Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014

Η Γαβριέλλα

Η Γαβριέλλα

Ερμηνεία: Κώστας Χατζημιχάλης*
Στίχοι-μουσική:Κώστας Καλδάρας*
Β' φωνή:Γιώργος Νταλάρας*
Δίσκος:Νυχτερινή κυβέρνηση*
Μinos-emi, Νοέμβρης 1988 _


Πού πήγε η Γαβριέλλα με την αλογοουρά
τα ξενύχτια μες στου δρόμου τα στενά
πού πήγε η Γαβριέλλα με τα στήθια τα βαριά
που μας τρέλαινε με κόλπα μαγικά

Η παρέα στην οδό Αχαρνών
για μια τσάρκα των ογδόντα δραχμών
και στην πόρτα το κόκκινο το φως

Πού πήγαν τα κορίτσια με τη φλόγα στη ματιά
πριγκηπέσσες σε δωμάτια στενά
πού πήγαν τα κορίτσια που φορούσανε γυαλιά
όταν τέλειωναν τη νύχτα απ' τη δουλειά

Η παρέα στην οδό Αχαρνών
για μια τσάρκα των ογδόντα δραχμών
και στην πόρτα το κόκκινο το φως


Η ζωή της διασημότερης εταίρας των Αθηνών, της περίφημης Γαβριέλας, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη.

Η «κοινή» γυναίκα, που γοήτευσε τους άνδρες της εποχής της, έμεινε αλησμόνητη για την καλοσύνη και τις φιλανθρωπίες της.

«Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι» γράφει στο βιβλίο της, αλλά όσοι την γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωση της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο της κατοχής και την ανεξάρτητη προσωπικότητά της.

Η Γαβριελα βοήθησε πολλά παιδιά να σπουδάσουν, πλήρωνε τους γιατρούς για τους άπορους της γειτονιάς της και υπήρξε βαθιά θρησκευόμενο άτομο.

Η Ρωσίδα Γαβριέλα Ουσάκοβα ήρθε στην Ελλάδα το 1929. Τελείωσε το σχολείο στις καλόγριες, φοίτησε στο γαλλικό ινστιτούτο, έμαθε πέντε γλώσσες κι έγινε καθηγήτρια γαλλικών.

Ωστόσο, διάλεξε το δρόμο που θεώρησε ως πεπρωμένο της και με ιδιόκτητο οίκο ανοχής στα Εξάρχεια από το 1936, έγινε αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ιστορία της πόλης, όπως μαρτυρούν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα υπήρξε απόλυτα νομοταγής πολίτης και ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε. Δολοφονήθηκε άγρια τον Αύγουστο του 1991, σε ηλικία 75 ετών, κι ενώ ακόμη εργαζόταν. Η δολοφονία της δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: