Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2015
Τα μανιτάρια και οι 1000+1 χρήσεις του μυκηλίου
Πηγή: Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Χτες είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον Νικόλα Γρυσπολάκη, μέλος του "Μετώπου Απελευθέρωσης Σπορίων", ο οποίος μας έκανε μία εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία - εργαστήριο σχετικά με την καλλιέργεια των μανιταριών και τις εφαρμογές του μυκηλίου. Εχοντας πρόσφατα γυρίσει από την Παλαιστίνη, αρχικά μας μίλησε λίγο για την κατάσταση που επικρατεί εκεί (το απαρτχάϊντ, την προπαγάνδα, την δικτατορική χρήση - και κακοποίηση - της γης, τον πανίσχυρο στρατό, και τους ανθρώπους που αντιστέκονται δημιουργικά σε όλο αυτό... και φυσικά την προτεινόμενη λύση, που δεν είναι άλλη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στη δεκαετία του '80: ευρωπαϊκό μποϋκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων).Ο Νικόλας, σαν εκπαιδευτικός που είναι, γνωρίζει την αξία της βιωματικής μάθησης, και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε με ελάχιστα εισαγωγικά για το μυκήλιο και τα μανιτάρια, και μπήκαμε βουρ στη δράση: μουσκέψαμε χαρτόνι μέσα σε βραστό νερό, το κόψαμε κομματάκια, το τοποθετήσαμε σε βαζάκια, και μέσα βάλαμε ψιλοκομμένο κοτσάνι μανιταριού (στην άκρη του κοτσανιού βρίσκεται το μυκήλιο). Αυτό σε λίγες εβδομάδες θα αναπαραχθεί, και το βαζάκι μας θα γεμίσει μυκήλιο. Μας εξήγησε επίσης πώς μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε στον κήπο μας.


Μετά το πείραμά μας και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, μεταφερθήκαμε απέναντι στο "μικρό φιλόξενο σπίτι στο Χαλάνδρι" για την προβολή. Κανέναν μας δεν χάλασε το μικρό στρίμωγμα στους καναπέδες και στο πάτωμα και παραδίπλα, γιατί η προβολή της παρουσίασης μας συνεπήρε όλους! Από τα εύκολα καλλιεργήσιμα βρώσιμα μανιτάρια, μέχρι τα ενθεογόνα με την μαγική ψιλοκυβίνη, από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων μέχρι τον καθαρισμό μολυσμένων εδαφών, από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους μέχρι τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, η παρουσίαση μας μάγεψε - και το καλύτερο, μας άνοιξε τα μάτια για μια ένα λίγο-πολύ άγνωστο πεδίο που σιγά-σιγά ερευνάται. Και επειδή οι γνώσεις μας είναι λίγες, το πεδίο αυτό είναι πολύ ανοιχτό για έρευνα και πειραματισμό - και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό!

Θα ήταν ενδιαφέρον όλοι όσοι πήραμε βαζάκι με μυκήλιο να κρατήσουμε επαφή προκειμένου να συζητήσουμε τα αποτελέσματα και να σκεφτούμε λίγο πιο πρακτικά τα της καλλιέργειας (μιλάμε πάντα για σπιτική καλλιέργεια μανιταριών με στόχο την αυτάρκεια, και την ενδυνάμωσή μας μέσα από την αυτάρκεια και την αυτοδιαχείριση της τροφής και της ζωής μας).Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Νικόλα Γρυσπολάκη για την παρουσίαση και τις 1000+1 εκπληκτικές γνώσεις του για τους μύκητες, τον Αλέξανδρο Κωστή για τη φιλοξενία στο φιλόξενο σπίτι του, και όλους εσάς που παραβρεθήκατε και μοιραστήκαμε αυτή  την εμπειρία.


Είθε το μυκήλιο να εξαπλώνεται και η άγνοια να μειώνεται!

 Ολόκληρη η παρουσίαση εδώ

**************************************************
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

[PDF]Μύκητες - Μανιτάρια. Εισαγωγή στη βιολογία των μακρομυκήτων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελληνική εξωτερική πολιτική: απαιτείται καλά σχεδιασμένη στρατηγική και όχι απλώς κινήσεις τακτικής

  Τα γεωπολιτικά ρήγματα που προκαλεί η Τουρκία και η ελληνική πλάνη Του Σωτήρη Σιδέρη   omegapr...