Ένα σπουδαίο ιστορικό αρχείο δωρεά στο Α.Π.Θ.
Ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αυτό του συλλέκτη Γιάννη Μέγα**, εμπλουτισμένο με το εναπομείναν υλικό από το αρχείο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, παραδόθηκε χθες στη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ενενήντα χιλιάδες τεκμήρια (της περιόδου 1850-1950) με πρώτη ύλη το χαρτί (καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα θεάτρου, επιστολόχαρτα κ.ά.) είναι η συλλογή του κ. Μέγα και σ' αυτά προστίθενται ό,τι έχει μείνει από το αρχείο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, τα βιβλία του, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα των έργων του και η εξέλιξή τους, αν και περιορισμένα.
«Ο Ντίνος ποτέ δεν χρησιμοποίησε γραφομηχανή ή κομπιούτερ -είπε ο κ. Μέγας- και επιπλέον όταν τα έδινε στους εκδότες και στα τυπογραφεία, πολλές φορές δεν τα έπαιρνε πίσω. Προσπάθησα να τα βρω, αλλά δεν τα κατάφερα. Η τελευταία προσπάθεια ήταν σε ένα τυπογραφείο που έχει κλείσει και έχει πεθάνει και ο τυπογράφος.
»Είναι επίσης πολύ σημαντικό το αρχείο του περιοδικού “Διαγώνιος”. Επιπλέον, έχει 52 ετήσια ημερολόγια, από το 1953 μέχρι το 2006. Η αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και ένα πολύ σημαντικό αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεών του, κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη».
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος -ο Ντ. Χριστιανόπουλος δεν παρέστη, αφού είναι επιβαρημένη η υγεία του- «είχαμε αποφασίσει από κοινού με τον κ. Χριστιανόπουλο προ δεκαετίας να προσφέρουμε το υλικό -τη συλλογή μου και το υλικό του αρχείου του- σε κάποια βιβλιοθήκη. Ο συλλέκτης δεν αποχωρίζεται εύκολα το υλικό που συγκέντρωσε, δυστυχώς όμως κανείς δεν μπορεί να πάρει... μαζί του και τη συλλογή του».
«Να ακολουθήσουν κι άλλοι»
«Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ εύχονται και προσδοκούν αντάξιες και αντάξιοι μιμητές να ακολουθήσουν το εξαιρετικό αυτό παράδειγμα του Γιάννη Μέγα και του Ντίνου Χριστιανόπουλου» είπε με τη σειρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, χαρακτηρίζοντας τη χειρονομία «πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός υψίστης σημασίας και συμβολισμού για την πόλη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δωρητές είναι απόφοιτοι σχολών του ΑΠΘ, ο δε κ. Χριστιανόπουλος είχε ανακηρυχθεί πριν από πέντε χρόνια επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, από την οποία αποφοίτησε το 1954.
«Οι συλλογές αυτές θα βοηθήσουν περαιτέρω στην τεκμηρίωση για τη Θεσσαλονίκη της ιστορίας και του πολιτισμού κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. και για τον 20ό αι., θα λειτουργήσουν παραπληρωματικά με την υπάρχουσα συλλογή συμπληρώνοντας κενά και θα προσελκύσουν λόγω της διεπιστημονικής τους διάστασης το ενδιαφέρον των μελετητών» σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος.
Τα αρχεία θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και μετά την τεκμηρίωση, βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και αρχειοθέτησή τους θα είναι προσβάσιμα στους μελετητές και το κοινό και ηλεκτρονικά (http://www.lib.auth.gr).
*Ντίνος Χριστιανόπουλος - Βικιπαίδεια
**Γιάννης Μέγας |
Ο Γιάννης Μέγας γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Αγγλία, τη Νιγηρία και την Αθήνα και το 2000 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 30 χρόνια συλλέγει υλικό με θέμα τη Θεσσαλονίκη για την περίοδο 1850-1950, που αποτελείται από οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί, δηλαδή καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα θεάτρου και κινηματογράφου, επιστολόχαρτα κ.ά. Έχει συγγράψει ένδεκα βιβλία με θέματα πάντοτε σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εικονογράφηση από το υλικό της συλλογής του. | ||
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου