δηλώνει και γνώστης επί παντός επιστητού» (ολόκληρο το κείμενο, εδώ).
68k-2.jpg
Το βιβλίο αρθρώνεται σε 152 σελίδες και απευθύνεται τόσο στον εξειδικευμένο αναγνώστη, όσο και στο ευρύ κοινό. Θέτει δε σε πρώτο πλάνο τις ιδιότητες της μουσικής στη μείωση του στρες και του αισθήματος του πόνου, προτείνοντας ότι μπορεί ακόμα και να υποκαθιστά αναλγητικά ή αναισθητικά φάρμακα.

Το έργο ξεκινά με το τι γνωρίζουμε για τη Μουσική Θεραπεία στην Αρχαιότητα και εξετάζει κατόπιν θέματα όπως «Η επίδραση της μουσικής στο έμβρυο και το νεογνό», «Εγκέφαλος και μουσική» ή «Καρδιά και ψυχισμός: Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στον καρδιαγγειακό ασθενή». Όλα τα κείμενα βασίζονται σε διαλέξεις και δημοσιεύσεις του Θανάση Δρίτσα κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του δραστηριότητας στο αντικείμενο (1997-2018).

Την έκδοση τιμούν με τη συμμετοχή τους δύο παγκόσμιας αναγνώρισης ερευνητές στο αντικείμενο της μουσικής θεραπείας: ο Dr. Fred Schwartz (Piedmont Hospital, Ατλάντα) και η Cheryl Dileo (Temple University, Φιλαδέλφεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: