Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015

Μία γυναίκα πρέπει να ζει με δύο άντρες

Leonor Fini
( 1908- 1996)

Σπουδαία σουρεαλίστρια ζωγράφος.
Γεννήθηκε στην Αργεντινή , αλλά μεγάλωσε στην Τεργέστη.
Στα 17 της έφυγε από το σπίτι της , για να σπουδάσει ζωγραφική
στο Μιλάνο και στα 23 της βρέθηκε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε
με
το άνθος των καλλιτεχνών και διανοητών της εποχής: Ελι
άρ,Ερνστ, Πικασό, Νταλί, Μπατάιγ, Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, Ντε Κίρικο, Κοκτό, Μοράβια κ.α. Ζωγράφισε πορτρέτα σπουδαίων ηθοποιών , συγγραφέων και καλλιτεχνών, ενώ ταξίδευε αδιάκοπα οδικώς σ΄όλη την Ευρώπη. Σχεδίασε κοστούμια και σκηνικά για το θέατρο , το χορό τον κινηματογράφο και την όπερα και συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Χιούστον.
Εικονογράφησε βιβλία κλασικών συγγραφέων , όπως του
Πόε, του Μποντλέρ και του Σέξπιρ και εξέδωσε λογοτεχνικά κείμενα. Χειραφετημένη γυναίκα, προκαλούσε θύελλα με την τόλμη του βίου και των δηλώσεών της. Περίφημη είναι η ατάκα της για τις σχέσεις των δύο φύλων: "Μία γυναίκα πρέπει να ζει με δύο άντρες΄ο ένας θα είναι πιο πολύ ο εραστής της και ο άλλος πιο πολύ ο φίλος της!".
Στους πίνακές της δεσπόζουσα θέση έχουν οι γυναίκες, οι οποίες
συχνά εμφανίζονται σε προκλητικές στάσεις,
αντίθετα με τους άντρες , που σκόπιμα "συρρικνώνονται", υποχωρώντας έτσι συμβολικά μπροστά στην "ανωτερότητα" του γυναικείου φύλου.
Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κερτιέ-Μπρεσόν στην Ιταλία, το 1932, και παρουσίαζε τη Λέονορ Φίνι ακέφαλη αλλά γυμνή, πουλήθηκε το 2007 έναντι 307.000 δολαρίων!

*Leonor Fini - Wikipedia, the free encyclopedia*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Οι διαβολογυναίκες" (1955): ένα από τα καλύτερα αστυνομικά ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών

ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΓΥΝΑΙΚΕΣ    Γαλλία, 1955, Ασπρόμαυρη Παραγωγή: Ανρί-Ζορζ Κλουζό, Λουί Ντε Μασίρ Σκηνοθεσία: Ανρί-Ζορζ Κλουζό Σενάριο: ...