Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2015

ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΗ

Τhe Soul Keeper / Prendimi l'anima
Ελληνικός τίτλος: Ψυχή και Σώμα
Σενάριο: βασισμένο στο βιβλίο του Aldo Carotenutο, σε συνεργασία και με άλλους.
Σκηνοθεσία: Roberto Faenza
Είδος: Βιογραφία / Δράμα / Μυθιστορία
Διάρκεια: 90΄
Γλώσσα: Αγγλικά, Ρώσικα
Έτος παραγωγής: 2002


Ηθοποιοί:
Iain Glen: Dr. Carl Gustav Jung
Emilia Fox: Sabina Spielrein
Craig Ferguson: Richard Fraser
Caroline Ducey: Marie Franquin Spielrein
Jane Alexander: Emma Jung
Viktor Sergachyov: Ivan Ionov

κ.ά.

Πλοκή:
Βρισκόμαστε στα 1905. H 19χρονη Σαμπίνα από τη Ρωσία πάσχει από μια ιδιάζουσα μορφή υστερίας. Προκειμένου να θεραπευτεί, νοσηλεύεται για ένα χρόνο σε ψυχιατρική κλινική της Ζυρίχης. Εκεί ο νέος ψυχίατρος Καρλ Γκουστάβ Γιουνγκ αναλαμβάνει τη φροντίδα της, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την ψυχαναλυτική μέθοδο του μέντορά του, Σίγκμουντ Φρόιντ. 

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στην προσφάτως ανακαλυφθείσα μυστική αλληλογραφία των Κάρλ Γιουνγκ, Σίγκμουντ Φρόιντ και Σαμπίνας Σπιλράιν. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με σημείο εκκίνησης τον εγκλεισμό της Σαμπίνας και τη θεραπεία της χάρη (κυρίως;) στον ερωτά της με τον ψυχίατρο Κ. Γιουνγκ. Η ιστορία, έπειτα, συνεχίζεται με την επιστροφή της στην προ-εναναστατική Ρωσία, όπου -ως ψυχαναλύτρια πια- ιδρύει το διάσημο "Λευκό Βρεφοκομείο", και ολοκληρώνεται με τον ξαφνικό της θάνατο το 1942, όταν πέφτει θύμα της Ναζιστικής βίας.

Η αναζήτηση της πραγματικής αλήθειας γι' αυτή την ιστορία, γίνεται ο άξονας της κινηματογραφικής πλοκής. Δυο σύγχρονοι ερευνητές, ο ιστορικός Ρ. Φρέιζερ από τη Γλασκώβη και η νεαρή Γαλλίδα φοιτήτρια Μαρί γνωρίζονται τυχαία στη σημερινή Μόσχα και παρά τις φαινομενικά ασύμβατες έρευνες και ιδιοσυγκρασίες (!) τους, διαπιστώνουν τελικά ότι μοιράζονται το ίδιο κίνητρο: την αναζήτηση και αποκατάσταση της (ιστορικής) αλήθειας. Με κοινό σημείο αναφοράς την ιδιότητα της Σαμπίνας ως ψυχαναλύτριας και με ιστορική μαρτυρία το ημερολόγιό της, ερευνούν και "μας" αφηγούνται σπονδυλωτά σταθμούς της ζωή της, ενώ οι ίδιοι, ως "παντογνώστες αφηγητές", μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε τα συναισθήματα που αναπτύσσουν σε όλο το ταξίδι αυτής της αναζήτησης... Δύο ασύγχρονες, αλλά παράλληλες ιστορίες αγάπης και μια συγκλονιστική διαδρομή στον 20ό αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ:

PDF]Ψυχή και Σώμα - innerwork.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Οι διαβολογυναίκες" (1955): ένα από τα καλύτερα αστυνομικά ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών

ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΓΥΝΑΙΚΕΣ    Γαλλία, 1955, Ασπρόμαυρη Παραγωγή: Ανρί-Ζορζ Κλουζό, Λουί Ντε Μασίρ Σκηνοθεσία: Ανρί-Ζορζ Κλουζό Σενάριο: ...