Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  • Ένας αρχαίος έλληνας ήρωας στο διαδίκτυο

    "Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας" διδάσκεται από τον Γκρέγκορι Νάγκι, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard και διευθυντή του Center for Hellenic Studies στην Ουάσιγκτον. Το μάθημά του στο διαδίκτυο θα συνοδεύεται μάλιστα _δωρεάν επίσης_ από τη διαδικτυακή έκδοση του νέου βιβλίου του «The Ancient Greek Hero in Twenty - Four Hours».

    The ancient Greek hero in 24 hours - Ohio State University - Harva

  • Διαγωνισμός ποίησης

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου προκηρύσσει διαγωνισμό ποίησης, για άτομα άνω των 17 ετών.
  • Διατομεακές αναγνώσεις-4ος θεματικός κύκλος: το έγκλημα

    Ανακοινώθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το πρόγραμμα για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
  • Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών (12-14/04/2013)

    Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα "Λόγος και χρόνος στη νεοελληνική λογοτεχνία (18ος
  • Εκδήλωση: "Ο ρόλος της Ιστορίας και της Ιδεολογίας στην Τριλογία του Τσίρκα" (22/02/3013)

    Το Στέκι Συλλόγων Φοιτητών της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τον ρόλο της ιστορίας και της ιδεολογίας στην Tριλογία του Στρατή Τσίρκα. Η εκδήλωση, με ομιλητή τον Χ-Δ Γουνελά, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου (ώρα 20.30) στο Στέκι της Φιλοσοφικής (αριστερά του Αμφ. Α, νέο κτίριο Φιλοσοφικής).
  • Στη Βάγια Κάλφα το βραβείο ποίησης Γιάννη Βαρβέρη 20/03/2013)

    Στην πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Βάγια Κάλφα για το βιβλίο της «Απλά Πράγματα» θα απονεμηθεί το νεοσύστατο «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» που θέσπισε η Εταιρεία Συγγραφέων το 2011, για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Το Βραβείο θα απονεμηθεί στις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο της «Διεθνούς Ημέρας Ποίησης», στο Θέατρο Εξαρχείων.
  • Παρουσίαση βιβλίου (27/02/2013)

    Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο της Κυριακής Τσαγκάρη-Χατζηγεωργίου "ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ," την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 8.00 μ.μ.), στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα).
  • Ημερίδα: "Η συνάντηση της λογοτεχνίας με τις εικαστικές τέχνες" (25/02/2013)

    Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ημερίδα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 25 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00΄μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Ο τίτλος της είναι «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με τις εικαστικές τέχνες» και ομιλητές οι Χάρης Μιχαλόπουλος, λέκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Νίκος Μαυρέλος, επίκουρος καθηγητής του ίδιου τμήματος, και Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης.
  • Ομιλία του Ι. Τσόλκα: "Η Ελληνική Παλιγγενεσία και ο αντίκτυπός της στην Ιταλική Λογοτεχνία του 19ου αιώνα" (27/02/2013)

    Η ομιλία του πανεπιστημιακού Ι. Τσόλκα, με θέμα "Η Ελληνική Παλιγγενεσία και ο αντίκτυπός της στην Ιταλική Λογοτεχνία του 19ου αιώνα", θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (ώρα 7.00 μμ).
  • Ποιητές στη σκιά: Ηλίας Λάγιος (21/02/2013)

    Για τον πρόωρα χαμένο ποιητή θα μιλήσουν η συγγραφέας-ιστορικός της τέχνης Μ. Γιαγιάννου και ο ποιητής Θ. Βολκώφ, ενώ θα διαβαστούν και ποιήματά του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγίας Ειρήνης 17), την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου (ώρα 8.30 μ.μ.). 

    Ηλίας Λάγιος (1958-2005) - Βικιπαίδεια


    ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ


    Ηλίας Λάγιος Θαυματοποιός

    Ξυπνώ ποθώντας τον ευλογημένο στίχο,
    σπάσαν τα νεύρα μου να κυνηγώ τη ρίμα·
    σκληρό να παίρνω σβάρνα κάθε οικείο μου μνήμα,
    να κλέβω τους νεκρούς, να τους αλλάζω σ’ ήχο.

    Πόσο ευσυνείδητος! Αν κι άρρωστος (και βήχω)
    μετρώ λογάριθμους και τονική στο ποίημα·
    ζυγίζω στο πότε βραχέα, μακρά στο κρίμα·
    ανισοσυλλαβίες παλεύουν ν’ αποτύχω.

    Μα θα φκιαχτή το γαμημένο το σονέττο·
    κι ανταμοιβή μου η αθανασία κι ένα μπουκέττο
    ευώδεις κρίνοι, από τα χέρια της Καλής μου.

    Μετά, θ’ αναπαυθώ στους θείους ασφοδελώνες
    μ’ όλους τους μείζονας ποιητές· κι οι Παταγόνες
    θα προσκυνούν τα ελληνικά της ποιητικής μου.
  • 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (07-09/11/2013)

    Το 9ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία, που είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 7 έως 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...