Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2017

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ


Άλαλα τα χείλη των ασεβών

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα με προφητείες για καταστροφές, σεισμούς, καταποντισμούς, για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις Ελληνοτουρκικές συρράξεις, τις θανατώσεις ομοφυλοφίλων, το παλούκωμα αλλόθρησκων.
 
Δημοσιεύματα με σκοπό να σπείρουν πανικό και τρόμο στη συνείδηση του απλού πολίτη. Αλλά και να διασπείρουν τη ρητορική μίσους και φανατισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πράξεις βίας σε βάρος ανθρώπων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερης ώρας για την ταινία του συμπολίτη μας Μορτεζά Τζαφαρί θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα προς όλη την εκκλησιαστική κοινότητα. Τον τελευταίο χρόνο σπουδάζω Βυζαντινή μουσική σε ένα εργαστήρι της εκκλησίας εντελώς δωρεάν και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτή τους την προσφορά.
Ήρθα λοιπόν σε επαφή μελετώντας τόσο τα Βυζαντινά μέλη όσο και τα κείμενα τα οποία κατά την ταπεινή μου άποψη είναι καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Δεν μου άφησαν κανένα μήνυμα μίσους ή βίας. Αντίθετα η Βυζαντινή μουσική υιοθετήθηκε και αναπτύχθηκε από λαούς όπως οι Τούρκοι και οι Άραβες και όχι μόνο.
Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πώς η Εκκλησιαστική κοινότητα γιατί  αντί να δημοσιεύει αυτούς τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, αφήνει χώρο στην καλλιέργεια του φανατισμού και του εκμηδενισμού οτιδήποτε αληθινά πνευματικού.
Σαν απλός πολίτης ζητώ να πάρει επίσημη θέση τόσο γι’ αυτό το δημοσίευμα όσο και για τις διάφορες ανυπόστατες και επικίνδυνες φυλλάδες που κυκλοφορούν με σκοπό και μόνο να κερδίζουν ορισμένοι επιτήδειοι διασπείροντας το φόβο.
Κλείνοντας ήθελα να τονίσω ότι την αγάπη για τη γη στην οποία ζεις δεν την δείχνεις με το να θάβεις τα παιδιά σου νεκρά από τον πόλεμο. Αλλά με το να σπέρνεις καρπούς στην ειρηνική γη. Προσφυγιά.
Ούτε η μακάρια όψη των νεκρών δεν άντεξε τους νεκρούς της θάλασσας.
Στης φωτιάς και του ποταμού το αντάμωμα. Μα τα σκουριασμένα φεγγάρια που ακόνιζαν οι κραταιοί άφησαν στέρφα τα κύματα.
 
 
* Η Βούλα Παπαστεργίου είναι αναγνώστρια και μαθήτρια Βυζαντινής Μουσικής σε εργαστήρι της εκκλησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...