Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

Η Υγεία συνέβαλε κατά 20% στην κρίση
Αποκαλυπτικά τα πρώτα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών
 ********************************* Μια κολοσσιαία «φούσκα» στον κλάδο της υγείας, που συνέβαλε, στα χρόνια πριν από την προσφυγή στο Μνημόνιο, τόσο στην επίπλαστη διόγκωση του εθνικού εισοδήματος όσο και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που παρέσυρε τη χώρα στον γκρεμό, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ). Με βάση προκαταρκτικά δεδομένα, που δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τα 38,1 δισ. ευρώ αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2005-09, τα 7,2 δισ. ευρώ (19%) προήλθαν από αύξηση των συνολικών δαπανών υγείας, εκ των οποίων τα 6,8 δισ. από αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας (18%). Με άλλα λόγια, σχεδόν το 1/5 του αναπτυξιακού «θαύματος» εκείνης της περιόδου προήλθε από την εκτίναξη της κρατικής σπατάλης στην υγεία. Η εκτίναξη αυτή οφείλεται, ακόμα περισσότερο από τη φαρμακευτική, στη δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη, που εκτοξεύθηκε κατά την επίμαχη τετραετία κατά 79% (από 3,9 σε 7 δισ). Ο περιορισμός των δαπανών για την υγεία χρειάζεται μια δέσμη μέτρων με στρατηγική και στόχους, τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Columbia University των ΗΠΑ, Φρανκ Λίτσενμπεργκ. Σε συνέντευξή του στην «Κ», επισημαίνει ότι η υπερσυνταγογράφηση μπορεί να περιοριστεί δραστικά μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων, κάτι που, όπως λέει, αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να τεθεί το θέμα της σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δηλαδή, πώς θα έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες με το μικρότερο δυνατό κόστος μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χρήση καινοτόμων φαρμάκων βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και άρα ελαττώνει τις πιθανότητες νοσηλείας. Καλύτερη ποιότητα ζωής σημαίνει μικρότερη χρήση των πόρων των συστημάτων υγείας, καταλήγει ο κ. Λίτσενμπεργκ.
 
Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής, 24/3/3/113

ΣXETIKA ΘEMATA
Η «συνταγή» περιορισμού των δαπανών για την Υγεία_(...OIKONOMIA...)
Η μεγάλη σπατάλη την τετραετία 2005-2009_(...OIKONOMIA...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...