Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26, 2015

Μια ταινία-ορόσημο

Αλονζανφάν (1974) - Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

«Μια από τις καλύτερες ταινίες των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, γυρισμένη το 1974. Σύνθετη και χυμώδης, με ομορφιά εικόνων, ήχων - μια πρώτης γραμμής μουσική του Ένιο Μορικόνε - και ρυθμών, εκφράζει έναν βαθύ στοχασμό, πάνω στον άνθρωπο και στην ιστορία. Βρισκόμαστε στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη, όπου επαναστάτης, αριστοκρατικής καταγωγής, τρέμει, επιστρέφει και κρύβεται στο πατρικό αρχοντικό. Όμως οι σύντροφοι τον ψάχνουν και τον βρίσκουν…»
Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του. Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Ο Φλούβιο θα σκοτωθεί από τους στρατιώτες και οι υπόλοιποι από τους χωρικούς. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν. Μια ταινία γύρω από την ουτοπία και το όραμα. Η υπέροχη μουσική είναι του Ενιο Μορικόνε,ενώ εξαιρετική είναι η ερμηνεία του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.Παίζουν επίσης οι Λέα Μασάρι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και ο Σταύρος Τορνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Οι διαβολογυναίκες" (1955): ένα από τα καλύτερα αστυνομικά ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών

ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΓΥΝΑΙΚΕΣ    Γαλλία, 1955, Ασπρόμαυρη Παραγωγή: Ανρί-Ζορζ Κλουζό, Λουί Ντε Μασίρ Σκηνοθεσία: Ανρί-Ζορζ Κλουζό Σενάριο: ...