Πρόγραμμα ΕΡΤ3: με έμφαση στην περιφέρεια από τις αρχές 2017

Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από την Αθήνα, η ΕΡΤ3 σκοπεύει να ενισχύσει το ρόλο της στην περιφέρεια. Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε η διοίκηση της, παρουσιάζοντας σήμερα το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 για τη σεζόν 2016-17 αλλά και τις νέες κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει. Ωστόσο, για το πως θα γίνει αυτό εφικτό, δεν έδωσε λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε νέα ανακοίνωση το επόμενο διάστημα. Πάντως, τη νέα αυτή περιφερειακή διάσταση αναμένεται να την εγκαινιάσει στις αρχές του 2017.
Στην εναλλακτική και πειραματική φυσιογνωμία της αλλά και στον ενισχυμένο ρόλο της στην περιφέρεια αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, σημειώνοντας ότι «η ΕΡΤ3 υπόσχεται να ανταποδώσει στην κοινωνία αυτό που η ίδια της δίνει τόσο απλόχερα. Την εμπιστοσύνη».
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ3, Κυριακή Μάλαμα, μίλησε για το δίχρονο αγώνα των εργαζομένων και της κοινωνίας. «Δεν είναι εύκολο να ξαναστήσεις έναν οργανισμό που έζησε τον ξαφνικό θάνατο. Προσπαθήσαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό μαζί με την κοινωνία. Αυτόν τον αγώνα πάντα θα τον τιμούμε και θα τον αναφέρουμε», τόνισε η κ. Μάλαμα.
Για την αξιοπιστία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 έκανε λόγο ο Υποδιευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Χρήστος Γιαννούλης. «Οι δημοσιογράφοι δεν ενδιαφέρονται να είναι αρεστοί σε κυβερνήσεις, ενδιαφέρονται να είναι αξιόπιστοι, ελεύθεροι και ικανοί. Θέλουμε το πρόγραμμα μας να βλέπεται και ν’ ακούγεται χωρίς να κάνει εκπτώσεις. Θέλουμε να μας έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος», σχολίασε.
«Παλεύουμε για μια ΕΡΤ καλύτερη για τους πολίτες, παλεύουμε να κρατάμε τους κρίκους ενωμένους και την αλυσίδα δυνατή», τόνισε η Υποδιευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Ελευθερία Φαραντάκη. Κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα, συμπλήρωσε, τα μηχανήματα συντηρούνταν από τους εργαζόμενους. Τώρα, έχει αρχίσει η αναβάθμιση τους και ελπίζουν σύντομα τα προγράμματα να μεταδίδονται σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition).
Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή στον 9,58 FM, καθώς ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα, σε αντίθεση με τον 102 FM αναφέρθηκε ο προϊστάμενος στο Τμήμα Μετάδοσης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, Δημήτρης Νικολούδης. «Όταν έπεσε το ‘μαύρο’ ήμασταν 17 άτομα, τώρα 14 λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στον 102 FM είναι λίγα τα άτομα στον ψυχαγωγικό τομέα. Προσπαθούμε να επανέλθουμε. Έχουμε, ωστόσο, καταφέρει αρκετά πράγματα», σημείωσε ο κ. Νικολούδης.
ert_10
Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 για το 2016-17, όπως παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της, αλλά και τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται, στις οποίες δεν αναφέρεται η αυτοδιαχειριζόμενη Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Καθημερινή ενημέρωση
-Δελτία Ειδήσεων – Τα δελτία ειδήσεων του σταθμού, πολυθεματικά, με την περιφέρεια στο επίκεντρο (καθημερινά 13:00, 19:00).
-Δελτίο Καιρού  – Το δελτίο με τον Σάκη Αρναούτογλου, διάρκειας 15΄ με αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την περιφέρεια και τα αστικά κέντρα (καθημερινά 18:45).
Καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές:
-Καθημερινά και απλά: Το καθημερινό πρωινό μαγκαζίνο της ΕΡΤ3 με την Έλσα Ποιμενίδου και τον Χάρη Αρβανιτίδη έχει πλέον τρίωρη διάρκεια  και ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, απλώνεται σε όλη την ελληνική περιφέρεια  (Δευτ-Παρ: 9:00-12:00).
-ΕπιΚοινωνία: Η καθημερινή τηλεφημερίδα της ΕΡΤ3 με τη Θεοδώρα Αυγέρη και τον Δημήτρη Παπαγρηγορίου, ανανεωμένη, με ειδησεογραφία, έρευνα και αναλυτική ενημέρωση, με έμφαση σε θέματα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και της πολιτικής, μακριά από τη στερεότυπη τηλεοπτική εικόνα των πολιτικών «πρωταγωνιστών» των τηλεοπτικών παραθύρων (Δευτ-Παρ: 16:00-17:30).
Αθλητικά
-Κόσμος των Σπορ: Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ3 με τον Πάνο Μπλέτσο στην παρουσίαση, που ασχολείται με όλα τα σπορ και όλες τις εξελίξεις από τον χώρο του αθλητισμού. (Δευτ-Παρ: 18:00-18:45).
-PRESSing: Εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή με τον Τάσο Σταμπουλή. Ο παλμός της αθλητικής επικαιρότητας χτυπάει στο τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. Με αποκλειστικές συνεντεύξεις, απευθείας συνδέσεις και καλεσμένους στο στούντιο, που αναλύουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο της ειδησεογραφίας (Δευτ.: 22:00-23:00).
-Αθλητικές μεταδόσεις: Μπάσκετ Champions League (ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ), Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης.
Ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές:
-Διασπορά: Η ΕΡΤ3 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για 13η τηλεοπτική σεζόν με τη «Διασπορά» με τη Χρύσα Σάμου και συναντά τον απόδημο ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, με σειρά νέων επεισοδίων (Κυριακή: 15:00-16:30).
-Μιλάμε Ελεύθερα: Κάθε εβδομάδα ο Χάρης Αρβανιτίδης φιλοξενεί  προσωπικότητες που έχουν να αποκαλύψουν πολλές και άγνωστες πτυχές για το έργο και την πορεία της ζωής τους (Δευτ: 23:00-00:00).
-ALLERT3: Η εκπομπή με τη Χριστίνα Σιγανίδου εισέρχεται ανανεωμένη στην τέταρτη τηλεοπτική περίοδό της. Με επίκεντρο τον πολιτισμό, την πολιτική, την αρχιτεκτονική, την καινοτομία και τις επιστήμες, ταξιδεύει εκτός συνόρων και αναδεικνύει ενδιαφέρουσες ανθρώπινες ιστορίες σε πόλεις της Ευρώπης. (Τρίτη: 22:00-23:00 έναρξη 1/11).
-Δημόσια Σφαίρα: Ενημερωτική εκπομπή διαλόγου με τους πολίτες για μείζονος σημασίας θέματα. Μια εκπομπή στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναληφθεί, έτσι ώστε η ΕΡΤ3 να αποτελεί βήμα των πολιτών, των οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, των συλλογικοτήτων και του συνόλου της κοινωνίας (Κάθε δεύτερη Τρίτη: 23:00 -01:00).
-Κοντραπούντο: Ανανεωμένο, «στη Βόλτα», με τον Γιάννη Τσολακίδη στην παρουσίαση και άξονα αναφοράς πλέον την ελληνική μουσική, το ελληνικό τραγούδι. Παρουσιάζονται πρόσωπα και γεγονότα, διαχρονικά και επίκαιρα, φεστιβάλ κι αφιερώματα για το παρόν και την ιστορία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας (Την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα: 23:00-00:00).
-Αντιδραστήριο: Η εκπομπή με τον Πάνο Κάσαρη και τον Στέλιο Νικητόπουλο που αναδεικνύει την κοινωνία, η οποία στέκεται όρθια, διεκδικεί αξιοπρέπεια, δικαιώματα και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Παρουσιάζει κινήματα, ενεργούς πολίτες, δράσεις και ιδέες αλληλεγγύης για να αλλάξει ο τρόπος που ζούμε και σκεφτόμαστε (Τετάρτη: 23:00-00:00).
-Απέναντι: Εβδομαδιαία εκπομπή διαλόγου και αντιπαράθεσης με τον Χρήστο Γιαννούλη, παρουσία ενός ή δύο καλεσμένων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας, με επίκεντρο τη «σκληρή» πολιτική επικαιρότητα (Τετάρτη στις 00:00. Έναρξη Νοέμβριο).
-ΑΓΡΟweek:Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ3 με τον Αντώνη Καρανδεινό με θέμα την αγροτική οικονομία και οικονομία της υπαίθρου. Με ειδικές ενότητες και ένθετα προσφέρει μία πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα θέματα που ενδιαφέρουν την περιφέρεια. (Σάββατο: 13:30 – 14:30).
***************************************************
-Ασφαλώς επί Τροχών: Η εβδομαδιαία εκπομπή, με τον Χάρη Θεοφράστου στο «τιμόνι», ασχολείται με την οδική ασφάλεια, την οδική συμπεριφορά και γενικά την αυτοκίνηση, με χιουμοριστική και άμεση προσέγγιση (Κυριακή: 20:00-20:30).
-Ο Ποδηλάτης του Κόσμου: Ο Γρηγόρης Βεροιώτης είναι ένας δημοσιογράφος που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια τις έρευνές του σε διάφορες χώρες μετακινούμενος με ένα ποδήλατο και ένα φορητό ραδιοφωνικό στούντιο. Το ταξίδι ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα και καταλήγει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Κυριακή: 20:30-21:00).
-Thesstory: Η καθημερινή πεντάλεπτη περιπλάνηση στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκανδαλάρη. Ιστορίες για γνωστά και λιγότερο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης, πρόσωπα και μέρη της πόλης που αποτελούν κομμάτια της μνήμης της. (Δευτ-Παρ: 14:55-15:00 & 20:00-20:05).
-24 Ώρες Ελλάδα: Εβδομαδιαία εκπομπή ταξιδιωτικού περιεχομένου σε σκηνοθεσία Μαρίας Μησσήν, που προβάλλει την αληθινή ζωή των κατοίκων της χώρας, στην πόλη ή στο νησί, μέσα από τις διαφορετικές δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. (Δευτέρα: 21:00-22:00 έναρξη 31/10)
-Borders: Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ3 με τη Μαρία Ζαφειρίου που ταξιδεύει κάθε εβδομάδα πέρα από τα σύνορα.  Κάθε επεισόδιο και ένας διαφορετικός κοινωνικός διάλογος για όλα όσα χωρίζουν αλλά και ενώνουν τους λαούς, ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά (Τρίτη: 21:00-22:00, έναρξη 1/11).
-Δίγαμμα: Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ3 για τη δημιουργική γραφή με τον Κωνσταντίνο Παπαπρίλη Πανάτσα και με φιλοξενούμενους τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής γλώσσας στο χαρτί, επιχειρεί μία ανάγνωση της τάσης της εποχής και αποτελεί έναν οδηγό πλεύσης για τις ίδιες τις λέξεις. (Τετάρτη: 21:00-22:00).
-Εκ του Πλησίον: Η βραβευμένη σειρά της ΕΡΤ3 με τον Κώστα Μπλιάτκα επανήλθε τη νέα τηλεοπτική σεζόν με πορτρέτα μεγάλων δημιουργών της Τέχνης και των Γραμμάτων, αλλά και ανθρώπων που άφησαν το ίχνος τους στον αθλητισμό, την κοινωφελή δράση και την ίδια την κοινωνία (Πέμπτη: 21:00-22:00).
-Εναλλακτικά Art-ο-Ποιήματα: Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ3 για τον πολιτισμό με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Χάρη Μαυρουδή, που φέρνει στο προσκήνιο την εναλλακτική δημιουργία, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα σε όλες τις μορφές της τέχνης (Παρασκευή: 21:00-22:00, έναρξη 4/11).
-Έκτη Αίσθηση: Η μοναδική εκπομπή στην Ελληνική Τηλεόραση, σε σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αναπηρίας και απευθύνεται στους 1.500.000 συμπολίτες μας με αναπηρία και στο σύνολο της κοινωνίας. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος, δικηγόρος Γιώργος Μπελίρης, ο οποίος είναι άτομο με τύφλωση (Σάββατο: 18:30-19:00).
Πρόγραμμα με διαδραστικότητα:
-Freezone:  Η ΕΡΤ3 καθιερώνει την «Ελεύθερη Ζώνη» και καλεί τους νέους να διαμορφώσουν με τις δημιουργίες τους ένα πεδίο ελεύθερης συμμετοχής και έκφρασης στη δημόσια τηλεόραση. Στο πλαίσιό της θα φιλοξενούνται στο πρόγραμμα ταινίες νέων, ηλικίας από 16 έως 26 χρόνων, με ένα θέμα κάθε τηλεοπτική χρονιά. Φέτος το θέμα είναι «Η κρίση που ζω».
-Volume sessions: H ΕΡΤ3 στηρίζει τη σύγχρονη μουσική σκηνή με μία  τηλεοπτική εκπομπή που «ρίχνει τους προβολείς» στη δουλειά της νέας γενιάς μουσικών, που πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά τη rock, την punk, την pop, τη blues, τη metal, τη Μουσική γενικά. Ανοιχτές συναυλίες νέων συγκροτημάτων για το κοινό και προβολή τους (έναρξη τον Νοέμβριο).
Προσεκτικά σχεδιασμένο ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα με διακριτές ζώνες:
Ζώνες ντοκιμαντέρ
-Σύγχρονος Κόσμος: Νέες παραγωγές, θέματα επίκαιρα, «τροφή για σκέψη».
-Ελληνικό ντοκιμαντέρ: Έλληνες δημιουργοί σε ταινίες τεκμηρίωσης ευρείας γκάμας θεμάτων.
-Nature Wildlife: Σύγχρονα ντοκιμαντέρ για τον πλανήτη μας και τα είδη που φιλοξενεί.
-Εθνογραφικά –ταξιδιωτικά: «Παράθυρο στον κόσμο» μέσα από την οθόνη της ΕΡΤ3.
Ζώνες κινηματογράφου:
-Σινεφίλ ταινίες του διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου,  της αμερικανικής παραγωγής, αλλά και Ελλήνων δημιουργών.
Σειρές
-Ο Φάρος : Η καθημερινή σειρά της Σύμπραξης Περιφερειακών Τηλεοράσεων Ισπανίας, που έχει μεγάλη απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα.
-Σειρές κλασικής λογοτεχνίας – Οι ήρωες κλασικών μυθιστορημάτων ‘‘ζωντανεύουν’’ στην οθόνη της ΕΡΤ3 μέσα από βραβευμένες παραγωγές.
Βραδιά Όπερας:
Νέες, διακεκριμένες παραγωγές με κλασικά αριστουργήματα σε διεύθυνση και ερμηνεία των κορυφαίων του είδους, με σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις, σε α΄ προβολή.
Κλασική μουσική
-Μετάδοση συναυλιών κλασικής μουσικής
-Ντοκιμαντέρ για την κλασική μουσική και τους δημιουργούς της
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΤ3
Με «αέρα» ανανέωσης, έπειτα από τρεις δεκαετίες στα ερτζιανά, άρχισε το νέο πρόγραμμα των δύο ραδιοφωνικών σταθμών του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3.
102FM: Μια νέα διάσταση στη σύγχρονη και άμεση ενημέρωση με την αναμόρφωση της πρωινής ζώνης, από τις 7 ως τις 12 το μεσημέρι, με συνεχή ροή ειδήσεων, συνεντεύξεων, σχολίων και διαδοχή φωνών. Ενίσχυση της αθλητικής ενημέρωσης, με μεταδόσεις αγώνων, πέρα από τις καθημερινές εκπομπές. Έμφαση στην περιφέρεια σε εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος για την υγεία, την οικολογία, τον πολιτισμό. Ειδικά θεματικά αφιερώματα κάθε μήνα.
9.58FM: Προσθήκες σε ένθετα και αναμόρφωση κυρίως στη μεσημβρινή και απογευματινή ζώνη του «σταθμού στον Πολιτισμό». Θεματικές όπως: «Ιστορίες της πόλης», «Ένα τραγούδι μια ιστορία», «Προσωπικότητες», «90 Χρόνια ΑΠΘ», «Εν ολίγοις». Συνεργασία με ΚΘΒΕ και ΚΟΘ σε εβδομαδιαίες εκπομπές. Μόνιμη πρωινή παιδική ζώνη τα Σαββατοκύριακα με μεταδόσεις του αρχείου της θρυλικής Λιλιπούπολης και νέου κύκλου εκπομπών με αναγνώσεις παιδικών βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς. Αμετάβλητες σταθερές η Μουσική, το Θέατρο, τα Εικαστικά, το Βιβλίο. Η επιμόρφωση και η Ψυχαγωγία, μέσα από το σύνολο των εκπομπών.
Νέες τεχνολογίες- Social media
Η ΕΡΤ3 είναι παντού! Ενημερώνει και επικοινωνεί με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου και των social media: ert3social: site ert.gr, web tv, facebook, twitter, youtube.
ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
-Διοργάνωση κάθε μήνα σε διαφορετική πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας μίας κοινωνικής δράσης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες, ιδρύματα και άλλες ευπαθείς ομάδες κάθε πόλης).
-Φιλοξενία παιδιών με αναπηρία και παιδιών από ιδρύματα για πραγματοποίηση καλλιτεχνικών δράσεων με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.
-Λειτουργία εργαστηρίου μέσα από το οποίο, το προσωπικό της ΕΡΤ3 (διευθυντές φωτογραφίας, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι, μοντέρ, ηχολήπτες) προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σε τηλεθεατές και ακροατές.
-Φιλοξενία μαθητών σε χώρο της ΕΡΤ3  με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ιστορία της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, μέσα από ειδικό οπτικοακουστικό υλικό και δυνατότητα δημιουργίας δικής τους εκπομπής στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
-Προβολές ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 σε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης για μαθητές και φοιτητές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας.
-Τηλεοπτικός μαραθώνιος για ενίσχυση των Παιδιών με Σύνδρομο Down (Σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης ). Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις στη διάρκεια της περιόδου 2016-2017.
-Λειτουργία Κέντρου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών  ΕΡΤ3 (ΚΕΕΠ ΕΡΤ3), το οποίο δέχεται – και αποκρίνεται σε ερωτήσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις από τους πολίτες για το πρόγραμμα και τη λειτουργία της ΕΡΤ3. Συνεργάζεται με το ΚΕΕΠ της ΕΡΤ. Εκτός από την καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες, στην αρμοδιότητα του ΚΕΕΠ ΕΡΤ3 είναι η στήριξη και λειτουργία του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Κεντρικής Μακεδονίας.
Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Κ. Μακεδονίας
Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία καινοτομία που λειτουργεί παράλληλα με το ΣΚΕ Αττικής. Τα μέλη του προέκυψαν από κλήρωση ονομάτων των ενδιαφερομένων που έγινε τον Μάιο του 2016 παρουσία συμβολαιογράφου. Αποτελείται από 30 πολίτες και 30 εκπροσώπους φορέων και σκοπό έχει να καταθέτει στη Διοίκηση της ΕΡΤ-ΕΡΤ3 προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να ελέγχει την τήρηση των προβλεπόμενων προγραμματικών υποχρεώσεων της ΕΡΤ Α.Ε – ΕΡΤ3.