Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2019

Πόσο "εύκολα" σε κατανόηση είναι τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά;


«Μικρές κυρίες και Στάϊνμπεκ» 

 

Της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (ανταπόκριση από Λονδίνο)


Οι ‘Μικροί Κύριοι’ είναι εξίσου δύσκολοι με τα κλασικά μυθιστορήματα του Steinbeck, σύμφωνα με μια σχετική έρευνα. Ο ‘κύριος Λαίμαργος’, ‘ο κύριος Χαρούμενος’ και ‘ο κύριος Γαργαλίτσας’ διαβάζονται οριακά πιο εύκολα από το ‘Άνθρωποι και Ποντίκια’ του βραβευθέντος με Nobel Λογοτεχνίας το 1962, Steinbeck.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο οργανισμός Renaissance UK που αναλύει την περιπλοκότητα των κειμένων προκειμένου να εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα εργαλείο αντιστοίχισης του κατάλληλου βιβλίου με τον κάθε μαθητή. Η ανάλυση αφορά 33.000 βιβλία που σαρώθηκαν σελίδα προς σελίδα ώστε να αξιολογηθούν ως προς το μήκος των προτάσεων και των λέξεων καθώς και το επίπεδο δυσκολίας τους .
Ο κύριος Λαίμαργος, ένας από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της παιδικής σειράς του Roger Hargreaves, ‘Μικροί Κύριοι- Μικρές Κυρίες’,  με τις σχοινοτενείς προτάσεις και τις δημιουργικές χρήσεις ελαφρώς περίπλοκων λέξεων, σκόραρε 4,4, οριακά κάτω από το μυθιστόρημα του Steinbeck ‘Άνθρωποι και Ποντίκια’ που αξιολογήθηκε στο 4,6 και το βραβευμένο με Pulitzer ‘Τα Σταφύλια της Οργής’ (4.9).  ‘Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας’ του Roald Dahl βαθμολογήθηκε με 4.8.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Renaissance UK, James Bell,  σχολίασε στο BBC πώς’Οι Μικροί Κύριοι’ φαίνονται εύκολοι αλλά έχουν αυξημένο επίπεδο δυσκολίας. Πρότεινε επίσης πως ίσως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να προτείνουν το "Άνθρωποι και Ποντίκια" σε 12χρονους μαθητές παρά την ευκολοδιάβαστη δομή του  καθώς το περιεχόμενο του αφορά μια θεματολογία περισσότερο κατάλληλη για ενηλίκους και θα έπρεπε να διαβάζεται από μαθητές άνω των 14.
Η Cecilia Powell, αρχισυντάκτρια στη Renaissance UK, διασαφηνίζει στη Guardian πως η φόρμουλα μπορεί να ‘μετρήσει’ τον αριθμό των συλλαβών σε κάθε λέξη, την επανάληψη των λέξεων και το μήκος τους, αλλά δεν είναι παρά μια φόρμουλα που πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, με σημαντικότερο όλων το επίπεδο ενδιαφέροντος του βιβλίου.
Τα 10 ‘δυσκολότερα’ βιβλία σύμφωνα με την έρευνα:
  1. Τα ταξίδια του Gulliver, Jonathan Swift.
  2. Δον Κιχώτης, Miguel de Cervantes Saavedra
  3. Ιβανόης, Walter Scott
  4. Ο Μύθος της Κοιμισμένης Κοιλάδας και ‘Αλλες Ιστορίες, Washington Irving
  5. Ρωμαίος και Ιουλιέττα, William Shakespeare
  6. Το Πανηγύρι της Ματαιοδοξίας, William M. Thackeray
  7. Ροβινσώνας Κρούσος, Daniel Defoe
  8. Φρανκεστάιν, Mary Shelley
  9. Το Πάρκο του Μανσφιλντ , Jane Austen
  10. Το Μοναστήρι της Πάρμα, Stendhal
Η έρευνα κυκλοφόρησε εν όψη της Παγκόσμιας Μέρας Βιβλίου στις 7/3.


Study finds Mr Greedy rivals Grapes of Wrath in reading complexity ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Δέκατος Άνθρωπος (1988) : πόσο αξίζει μια ζωή;

Τριάντα Γάλλοι βρίσκονται φυλακισμένοι από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για κάποιο λόγο πρέπει να επιλέξουν οι...